Skocz do zawartości
ogr22

Chłodzenie chłodzenia WC :-)

Rekomendowane odpowiedzi

narazie mam 25 stopni w wodzie na procu wacha sie kolo 32 stopni, wiec zostalo mi zejsc z temp wody tylko jakies 10 stopni.

lubmich : narazie chce przetestowac WC, pochodzic jakis czas na tym, zobaczyc ile mozna wydusic z tego :-) pod koniec roku moze przejde na FC :-)

Pozatym robie teraz na WWW.MOD4.US i musze miec jakies WC do testow :-)

Kolego... :D

Testujcie no tam te bloki ;) ;) :D :D i pamietajcie, ze to ja Cillitem czyscilem Wam towarzyszu te nagrzewnice ;) :D :D :D :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

narazie mam 25 stopni w wodzie na procu wacha sie kolo 32 stopni, wiec zostalo mi zejsc z temp wody tylko jakies 10 stopni.

lubmich : narazie chce przetestowac WC, pochodzic jakis czas na tym, zobaczyc ile mozna wydusic z tego :-) pod koniec roku moze przejde na FC :-)

Testujcie no tam te bloki ;) ;) :D :D i pamietajcie, ze to ja Cillitem czyscilem Wam towarzyszu te nagrzewnice ;) :D :D :D :D :D

hehe, robi sie szefie, ale tak mysle ze dopiero gdzies kolo 4.X.2003 zaczne bo nauki jest troche przedemna, a niechcialbym zawalic semestru :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe, robi sie szefie, ale tak mysle ze dopiero gdzies kolo 4.X.2003 zaczne bo nauki jest troche przedemna, a niechcialbym zawalic semestru :-)

OKa. Wiecej pogadamy se u nas... ;)

Ale ten net maly :D Ja dzisiaj caly dzien siedze :D ;)

Kurde mam braki, a ECS L7S7A2 oddaje w poniedzialek

Jeszcze jedno chcialem zapytac, ktory z blokow zalozyles na CPU?

W ogole to napisalbys jakie masz w testach niech wiara wie :D

Acha Grzegorz z bloki.pl obiecal, ze w miare postepow dosylac bedzie nowsze frezowane bloczki :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SPIDER, ja tu nie na testy pisze to, ale jak nalegasz to napisze :

- GK-2/6/N NORTCH BASE

- GK-2/19/Y SNAKE

- GK-2/24/R NORTH STAR

- GK-2/24/N NORTH STAR

Oczywiscie wszystkie bloki przyslala nam firma www.bloki.pl

Wiecej o testach bedzie u nas na stronce :-) www.mod4.us i tak jak mowilem napewno nie wczesniej niz 4.X.2003

Mam nadzieje ze za ta pseudo-raklame nie wywali nikt mojego posta ;(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Woda bedzie sie skraplac jesli blok bedzie mial temperature ponizej temp. otoczenia. (to wiem z fizyki)

to cos niewiele wiesz z tej fizyki i jeszcze kogos wprowadzisz w blad. jak w powietrzu nie bedzie w ogole wilgoci to i przy 1'C nic sie nie wykropli. a wykroplic sie moze i w temp otoczenia jak bedzie odpowiednio wilgotno. wiec wszystko zalezy od wilgotnosi powietrza.

ale jedno jest pewne - ponizej temp otoczenia trzeba zaczac uwazac bardziej niz zwykle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm, a no widzisz :-) dzieks :-)

dobra to to jjuz wiem, teraz tylko nie wiem jak obnizyc temp wody, mysle jak zrobic mini lodowke chlodzaca np nie mniej niz 15 stopni z regulacja i chlodzic tym nagrzewnice :-)

Moze kots ma jakis konktetyny pomysl ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, kwestie proponowalbym juz zamknac bo uwazam ja za rozwiazana.

Natomiast jezeli chodzi o kewstie druga czyli chlodzenie nagrzewnicy czyms przypominajacym lodowke, chlodzaca nagrzewnice na nie mniej niz 15 stopni, to macie jakies pomysly ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

możesz zrobić tak: w obieg z blokiem na cpu podłączyc drugi blok wodny z peltierem (zamiast chłodnicy), w ten sposób zeby zimna strona peltiera dotykala do bloku; ciepłą strone mozesz natomiast chłodzic innym blokiem wodnym + nagrzewbica + wentyle; dobierajac odpowiedia moc peltiera powinienes uzyskac odpowiednia temperature;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobre dobre, ale slyszalem ze jest problem z odprowadzeniem ciepla z poltiera, to znaczy jest taka duza temp ze ciezko cokolwiek odprowadzic spamtad, nie wiem czy wystarczy tylko blok na niego :-( raczej myslalem o jakiejs malej lodowce :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam patent : lodowka samochodowa

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=16467097

cos takiego :-) jakby sie zmiescila to byloby lux, przerobi sie na miejsce na rurki i chlodniczke na minimum.

