Sid Opublikowano 1 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2003 Chodzi mi o to ze chce w samochodzi zrobic podswietlany schowek...mam mase (-) , plus pociagne z radia (tam jest TYLKO 10A). Mam wyłącznik samopowrotny na 2,5A. Jaki wyłącznik musze mieć podłączając 2 diody+rezystor do tego?? minimalnie ma miec 10A (jak napiecie) czy może minimalnie moze być ~60mA(jak 2 diody + rezystor). ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 1 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2003 Chodzi mi o to ze chce w samochodzi zrobic podswietlany schowek...mam mase (-) , plus pociagne z radia (tam jest TYLKO 10A). Mam wyłącznik samopowrotny na 2,5A. Jaki wyłącznik musze mieć podłączając 2 diody+rezystor do tego?? minimalnie ma miec 10A (jak napiecie) czy może minimalnie moze być ~60mA(jak 2 diody + rezystor). ??? Wyłacznik daj zwykły, najzwyklejszy jaki masz , diody praktycznie nie pobieraja pradu (znikome ilosci) i przełacznik moze byc byle jaki, jaki ci sie podoba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 1 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2003 No a gdybys nie wiedzial to na diode policzmy 30 - 35 mA. Lepiej polaczyc szeregowo, wtedy w calym ukladzie ma plynac prad 35mA Tak tak w szeregowym polaczeniu sie nie dodaje 8) R = U/J U = 12 - 14,4V wiec zalozmy ze 13V J = 0,035 A R = 13 / 0,035 = 370 ohm Rezystor 370 ohm i DOWOLNY wylacznik, bo 35 mA to wytrzyma kazdy wylacznik :wink: --- Dioda ma "jakas tam mala rezystancje" wewnetrzna, wiec przy szeregowym laczeniu wiekszej ilosci mozna _zmniejszac_ stopniowo wartosc rezystora. Do tego dochodzi spadek napiecia na kazdej diodzie... ehhh kurde wyklad mozna z tego zrobic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 1 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2003 Dioda przy prądzie 30mA będzie miała spadek napięcia 2,5-3V (zależnie od koloru, niebieskie mają najwiekszy spadek), więc prawidłowo powinno być policzone tak (dla 2 diod szeregowo): R = U/I = (13V - 2 x 2,5V)/0,03A = 266ohm =~270ohm (najbliższa wartość z szeregu) Moc tracona w rezystorze: P = U x I = (13V - 2 x 2,5V) x 0,03A = 0,24W Można użyć rezystora 0,25W (będzie dosyć ciepły) albo bezpieczniej 0,5W Chciałbym zwrócić ponadto uwagę, że niebieskie diody nie lubą zbyt dużego prądu, nie zaleca się zwiększać go powyżej 20mA ze względu na znaczny spadek trwałości. Niebieska dioda 5mm przy prądzie 30mA świeciła mi niecały miesiąc, po czym jej jasność bardzo spadła :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 2 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2003 Ale ja to do schowka do samochodu więc po 10 sekund beda swieciło ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...