Shantillas Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 Witam Mam maly problem, otoz chce wymienic na swojej plycie kondensatory bo polowa jest juz napuchnieta a niektore to juz sie wylewaja. Plyta chodzi stabilnie, nie wiesza sie itp ale sa problemy z uruchomieniem jej na FSB 133MHz, trzeba wtedy kilka razy resetowac aby zalapal ale na FSB 100MHz odpala sie odrazu za kazdym razem. Plyta ta to Shuttle AK32. Na plycie znajduje sie 8 duzych kondensatorow firmy Gloria 2700 mikro faradow 6.3v GAE +105*C +-20% L.E.S.R Oraz 21 malych 1200 mikro faradow 6.3v GAE 105*C +-20% L.E.S.R Bylem w jednym z najwiekszysch sklepow elektronicznych w olsztynie i takich tam nie mieli, jedynie 1000 mikro F 10v Wiez mzoe ktos mi doradzi czy moge wrzucic jakies inne kendziorki ??? jakie wartosci itp. oraz czy plyta bedzie po tym spoko chodzic. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koz@k Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 chlopie moim zdaniem nie warto zachodu plyta ci moze wcale nie wstac. Ona sie poprostu konczy. Niech chodzi puki chodzi ale trza sie szykowac na wymiane. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 poszukaj jakis 1500uF 6.3v i 10v takie 2700uF to rzeczywiscie zadkosc ,mozesz zastapic 3300uF 6.3v ,ktore tez zadko widuje nawet 10v mozna sprobowac zastapic je 2200uF 10v takie to na moim Epoxie sobie rade daja od biedy zamiast tych 1200uF mozesz te dostepne w twoim sklepie 1000uF 10v mozesz poszukac uszkodzonych plyt glownych i wylutowac np. ecs na kt133a ma 12 sztuk 2200uF 6.3v pozostaje jeszcze kwestia oplacalnosci: nawet jak bys kupil 21 mniejszych po 1pln za sztuke to wieksze beda kosztowac 1.5-2pln za sztkuke daje ci to sume 35-40pln pod warunkiem ze sam zmienisz moim zdaniem nie oplaca sie latac dziory g.... ,gdyby to bylo 5 kondziorow to rozumiem ,ale 30 ? tyle to mam na Abicie (mam 30 wiekszych niz 500uF) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shantillas Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 Wiem ze szkoda zachodu ale cos musze zrobic, chetnie bym zmienil plyte ale barak kasy :( A kondziorow 1200 mikro Faradow to ppotrzebuje "tylko" 11 bo reszta jest na oko dobra, natomaist duzych to 5, ale jak juz wymienaic to wszystkie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 nie moge sie z toba zgodzic ze jek wymieniac to wszystkie po pierwsze kazde lutowanie to ryzyko uszkodzenia po drugie to i tak sztuczne oddychanie dla tej plyty ,iwec szkoda wkladac pieniadze jest tylko jedno ale: jezeli sam nie lutujesz i ten komu zlecisz zrobi ci za ta sama cene wymiane wszystkich co i polowy to wtedy rzeczywiscie lepiej wymienic wszystkie bo tylko raz zaplacisz za robocizne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 nie ma sensu wydawać 30 zeta na kondziory bo i sama płyta do najlepszych nie należy. IMO jakby to był ASUS czy ABIT to warto, ale shuttle .... lepiej może uszkodzonąpłytę kupić i przelutować ? jakoś nie mam zaufania do tycvh najtańszych kondensatorów w sklepach elektronicznych. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shantillas Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 Na allegro jest sporo potencjalnych dawcow czesci :) ale czasami ceny ziomkow zabijaja, jest ecs, asus, nawet gigabyte GA-7VA za grosze, tylko teraz musialbym powysylac ze 20maili i dowiadywac jakie kendziory sa na plycie i w jakim stanie. Wiec moze jutro wystawie ta plyte na Allegro za 90zl, pozostaje jeszcze kwestia jaka plytre wybrac do 200zl ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 ja bym sie nie bawil bo na 95% ta plyta juz nie wstanie - plyta to wielowarstwowy laminat i lutujac zwykla lutownica punktowa na 100% cos przegrzejesz i jakies polaczenia pojda sie ..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 do 200pln to niema zbyt duzego wyboru jakies Asrocki na kt266a ,ecs na sis735 ,745 ,kt333 sam niewiem ,z tych co obcowalem to wzialbym ecs k7s6a na sis745 ,chociaz jezeli poprawili ta na kt333 to moze byc trafny wybor za 190pln Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 nie ma sensu wydawać 30 zeta na kondziory bo i sama płyta do najlepszych nie należy. IMO jakby to był ASUS czy ABIT to warto, ale shuttle .... lepiej może uszkodzonąpłytę kupić i przelutować ? jakoś nie mam zaufania do tycvh najtańszych kondensatorów w sklepach elektronicznych. Halo halo !! ziemia do AMD Rulezz halo , czy ,mnie słyszysz?? 30zł za kondzioły ??? to jakie to ??? to chyba z elektrolitem z domieszką złota :?: 11 kondziołów to max 15zł a tyle to opłaca sie zainwestować w tą płyte , szukaj prędzej kondensatorów o wyższej pojemnosć a nie niższej , szukaj 3300 mikro - 6,3V ewentaualnie moga być na wyzsze napięcie a nawet jak będą na wyższe to będzie lepiej 10, 16 , 25V to już parametr dowolny wazne zeby byly w granicach 2700 - 3300mikro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shantillas Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 nie ma sensu wydawać 30 zeta na kondziory bo i sama płyta do najlepszych nie należy. IMO jakby to był ASUS czy ABIT to warto, ale shuttle .... Moze i Shuttle ale bardzo dobry, zmiana napiecia, mnoznika i FSB co 1MHz na tej plycie Antka 1700+ puscilem na 1738MHz dalej nie probowalem bo kumpel bal sie o swojego proca :D i jakas pamiec no name, jak ja kupowlame to byla 100 razy leszpa niz jakis ECS. A mzoe ASrock K7VT4 v3 KT33CF ??? chodzi mi o jakas plyte co bezproblemu uzyskam FSB 333MHz a moze i wiecej, bo niedlugo zamierzam kupic Durnia 1,6GHz. A na plyte to bede miec jakies 240zl jesli tylko kumpel mi odda ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 ostanio 8KHA+ (swietna plyta - o/c rulez :)) byl nowy za 170zl :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 30zł za kondzioły ??? to jakie to ??? to chyba z elektrolitem z domieszką złota :?: na tym się opierałem: pozostaje jeszcze kwestia oplacalnosci: nawet jak bys kupil 21 mniejszych po 1pln za sztuke to wieksze beda kosztowac 1.5-2pln za sztkuke daje ci to sume 35-40pln pod warunkiem ze sam zmienisz moim zdaniem nie oplaca sie latac dziory g.... ,gdyby to bylo 5 kondziorow to rozumiem ,ale 30 ? tyle to mam na Abicie (mam 30 wiekszych niz 500uF) a jak ci coś nie halo to czytaj dokładnie wszystkie posty. poza tym jak kupisz byle g.... w elektroniku to pochodzi góra rok. shantillas : a jak rozważacie nową płytkę to polecam tę co ja mam. KT333 to już przeżytek jeśli chodzi o nowe płyty, FSB 166 ? nie ta era. popatrz na mój podpis, FSB 200 to nie koniec bo bez problemu 220 idzie. na duronka 1400@2200 idealna. http://sirius.pl/product.php?action=info&id=6231&sid=1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakac Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 nie czytałem Topicu ale jak nie znajdziesz takich jak masz (duże prawdopodobieństwo) to daj o tej samej pojemności ale większym napięciu :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 30zł za kondzioły ??? to jakie to ??? to chyba z elektrolitem z domieszką złota :?: na tym się opierałem: pozostaje jeszcze kwestia oplacalnosci: nawet jak bys kupil 21 mniejszych po 1pln za sztuke to wieksze beda kosztowac 1.5-2pln za sztkuke daje ci to sume 35-40pln pod warunkiem ze sam zmienisz moim zdaniem nie oplaca sie latac dziory g.... ,gdyby to bylo 5 kondziorow to rozumiem ,ale 30 ? tyle to mam na Abicie (mam 30 wiekszych niz 500uF) a jak ci coś nie halo to czytaj dokładnie wszystkie posty. poza tym jak kupisz byle g.... w elektroniku to pochodzi góra rok. shantillas : a jak rozważacie nową płytkę to polecam tę co ja mam. KT333 to już przeżytek jeśli chodzi o nowe płyty, FSB 166 ? nie ta era. popatrz na mój podpis, FSB 200 to nie koniec bo bez problemu 220 idzie. na duronka 1400@2200 idealna.http://sirius.pl/product.php?action=info&id=6231&sid=1 Mówie halo z przezwyczajenia wkońcu za okolo rok będe technikiem ektronikiem i teletransmitą :D Nie ale tak powaznie to za te 15 -20zł spokojnie kupi kondzioły i będą tak samo dobre jak każde inne, lepszy kodensator to kondensator z większym zapasem napięciowym i termicznym i tyle , innych cudów niema. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 ostanio 8KHA+ (swietna plyta - o/c rulez :)) byl nowy za 170zl :Dgdzie takie cuda sprzedaja :D ja za swoja urzywana zaplacilem 250pln jak gdzes da sie kupic 8KHA+ za 170pln to nie ma sie nad czym zastanawiac :P - brac i to nie jedna sztuke jak nie znajdziesz 8KHA+ to za 240pln spokojnie kupisz ECS L7S7A2 za taka cene nie ma lepszej nowej plyty Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 Nie ale tak powaznie to za te 15 -20zł spokojnie kupi kondzioły i będą tak samo dobre jak każde inne, lepszy kodensator to kondensator z większym zapasem napięciowym i termicznym i tyle , innych cudów niema.sa jeszcze kondiory lepszych firm i wtedy sa drozsze ,ale do kupienia to takich nie widzialem ,jedynie na Abitach (KD7) sa takie w innych obudowach za 20pln to jeszcze mozna pomyslec o zmianie ,ale pierwsza propozycja zmiany wszystkich to 35-40pln i to juz troche gorsza sytuacja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcube Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 za ~240 zeta mozna kupic m. in. - ASUS A7S333 SIS745 oraz ECS L7VTA VIA KT400 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n0rbi Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 Nie zgodze sie ze na 100% cos przegrzeje - zmienialem juz kondziory na 3 mobo (no 2 to padly tylko 2 kondizory ale na bx133 to juz bylo ich 6) i wszystkie dzialaja bez problema! co do tego jakie kondziory qpic to pojecia nie mam :) ale wymieniaj tylko te ktore sa wybrzuszone i wylane - reszte zostaw w spokoju! ja widze tu tylko jeden problem - producenci mobo uzywaja jakiegos dziwnego spoiwa ktore nie chce sie topic pod zwykla lutownica... ale od czego jest pomyslunek ;) wystarczy z 1 strony wyrwac te kondziory tak zeby nic po nich nie zostalo (tylko trza uwazac zeby nie urwac czegos za duzo! po prostu rwiemy tak coby preciki z kondziora zostaly ucinamy je i juz) a po drugiej stronie dolutowujemy kabelki i te kabelki do nowych kondziorow :D moze niezbyt eleganckie ale dziala, sprawdzalem ostatnio :D ale moze shuttle daje normalna cyne to juz wogole bylby lux :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shantillas Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 znalazem na Allegro u typa pare kedziorkow http://www.allegro.pl/show_item.php?item=16435665 ma te 2700 mikro F 6,3v, a zamaist tych 1200 mkiroF 6,3v wstawie 1500 6,3v Ale najpierw jutro pojade do jednego sklepu ponoc tam maja takie zadkei kendziorki a jak nie to albo zrobie plyte albo kupie nowa (zobacze ile wyjdzoe koszt kendziorow) Zerszta wymienie tylko te co sie wylaly i te mocno wybrzuszone, takze jak klient przyjdzie kupic to niczego nie zauwazy :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 ten 8KHA+ za 170zl to na allegro of coz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 heja sprawdze dla ciebie czy nei mam gdzies takich kondziorkow - mam w domu kilka plyt pod duron/athlon uszkodzonych moze cos sie dobierze (jakies gigabyte, msi :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 hmm z tego co mam w pracy to ecs k7vza ale tu sa 2200 6,3 i 1000 6,3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shantillas Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 Dzisiaj przeszukalem sklepy i komisy w celu znalezienia kondziorow oraz jakichs uszkodzonych plyt i nici z planow, zastanawialem sie jeszcze aby wymienic tylko de duze 2700 mikro F 6,3v poniewaz takie mozna kupic na Allegro a co do tamtych to nie wiem co zrobic. BTW. Czy to wlasnie przez te duze kondensatory plyta nie chce sie odpalac na FSB 133MHz a potrzebuje restartu aby zalapac oraz czy wymiana tych duzych kondziorow nie spowoduje ze plyta przejdzie w stan świetej pamieci ???(hmm to zawsze jest mozliwosc ale jakie ma na to szanse) heh Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 Dzisiaj przeszukalem sklepy i komisy w celu znalezienia kondziorow oraz jakichs uszkodzonych plyt i nici z planow, zastanawialem sie jeszcze aby wymienic tylko de duze 2700 mikro F 6,3v poniewaz takie mozna kupic na Allegro a co do tamtych to nie wiem co zrobic. BTW. Czy to wlasnie przez te duze kondensatory plyta nie chce sie odpalac na FSB 133MHz a potrzebuje restartu aby zalapac oraz czy wymiana tych duzych kondziorow nie spowoduje ze plyta przejdzie w stan świetej pamieci ???(hmm to zawsze jest mozliwosc ale jakie ma na to szanse) heh W każdym , najzwyklejszym sklepie elektronicznym dostaniesz takie kondensatory, niewiem co tu jest takiego trudnego, idziesz do pierwszego lepszego elektronika i kupujesz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shantillas Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 W każdym , najzwyklejszym sklepie elektronicznym dostaniesz takie kondensatory, niewiem co tu jest takiego trudnego, idziesz do pierwszego lepszego elektronika i kupujesz. Hmmm skoro to takie proste dostac te kondensatorki co potrzebuje to juz mialbym je wymienione, w Olsztynie oblecialem kilka najwiekszych sklepow elektronicznych i jakos ich nie mieli chyba ze w Lublinie sa to moze kupisz mi je i przyslesz ? :wink: A treaz patrzylem plyte jeszcze raz i potrzebuje 6 malych kondziorow i 8 tych duzych. Wiec mzoe ktos wie jaki model plyty dysponuje tyloma kondziorami i o tych wlasciwosciach ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaizm_ Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 W każdym , najzwyklejszym sklepie elektronicznym dostaniesz takie kondensatory, niewiem co tu jest takiego trudnego, idziesz do pierwszego lepszego elektronika i kupujesz. Hmmm skoro to takie proste dostac te kondensatorki co potrzebuje to juz mialbym je wymienione, w Olsztynie oblecialem kilka najwiekszych sklepow elektronicznych i jakos ich nie mieli chyba ze w Lublinie sa to moze kupisz mi je i przyslesz ? :wink: A treaz patrzylem plyte jeszcze raz i potrzebuje 6 malych kondziorow i 8 tych duzych. Wiec mzoe ktos wie jaki model plyty dysponuje tyloma kondziorami i o tych wlasciwosciach ? po pierwsze, kondensatory moga byc na dowolne napiecie, byle nie miejsze niz te 6,3V, nawet na 100V mozesz wstawic jak ci sie na plycie zmieszcza. po drugie, nie musi to byc dokladnie te 2700uF mozesz wstawic 2200 albo 3300uF Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...