Skocz do zawartości
bkroy

Jak podłączyć floppa?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, problem jest opisany w temacie.

Płyta ATX chyba BIOSTAR (z cel 366mhz, chip i440bx). Jak podłączyć floppa.

Ogólnie mówiąc mam kompa, nie wiem czy flopp jest dobrze podłączony i zepsuty czy źle podłączony i dlatego nie działa.

1. Taśma IDE do floppa, ma z jednej strony fioletowy pasek (na samym brzegu).

Patrząc na płytę z góry, fioletowy pasek taśmy mam wpiąć do płyty, tak aby był on skierowany w dół czy w górę ???

2. Drugi koniec tej taśmy - czy fioletowy pasek taśmy (patrząc na floppa z jego lewej strony) ma być skierowany do mnie czy do tej nieściągniętej obudowy??

3. Zasilanie, czy do mnie ma być skierowany czerwony kabelek czy żółty??

Jeszcze jeden problem ze startem kompa, koleś od któego go mam, mówił że jak go rozłączył na moment (powyciągał wszystkie kable - zasilanie, drukara, monitor, głośniki, klawiatura i mysz) to miał po podłączeniu kabli spowrotem problem ze startem kompa.

Odpalał się, monitor czarny i komp stoi w miejscu (dysk nie mieli).

Po kilkunastu resetach odpalał się już dobrze.

HELP, wszytkie sugestie mile widziane.

ps. nie patrzcie na podpis, bo to o całkiem inny komp chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podłaczaj jak się da, wypróbuj wszystkie możliwości podłączenia kabla do mobo i do flopa. sprawdź czy na pewno nie są zagięte jakieś piny na flopie, więcej ciężko pomóc na odległość.

a ten drugi problem dziwny jakiś, nie mam pojęcia co mogło się stać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, gdy zancze mieszać kablami od tej dyskietki to świeci non-stop zielona dioda od stacji.

Apropo podłączenia taśmy do płyty to mam już z głowy, bo taśme można wsadzić do płyty tylko w jeden posób.

A co do stacji dyskietek to sam nie wiem, raz żę nie wiem jak wsadzić taśbe ide a dwa że nie wiem jak podłączyć zasilanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...A co do stacji dyskietek to sam nie wiem, raz żę nie wiem jak wsadzić taśbe ide a dwa że nie wiem jak podłączyć zasilanie?

Jesli podlaczenie tasmy do plyty masz z glowy, to do stacji dyskietek podlaczasz ja tak zeby czerwona zyla na tasmie, byla pierwsza od strony gniazda zasilania stacji dyskietek, a zasilanie do stacji tak zeby czerwona zyla byla pierwsza od strony tasmy. Jednym slowem obie czerwone do wewnatrz, powinno byc wporzadku.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, gdy zancze mieszać kablami od tej dyskietki to świeci non-stop zielona dioda od stacji.

Apropo podłączenia taśmy do płyty to mam już z głowy, bo taśme można wsadzić do płyty tylko w jeden posób.

A co do stacji dyskietek to sam nie wiem, raz żę nie wiem jak wsadzić taśbe ide a dwa że nie wiem jak podłączyć zasilanie?

Jak dioda od flopa świeci non-stop, to podłączona jest taśma odwrotnie. Obróć złącze o 180* Czy na dyskach, czy flopach, czy CD-romach masz gdzieś przy złączu IDE oznaczenie pina #1; albo jest to cyfra "1", albo jest to strzałka-trójkącik skierowany wierzchołkiem w stronę tegoż pina. Do pina #1 idzie czerwona żyła w taśmie.

Co do zasilana: przecież można podłączyć je tylko w jeden sposób, chyba że masz zepsutą złączkę? Tak czy owak: jak patrzysz na tył flopa, żółty po lewej, czerwony po prawej, dwa czarne w środku ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...