Tylko teraz to blok juz chyba bedzie mial temp mniejsza niz otoczenie, wiec chyba juz musowo jakos blok zabezpieczyc, zadnego silikonu nieche na swojej plycie czy na procu bo juz go nie zdejme, to jest zdejme ale znowu trzeba silicon zakladac. Wiec jak zabezpieczyc blok zeby sie nie skraplal ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam pomysł troszkę hard corowy...

Proponuję lodóweczkę turystyczną na 12V(samochodowa) od góry zrobić dwie dziruki na węże do środka chłodniczkę, zamknąć to ładnie zalać Borygo, czy czymś w tym rodzaju... zabezpieczyć proca jak przy FC. Czyli tak jak przy montażu VPOCHILLA tu podaję link do overclocking.pl tam to jest objasnione w punkcie "montaż Vapo"

http://www.overclocking.com.pl/vapo18a.htm i można smigać, te układy podgrzewające zabezpieczyłyby przed skraplaniem wody. :twisted: :twisted:

Co Wy na to?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka lodoweczk sie nie nadaje

ona jest zrobiona na peltierze i to malej mocy, wiem, bo mam taka nawet duza i jest na pekcie 78 W. A to z lekka za malo zeby schlodzic proca

Ona moze sluzyc jedynie jako wspomaganie dla chlodnicy!

I zajmuje troszke miejsca.... ogolnie kaszana...

ten pomysl z peltieramui jest spoko ale ja myslaem na peltkami takimi 50W i schlodzic ciepla strone radiatorem z proca...

A do zimnej strony przymocowac blok, najlepiej wiercony, bo ma duza powierzchnie oddawania ciepla, lepiej schlodzi, ale zeby zauwazyc efekt musialbys podlaczy ze dwa takie komplety a to kosztuje.. :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cosik takiego :?: :

Mam tylko ta fotke caly opis jest na overclockers.com

jest tam gdzies jeszcze water chiler na dwuch peltierach ale moim zdniem to chlam wydajnosc mala bo nie jest dobrze schlodzony , izolowac musisz na wypadek skraplania wiec jak juz za izolujesz to lepiej bezposredni na CPU pelta dac .

Ale w pełni popieram projekt nagrzewnica za okno :twisted:

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok to co bedzie lepsze i bezpieczniejsze :

- ochlodzenie nagrzewnicy i zabezpieczenie bloku przed skropleniem (jezeli to to jak najlepiej schlodzic nagrzewnice ??),

- czy wsadzenie peltiera pomiedzy blok i proca (ps: jezeli to to jaki peltier i jak go podlaczyc ??) ??

Z gory dzieki za info :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmróź kostki lodu i dorzucaj do zbiornika wyrównawczego ;)

hehe, no myslalem o tym, ale na dluzsza mete to nie przejdzie...

do pobicia wlasnego rekordu w oc i screenow wystarczy - sam sie w zimie bede w to bawil - mam zamiar z 2.4GHz wyciagnac:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lepiej postarać sie wode bardziej schłodzić a nie peltami bawić czytaj załątwić lepszą chłodnice

Hej Co rozumiesz przez lepsza chlodnica ?? Lepsza chlodnia z MCS kosztuje 300 zł :D A watpie zeby dawala duzo mniejsza temperature :-) Pewnie roznica jest kolo 3 stopni wody z tej co mam.

No chyba ze chodzi Ci o calkiem inna clodnice ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=214...lodnica+peltowa

tu jest duzo o moim pomysle - jest chyba najbardziej realny:) ale tez troche drogi

Wiesz to wcale nie jest taki glopi pomysl, pompki duzej do tego drugiego ukladu juz nie potrzeba, tylko jakie peltiery zastosowac zeby bylo dobrze ?? Idzie zrobic jakas regulacje dla tych peltierow ?? Ile taka inwestycja by wyszla ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi