Skocz do zawartości
stefangołąb

Wiatrak do budy bez grilla - sposob na wyciszenie.

Rekomendowane odpowiedzi

Przeszkadzal mi dzwiek wiatrakow na tylniej scianie mimo ze kupowalem juz te dosc ciche. Doszedlem do wniosku ze szumy wywolane sa glownie nie ich predkoscia a oporami powietrza na siatce tylnej scianki .

Moze wiec powycinac siatki i niech nic nie oporuje?Niech wieje przez pusty otwor z zewnatrz ?

Czy sa jakies przeciw?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeszkadzal mi dzwiek wiatrakow na tylniej scianie mimo ze kupowalem juz te dosc ciche. Doszedlem do wniosku ze szumy wywolane sa glownie nie ich predkoscia a oporami powietrza na siatce tylnej scianki . 

Moze wiec powycinac siatki i niech nic nie oporuje?Niech wieje przez pusty otwor z zewnatrz ?

Czy sa jakies przeciw?

Ja mam już dawno wycięte te siatki w obudowie - a coby paluszków ktoś nie wsadził mam grila z wentyla od procka (taki drucik cieniutki).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja mam jeszcze takie pytanko czy wycięcie siatki w zasilarce, i wlepienie grillka cosik daje??? :?

Co do tyłu obudowy to zalecam grille, bo mozna sie "lekko" pokaleczyć jak się bedzie chcaiało jakis kabelek z tyłu wypiąć i zapowni o wiatraku!!!

...pozdrawiam.. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja mam jeszcze takie pytanko czy wycięcie siatki w zasilarce, i wlepienie grillka cosik daje??? :? 

Pewnie, że daje - zobacz, że zasilacze z górnego przedziału cenowego mają właśnie tylko grila drucianego, a nie tak jak inne otwory w blaszce.

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jak sobie z ciekawości tykłem moj stary boxowski wihajster ( 4200 rpm) to odradzam amatorom taki prób bo się można z kochanymi paluszkami pożegnać!! hahahahahahahhah! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

..pozdrawiam.... :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jak sobie z ciekawości tykłem moj stary boxowski wihajster ( 4200 rpm)  to odradzam amatorom taki prób bo się można z kochanymi paluszkami pożegnać!! hahahahahahahhah! :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol: 

..pozdrawiam.... :P

i tak delta jest lepsze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nom to moze dozuccie jakies info jak to domowym sposobem latwo uciac ;-) z zasilki i tylu budy.

dodam ze nie ma kodegena bo bym po nozyczki siegnal do szuflady i nie pytal, mam enlajta sou blacha jest grubasna

pozdro 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niop ja z kumplem jak robiliśmy wywiew na dwa wihajstry to mieliśmy extra ubaw bo to był big tower i jeszcze ten starszy model co nie ma osobno rozpinanych boków blacha 2 mm to wiertarką sie bawiliśmy a potem brzeszczotem!!!! Ale jazda była!!1

Tak apropo ten kumpel używał to chłodzenia wiatraka z klimatuzatora coś kole 7500 obrotów i łamało ołówek przy zetknięciu z wihajsterem!! ciekawe co z palcem by zrobiło??????ktosik chetny do przesestowania!!!

hahahahhahah

...pozdrawiam... :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazlem cos na temat, ze zdjeciami.

W sumie dochodze do wniosku ze kierunek sluszny a zagrozenia to dzieci i koty :), oraz oczywiscie nieuwaga.

http://www.overclockers.com/tips1099/index06.asp

To chyba logiczne ze wywalajac wszelkie sitka i inne spowalniacze wyciszymy kompa.

Przy okazji lepiej go przewietrzymy.

Jezeli obawiasz sie o dzieci i inne koty to nic tylko drucianego grilka zapodac.

Nie szumi a palce sa bezpieczniejsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj pies kiedys chcial powachac wentylator domowy (duzy stary w kwadratowej obudowie - predom) i troszke sie to zle skoczylo - szycie u weterynarza :( - co do wycinania dior to polecam wiertarke i pilnik :) - roboty duzo ale o i le wieksza satysfakcja :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- co do wycinania dior to polecam wiertarke i pilnik :) - roboty duzo ale o i le wieksza satysfakcja :)

Niop satysfakcja najważniejsza! 8) Ja w swojej obudowie z boku zrobiłem własny projekt wentylatora polegającego na wierceniu dziurek wiertarką! Banalny jest ale spoko wygląda! :P

......pozdrawiam.... :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja wyciąłem kratki w Chieftecu szlifierką kątową tak jak ktoś polecił wcześniej. THX :!: Wyszło elegancko tylko na końcu było troche zabawy z pilnikiem. Korzyści z wycięcia kratek są duże. Przede wszystkim wiatraki mniej huczą (chociaż teraz mam Noiseblocker S2 ustwione na 7V), no i generalnie jest o wiele lepiej :wink:

Problemem jest tylko gromadzenie się ogromnej ilości kurzu :(

Wstawiłem na froncie filtry z odkurzacza, ale niestety są one za grube i mój Coolermaster na 12V w ogóle nie wieje. Chyba zastosuje pończochy, które zresztą wczoraj wydębiłem od laski :lol: :lol:

Małe pytanko w związku z pończochami :D : jak najlepiej zamontować je w Chiefie :?: Naciągnąć na koszyki czy na kleju :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w swojej budzi zrobilem cos takiego:

[...]

Yo, z czego ty to zrobiłeś??

Cytujac prosze wycinac fotki, zwlaszcza tak duza ilosc, czy nie uwazasz ze to troszke rozpieprza topic ??

Po co kilka razy "cytowac" te fotki 8O

reed

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w swojej budzi zrobilem cos takiego:

[...]

Yo, z czego ty to zrobiłeś??

Cytujac prosze wycinac fotki, zwlaszcza tak duza ilosc, czy nie uwazasz ze to troszke rozpieprza topic ??

Po co kilka razy "cytowac" te fotki 8O

reed

To oslona na glosnik (jest troszke wieksza niz wiatrak 80x80, ale w mojej budzie jest tak wpasowane, ze jest spoko).

Siatka druciana w tej oslonce jest wyciagana i super mozna na niej zachaczyc ponczoche i wlozyc w ramke :arrow: tak jak widac na zdjeciach

Niestety nie spotkalem sie z tak malymi oslonkami, ktore pasowalyby rozstawem otworow na wiataki 80x80 - ta oslonka co na zdjeciach byla najmniejsza (w moim ukladzie to nie przeszkadza)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi