Felson Opublikowano 18 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2003 Myśle nad dołożeniem pamięci i w sklepie koło siebie znalazłem pamięć 512 MB Kingmax DDR2700 za 400 zeta. Pamięć jest luzem, ma złote pcb, na kościach napis Kingmax, a czas dostępu to 6 ns. Kości są w zwykłych obudowach, a nieBGA. Nie mam niestety możliwości potestowania tego modułu i tu zadanie dla Was ;) Czy ktoś miał do czynienia z tą pamięcią? Co o niej sądzicie? W necie znalazłem tylko jeden test na Tweaktown.com ale oni mieli Kingmaxa na zielonym laminacie na kostkach BGA 4ns. I jeszcze jedno. Kolo w sklepie powiedział mi, że Kingmax to to samo co Kingston. Jakoś ostrożnie podchodzę do tego stwierdzenia ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiemacieK Opublikowano 18 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2003 Mam w tej chwili w domku KINGMAXY ale PC3200 na czerwonym PCB i dzisiaj bede je testowal :) Jak chcesz to zapodam Ci pozniej wyniki. Co do porownania z KINGSTONAMI to pewnie prawda, wszak wszyscy wiedza ze kinki to zadna rewelka :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek Opublikowano 18 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2003 Mam w tej chwili w domku KINGMAXY ale PC3200 na czerwonym PCB i dzisiaj bede je testowal :) Jak chcesz to zapodam Ci pozniej wyniki. Co do porownania z KINGSTONAMI to pewnie prawda, wszak wszyscy wiedza ze kinki to zadna rewelka :)Tez mam je okazje kupic tak ze poprosze jakies testy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felson Opublikowano 18 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2003 Mam w tej chwili w domku KINGMAXY ale PC3200 na czerwonym PCB i dzisiaj bede je testowal :) Jak chcesz to zapodam Ci pozniej wyniki. Co do porownania z KINGSTONAMI to pewnie prawda, wszak wszyscy wiedza ze kinki to zadna rewelka :) No super, czekam na wyniki :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 19 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2003 rozmawialem ze sprzedawca w "swoim" sklepie i podobno kreca sie tak jak pierwsze twinmoski. za jakies 2 tygodnie sam bede kupowal 2*256 pc3500 czeas dostepu 4.6 i cena 230zl za sztuke. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiemacieK Opublikowano 19 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2003 Oki wiec sprawa wyglada tak: nie mialem tyle czasu ile planowalem wiec testy nie wygladaly do konca tak jak powinny. Testowalem na napieciu 2.9V i na timingach 2-2-5-2 poszly 190 synchro (380mhz), na timingach 2.5-3-6-3 220 (440mhz) no i na timingach 3-4-7-4 225 synchro (450mhz) i tu juz nie wiem czy nie wytrzymywal chipset czy pamiatki a asynchro nie chcialo mi sie sprawdzac bo i tak nie puszczam w tym trybie. FSB podnosilem o 5 za kazdym razem i podane wartosci sa ostatnimi stabilnymi zaokraglonymi w dol. Teraz macie przynajmniej ogolne pojecie o tych pamiatkach :) i o ile na najostrzejszych timingach - porazka to ze slabszymi radza sobie calkiem niezle (2.5-3-6-3 440mhz to chyba niezly wynik). Napewno za ta cene warto je kupic (209zl 256mb PC3200). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felson Opublikowano 19 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2003 Dzięki za info :D Ale jeszcze pare pytań: 1. Jaka jest obudowa kości: BGA(kwadratowe) czy "zwykłe prostokątne" (nie pamiętam nazwy :oops: ) 2. Jaki producent kostek i czas dostępu 3. Jakie jest zalecane przez producenta napięcie - 2,5V czy więcej Z tego co piszesz to nie jest zbyt różowo. Na najwyższych timingach nie chcą chodzić na 200 MHz i to na 2,9 wolta - to niezbyt fajnie. Za to przy 220 MHz to faktycznie mógł Ci juz NB siadać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiemacieK Opublikowano 19 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2003 To sa zwykle prostokatne kostki, ktorych producentem jest KINGMAX. Czas dostepu to 5ns a defaultowe napiecie to 2.6V a co do najostrzejszych timingow to faktycznie kiszka, ale nalezy pamietac, ze nie sa to pamieci wyczynowe i kosztuja duzo mniej niz takowe :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felson Opublikowano 19 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2003 Wielkie dzieki :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtles5 Opublikowano 20 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2003 Kwadratowe - Ball Grid Array Prostokatne - TSOP (znaczenia nie pamietam) Poza tym z tego co sie orientuje Kingmax to nie Kingston (ale moge sie mylic) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 20 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2003 Poza tym z tego co sie orientuje Kingmax to nie Kingston (ale moge sie mylic) nie mylisz sie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...