Skocz do zawartości
jackkpl

No to sie popisalem :P

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj swojego kochanego asusa p4p800 flashnalem biosem p4c800, a tak zeby sprawdzic czy wstanie. No i teraz juz wiem ze nie wstal :D. Kto ma mozliwosc zaprogramowania biosu -> kontakt na priva. W serwisie chca 50 zl , a ja wiem ze to 2 minuty roboty :-). Info dla takich zdolniach jak ja - nie flasciach!cie p4p800 bisami od p4c :-). A reszta forum, nie smiac sie , kazdy moze sprobowac :P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aj

bios pewnie award więc robisz dyskietkę starową (systemową), wrzucasz na nią dobry bios i program flasciach!ący. robisz autoexec.bat z wierszem polecenia awdflash bios.rom /<parametr>

nie pamiętam teraz jaki to parametr ale w dosie wpisujesz awdflash /? i patrzyz na liście jaki parametr daje opcję automatycznego flashowania. spowoduje to tyle, że program nie będzie cię o nic pytał i sam zaprogramuje bios.

jak odpalisz kompa z włożoną tą dyskietką to powinno być ok.

tak uratowałem koledze płytę kiedy nagle padł mu bios sam z siebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak ami to jeszcze łatwiej.

nagrywasz na dysketkę (chyba może być czysta ale lpiej systemową zróB) plik biosu o nazwie AMIBOOT.ROM i uruchom kompa. płyta sama powinna wgrać nowy bios. jakby nie wyszło to spróbuj ze 3 razy. a plik zassać i stworzyć dyskietkę możesz wszędzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taa, mialem kiedys dualbios na gigabyte i moge powiedziec ze zaden flash nie jest straszny. Specjalnie keidys nagralem bios od innej plyty to sie kulturalnie postnal z drugiej kostki i nadpisal pierwsza. Nastepne mobo to gigabyte :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mnie zastanawia jedno....

jakim faken cudem niepostujacy system ma czytac z dyskietki ?!?!

ostatnio jak mi padl bios to _musialem_ isc na programator do kumpla

a no taki mcudem, że jakbyś poczytał trochę o biosie to byś wiedział, że każdy bios ma niezapisywalną część, której zadaniem jest umożliwienie uruchomienia kompa gdy nawali pełny bios.

poszukaj użytkownika FubaF i obejrzyj jego ostatnie posty (nie jest ich dużo więc łatwo znajdziesz) to się dowiesz, że jest jak mówię.

a że nie każda płyta tak ruszy to inna sprawa. FubaF'owi pomogłem (bios award).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...