Skocz do zawartości
kameball

Nie zwalnia miejsca na dysku :(!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Od pewnego czasu mój kumpel ma następujący problem, gdy usuwa z shiftem lub coś odinstalowuje (czyli z pominięciem kosza) to windows xp proffesional (bez sp 1) nie zwalnia mu miejsca na dysku. Dysk to Samsung 40 5400 (dokładnej nazywa nie znam) no i właśnie się zaczął się psuć (ma ponad 1,5 roku) formatowanie trwa jakieś 16 godzin ma ciągle jakieś błędy podczas kopiowania od niego (utrata jakiegoś tam strumienia, błąd pliku CRC czy jakoś tak) ma jedną partycję NTFS. Dopiero po zformatowniu ma dostępny cały dysk. Jakiś miesiąc temu innemu kumplowi zaczęło się to samo dziać ( Barracuda IV 80 dwie partycje NTFS po 40) a teraz mi (Barracuda V 80 systemowa NTFS 40 i druga FAT32 40). Muszę się przyznać że używamy wszyscy tej samej pirackiej popii. No ale tak wcześniej nie było a wszyscy używamy xp już ponad chyba rok. Czy ktoś miła podobny problem ? Czy to nie jest jakiś wirus (miałem nortona 2003 ciągle uaktualnianego a teraz mks?a) ? Bo jeśli piracik był by skopany to było by tak od początku pozatym słyszę od znajomych że ich kumple mają coś takiego (ale przecież mają inna kopię). Czego to jest wina? Proszę o pomoc bo na c już 10 gb nie mam :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piracka kopia nie ma nic do rzeczy, bo  nie różni się ona niczym od oryginału. Sprawdz dysk checkdiskiem i zainstaluj SP1 i nowsze poprawki.

Wiem że nic nie zmienia ale piracik to zawsze nic pewnego i może być uszkodzony albo np. wersja beta. Co do sp1 to miałem wina xp proff pro i i był bardzo niestabilny (zwiechy losowo kilka razy w ciągu dnia) a co do checkdisca to sprwdzałem winowsowym i nortonowym i dysk jest w 100% ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak mowisz, ze uzywales programow od symanteca moze miales zainstalowany unerase wizard ( nie wiem czy napewno sie to tak nazywa) on zostawia wszystko w koszu nawet jak oprozniasz kosz ;-) po odinstalowaniu tez prawdopodobnie zostawia to gdzies na HD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uszkodzona kopia systemu najczesciej ma problemy z jakimis plikami podczas instalacji, podczas pracy systemu problemy są mało prawdopodobne. A win XP w wersji beta to kompilacje o numerze mniejszym niz 2600 (2600 to wersja finalna) więc łatwo to sprawdzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam :) ale nie mam pojęcia jak usunąć to na dobre. Jak klikne na kosz to mam tak opcję Empty Norton Protected Files naciskam na to i komunikacik There are (liczba) protected files total on drive C i jeszcze jeden poniżej You have (liczba) protected files total on drive C. No i trzy morzliwości Purge Yours oraz Purge All i oczywiście cancel. Naci skam na pierwsze no i niby oprużnia ten swuj koszyk ale nadal nie zwalnia miejsca. Czy ktoś wie jak tego się pozbyć (robiłem restart) ?

A może by odinstalowć cały pakiet (System Works) ?

Jeszcze jedno wersja wina to 2600 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wylacz z pakietu norton protect bin(tam o ile dobrze pamietam byl config to tego), albo poszukaj go w msconfig i tez wywal(dawno nie mialem takze nie pamietam), jak juz go wywalisz to wystarczy wejsc do kosza i jest tam ukryty katalog nprotect - wywalasz z shiftem i po klopocie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wylacz z pakietu norton protect bin(tam o ile dobrze pamietam byl config to tego), albo poszukaj go w msconfig i tez wywal(dawno nie mialem takze nie pamietam), jak juz go wywalisz to wystarczy wejsc do kosza i jest tam ukryty katalog nprotect - wywalasz z shiftem i po klopocie

Zrobiłem jak powiedziałeś wyłączyłem auto protect dla obu partycji i wywaliłem ten katalog z obu koszy. Ale odzyskałem miejsce tylko na d.

Nie wiem czy to jest normalne ale na c mam katalog gdzie jest pare koszy :? a na d tylko pliczek kosz. Ma ktoś pomysł co zrobić z tym c ?

Ewentualnie czy jeśli zformatuje c i już tego pakietu nie zainstaluje to będe miał święty spokuj ? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wez po prostu wywal caly katalog recycled...:-) i chyba juz to usuniesz,

acha, poza tym na c mozesz miec duzo zajmujacy katalog 

system volume information - sprawdz ile Ci zajmuje:-)

Ten katalog jest nie dostępny (sprawdzałem pod winowsem i commanderem) nawet rozmiaru nie nie moge sprwdzić :cry: .

Co do wywalania całęgo katalogu z koszem to wstrzymam się do jutra bo skutki mogą być zabujcze dla winowsa (nie wiem nie robiłem czegoś takiego :D ) a nie chce go przeinstalowywać :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kosz mozesz spokojnie wywalic, a katalog nie jest dostepny bo chyba masz ntfs na c?ale i tak go mozesz sprawdzic/wyrzuci jesli uruchomisz windows commandera w trybie systemu lub poprzez wlasciwosci katalogu przejmiesz prawa do niego:-)(bo narazie ma flage dostepnego tylko poprzez system....i dlatego nie mozesz w nim grzebac...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kosz mozesz spokojnie wywalic, a katalog nie jest dostepny bo chyba  masz ntfs na c?ale i tak go mozesz sprawdzic/wyrzuci jesli uruchomisz windows commandera w trybie systemu lub poprzez wlasciwosci katalogu przejmiesz prawa do niego:-)(bo narazie ma flage dostepnego tylko poprzez system....i dlatego nie mozesz w nim grzebac...)

Kurde chodziło mi o total commandera :D :D :D A co do tego windowsowego to nie bardzo wiem jak to zrobić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde, windows a total commander to to samo :-) tyle ze total commander w wersji <5.00 nazywal sie windows commander

Wiem ale myślałem że tobie chodzi o tego windowsowego a nie windows commandera :wink:

A tak pozatym to czy można jaśniej bo nie mam pojęcia jak to zrobić :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wylaczyc proste udostpenianie plikow w opcjach folderow.

nastepnie prawym na tym katalogu co cie interesuje

wybrac wlasciwosci/zabezpieczenia

potem zaznacz na liscie system(jedyny:-)) i edytuj

potem: przy system jest przycisk zmien

pojawi sie okienko rozciag go poprzez zaawansowane

i daj znajdz teraz

jak znajdzie to wybierz konto admina z ktorego korzystasz...

potem juz tylko "wybierz" lub "tak" az wszystko sie zamknie do tego pierwszego ekranu

tam zaznacz pierwsza opcje (albo obie) i jak dasz zastosuj to juz mozesz grzebac w tych plikach.... huh, ale sie rozpisalem, jakby co to pytaj dalej:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki za dogłębne wyjaśnienia ChrisBs :wink: . No i znalazła się zguba ten folderek miał 10 gb! W związku mam takie pytanka:

1. Czy bez bulu mogę go wywalić?

2. Czy będą tego jakieś uboczne skutki np. utrata sterowników do dziwiękówki czy też coś z dźwiękiem związane ( po co jest ten folder) ?

3. Dlaczego ten folder się aż tak rozpasł :wink: ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi