Krzys'az Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 mam maly problem z serwerkiem. sprzecik ladnie biega ale jest atx :? poszperalem troche po necie i dumny z siebie polaczylem zielony drucik z czarnym, wlaczylem acara i uslyszalem szum wiatraczka. moja radosc nie trwala dlugo poniewaz po utrwaleniu mego dziela i podlaczeniu go do plyty glownej okazalo sie, ze ruszaja jedynie wiatraczki a komputerek sie nie odpala :cry: po usunieciu zwarcia przewodow zielony/czarny wszystko jest ok. cos pominalem, o czyms zapomnialem... help pliz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stranger Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 kup gowniany zasilacz atx za 20 i problem z bani, przerob przycisk restart na power :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzys'az Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 to jest gowniany zasilacz atx ;) zas idei przerabiania przycisku reset na power przyznam szczerze nie rozumiem :? mozesz troche jasniej? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stranger Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 eee ja też nie zakumąłem w takim razie twojego postu zasilasz plyte at zasilaczem atx? a ja tak przerobilem at->atx, wykorzystalem przycisk resetu jak przycisk power poniewaz reset dziala jak power w obudowach atx tzn. "krotkie zwarcie" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzys'az Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 zasilam plyte atx zasilaczem atx ale poniewaz to serwer chce zeby reagowal tak jak zasilacz at po utracie zasilania czyli sam sie wlaczal Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stranger Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 to w biosie jest taka opcja ktora powoduje ze plyta sie odpala po zaniku pradu a wogole przemysl sprawe ups-a, ja mam i do 8 godzin mam zasilanie na serwerze jak nie ma pradu:-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 Prawdopodobnie płyta główna potrzebuje najpierw podania +5V Standby, a dopiero później załączenia zasilania - ale nie poprzez zwarcie Power On z masą lecz przez układ sterujący na płycie głównej (piny od przycisku Power). Układ sterujący zapewne również generuje sygnał Reset dla procesora i innych elementów płyty, który jest niezbędny dla prawidłowego startu. Należałoby dobudować do płyty prosty dodatkowy układ (zasilany z +5V Standby) który z np. 1 sekundowym opóźnieniem po pojawieniu się zasilania zwierałby na chwilę (np. 0,5 sek) piny na płycie głównej odpowiedzialne za start. Możesz także sprawdzić czy w biosie może jest opcja odpowiedzialna za start systemu po zaniku zasilania (np. System State After AC Resume), ale jeśli to stara płyta to raczej wątpliwe... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzys'az Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 bios sprawdzilem na dzien dobry, niestety nie ma takiej opcji. dzieki za pomoc, bede kombinowal ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...