Skocz do zawartości
azyl

racja

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem zapytac o taka rzecz -

kumpel ostatnio wymienil sprzet ( intel ) i zakupil pentiuma 4 2 cos GHz

kiedy rozmawialismy o jego sprzecie powiedzialem ze lkepiej by hylo gdyby kupil anthlona xp a roznice wydal na dobre mobo

na to on powiedzial ze jego starszy jest informatykiem i twierdzi ze roznica miedzy anthlonem xp a p4 jest jak miedzy porche skladanym w polsce i w niemczych. powiedzialem ze sie niezbyt zna i ze sprawdze kto ma racje.

mozecie mi powiedziec kto mial racje ? ( ewentualnie pokazalbym mu ten topic )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To powiedz jego tacie, zeby sobie porownal A 2GHz (nie 2000+) z P4 2GHz. Ciekawe kto bedize szybszy.

Ja bym wolal A XP i wypasione mobo, niz P4 na srednio/slabej plycie.

Dobra plyta to naweto 10-15% wydajnosci wiecej w porownaniu z slaba plytka.(co rekompensuje slabszego proca, ale za to bedzie bezproblemowo)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To powiedz jego tacie, zeby sobie porownal A  2GHz (nie 2000+) z P4 2GHz. Ciekawe kto bedize szybszy.

Dobra plyta to naweto 10-15% wydajnosci wiecej w porownaniu z slaba plytka.(co rekompensuje slabszego proca, ale za to bedzie bezproblemowo)

popieram.. tez wolalbym wypasione mobo , bo w koncu proce starzeja sie szybciej niz mobo... [chyba:P] a poza tym jak trafisz dobrego athlona to kretniesz go mocniej niz p4 , chyba ze ten pentium to bedzie p4C

ps.ja kupilem p4 2,6C z ht ale dalem ciala z mobo..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To powiedz jego tacie, zeby sobie porownal A  2GHz (nie 2000+) z P4 2GHz. Ciekawe kto bedize szybszy.

dokladnie, pamietajcie ze informatycy sa zazwyczaj tylko z nazwy fachowcami :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie przesadzajmy z wychwalanie amd, mam najomego grafika  i mówwi żee amd to "kijem przez szmate nie dotknie", bo aplikacjed cadowe albo nie dziłają na ich pracach albo dziłają gorzeni niżż na celeronach.

Co racja to racja ale po co kupowac proca Intela 2x drozszego jesli on zabki pokazuje w CADzie ktorego 90% ludzi nie urzywa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm ja bym to porównał do dwóch samochodów , jeden z kurtynami i full poduch drugi w ogóle bez poduch ,lecz oba z tym samym silnikiem i takimi samymi osiągami ,lecz ten pierwszy jest 2x droższy od drugiego ,obydwoma pojedziemy tyle samo ale intelem troche bezpieczniej lecz dużo drożej! ,tak więc drugim autem mozemy jezdzić ostroznie (nie przekręcać ostro i nie przekraczać 1.85V) nie przeginająć. Ale jak wiadomo elektronika sie psuje :D i w tym drozszym tez nam coś moze szwankowac (northwood tez ma swoje wady! SNDS! i wysoka temp gorsza wydajnosc) . Ja osobiscie wybrałem AMD bo poduchy mozna dokupic (coppershim :D ) ,a przy odrobinie rozwagi i doświadczenia mozna ostro go pogonić i dorównać a nawed przegonić intela! ,przeciez ludzie maja FC na AMD i jakoś wszytsko działa :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi