YoSHi Opublikowano 6 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2003 Witam - nie wiem jak ustawic te glupie timingi - ram mi wytrzymuje tak (FSB 220) row-active najnizej 3 ras-to-cas delay najnizej 3 row-precharge najnizej 2 cycle latency min 2 jednak zeby memtest mial 0 bledow musi byc 2.5 I nie wiem jak to ustawic bo np 3-3-2-2,5 chodzi gorzej od 6-3-3-2,5 eh - albo przynajmniej tak wychodzi na sandrze unbuffered - czy sa jakies zaleznosci jak to powinno byc zeby bylo najlepiej? Dzieki za pomoc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz Opublikowano 6 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2003 Teoria mowi ze najkorzystniej gdy RA = CL + RTC + RP np. 2 - 2 - 6 - 2 , lub 2,5- 3- 3 -8 W twoim przypadku przy CL 2,5 potestuj - 2,5 - 3 - 3 -8 lub 2,5 - 2 -2 -7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phobosq Opublikowano 6 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2003 Yoshi: a probowales moja propozycje (11-3-3-2,5 albo 11-2-2-2)? moze to Ci pomoze.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michael_21 Opublikowano 7 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2003 najszybciej ram dziala na cl.2/2/2/11 ;) ....a przy 220 mhz sprawdz cl.2/3/3/11 :) :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavers Opublikowano 7 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2003 potwierdzam mam CL2,5 3-3-11 i lepiej stabilniej od 3-3-8 FSB210 :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaan Opublikowano 7 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2003 a jak jest w przypadku cl 3 ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavers Opublikowano 7 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2003 CL2 do CL3 jest wolniejsze ok 12% Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phobosq Opublikowano 7 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2003 prawda, cl3 jest zdecydowanie wolniejsze od cl2,5 Yoshi: i jak tam? pomoglo cos? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinucha1 Opublikowano 7 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2003 moje twinmosy nie ida na 6-2-2-2, nawet 7-2-2-2 :? . zapodalem napiecie 2,8V i nic. nie wiem czy dla timingow jest sens tak windowac napiecie. a co do 8-3-3-2,5 a 11-3-3-2,5 to w 3d marku nie ma zadnej roznicy, przynajmniej u mnie. co proponujecie? puscic na 2,9V? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 8 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2003 Zależy czy na jakich kościach masz pamiątki. Jak na Winbondach bh 6 to wyższy Vmem im pomaga i dobrze to znoszą. Jak nie to bym nie ryzykował. Szkoda kości. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi Opublikowano 8 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2003 pisalem juz w innym topicu ze im wyzszy Vmem tym gorzej te pamieci chodza - najlepiej chodza na najnizszym mozliwym czyli 2.6V - dzieki za rady ale nie mam czasu ich sprawdzic - najwyzej jutro albo w weekend. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi Opublikowano 8 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2003 wlasnie ztestowalem wszystkie ustawienia - przejechalem przez caly zakres ROW-ACTIVE i faktycznie okazalo sie ze odbytorq ma racje - najlepszym ustawieniem jest tu 11 bez wzgledu na pozostale ustawienia (opieram sie na pomiarze z memtest86) Poza tym CL2,5 jest wydajniejsze od CL2 w przypadku kiedy R-T-C wynosi 3 - jezeli wynosi 2 to wydajniejsze jest ustawienie CL2. Na CL3 nie ma postu. R-T-C dziala na 2 stable max ok 190 a na 3 moge jechac jak mi sie podoba. Nastepnie - ROW-PRECHARGE im mniejszy tym lepszy, tak samo R-T-C. Ostatecznie laduje z ustwieniami 11-3-2-2,5 i nic juz tu sie raczej zmienic nie da - dzieki all. PS W pierwszym poscie pomylilem ROW-PRECHARGE z ROW-ACTIVE - poprawiono PS2 roznica miedzy tym co mialem (5-3-2-2,5) a (11-3-2-2,5) to w przypadku memtest'a 1005 a 1017 - wiec nie duzo zyskalem ale zawsze cos :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...