Skocz do zawartości
Gość

Chieftec 420 i problem...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Kupilem dzisiaj chiefteca 420 i mam z nim maly problem. Raz to napiecie 12V. Mierzone miernikiem przy 1,750 dla procka wynosi 12,70. Nie wiem czy to dobrze, ale chyba ciutke za duzo??

Dwa to,ze nie moge proca podkrecic. Na jakims shit'cie za 80 zl. Procek biegal na 2200Mhz przy 1,65 bezproblemowo, a tu juz sa problemy. Szedl tez na 2,3 przy 1,7 ale shit sie spalil :) Kurcze zawiodlem sie troche, myslalem, ze proc pojdzie wiecej na tej zasilce a tu taka lipa. Same zwiechy mam. Co myslicie??

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupilem dzisiaj chiefteca 420 i mam z nim maly problem. Raz to napiecie 12V. Mierzone miernikiem przy 1,750 dla procka wynosi 12,70. Nie wiem czy to dobrze, ale chyba ciutke za duzo??

Jakim miernikiem, i w którym miejscu mierzone?

Jeśli miernik to nie zabawka za 15 zł, a pomiar był robiony na wtyczce ATX - to zasilacz do wymiany. Nawet najlepszym zdarzają się wpadki, właśnie dlatego każdy zasilacz (nawet Antec) testuję przed sprzedażą.

---

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec tak. Mierzone bylo na molexie, a miernik to jakis Mastech M92B. Przywiozlem go ze Szwecji i nie wim czy kosztowal 15 zl. :)

A na wtyczce ATX jak mam sprawdzic po podkreceniu, w stresie??

Pozdrawiam..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a w tedy jak dawałeś mu 2.3 to pochodził troche sprawdziłeś czy jest stabilny. bo do 2300 to 1.7v troche za mało przynajmniej dla mojego.Ja na hund keyu mam 11.27 czasami ale wszysko chodzi stabilnie jak skała testowałem go kiedyś na extreame bo chciałem go spalić popatrzyłęm że napiecia ma takie spale go przyjedzie nowy sprzedam go jako nówke. No to zapodałem radka 9800pro 3x dysk 7200rpm cdrw procek z napięciem 2,1v i UWAGA napięcie nie spadło tylko wzrosło miałem 11.55 i komp dalej stabilny jak skała to myle nie no co to to nie. Zaczełem palić płyte kopiować dane i zapuściłęm 3dm + winamp.Pochodził tak 2h i stwierdziłem ze nie sprzedaje tej zasiłki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sp1mta - Czyli na molexie czy na wtyczce mam sprawdzac? Bez obciazenia na molexie bylo 12.44. A jak na wtyczce sprawdzc??

Power by AMD na 2,2 Ghz przy 1,65 byl w pelni stabilny - teraz nie jest nawet przy 1,75, ale wtedy to juz temperatury sa duze, wiec moze to to. Nie wiem juz sam co mam z tym robic.

UPDEATE : Robie jak narazie wszystkie testy po kolei, zeby zobaczyc jak procek, ale nie wiem co o zasilce myslec. Narazie jade prime95 od godziny procek puszczony na 2Ghz przy napieciu standardowym 1,5.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Korzystając z faktu, że istnieje taki temat chciałbym się podpiąć ze swoim problemem (choć może się okazać, że nie jest to problem :D ):

Konfig:

Zasilacz Chieftec 420W ActivePFC

Epox 8RDA+, Barton 2500+@11x200 Vcore 1.7V lub 10x210 Vcore 1.625V (dziwne te napięcia, nie?)

Radeon 9500@9700, 2x120 GB 7200 RPM, nagrywarka, Soundblaster, karta TV, sieciówka

Wszędzie na tym forum czytam o "rock stable" napięciach generowanych przez te zasilacze, a u mnie widzę dużą różnicę pomiędzy idle a load.

5V u mnie 4.95-4.82

12V umnie 12.1-12.48

Napięcia odzczytane programowo, pomiary przeprowadzone miernikiem dają bardzo podobne rezultaty, tzn. prawie identyczne wartości wahań napięcia.

Wiem, że wszystko jest w granicach normy, ale przecież nie jest to jakiś extremalny overclocking extremalnej konfiguracji... :?

Czy inni użytkownicy tego zasilacza zaobserwowali podobne ruchy napięć u siebie? Co będzie gdy pojadę wyżej z kartą graficzną, FSB i Vcore?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

imo NIE MA najmniejszego sensu robienia pomiarów na zupełnie niepodłączonym do niczego zasilaczu impulsowym.

idąc taką metodą, bardzo wiele anteców które przewineło sie przez moje dłonie zamiast 3,3 daje ledwo 2,7, podobnie z resztą linii, dużo mniej niż ma być.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauważyłem po szerszym kontakcie z Chieftecami, ze linia 12V nawet przy idle lubi tzrymać sie na poziomie 12,4-12,5. Nie wiem czemu, ale na 6 egzemplarzach tej zasiłki ( modele 360 DF i 420) przy konfigu jak w podpisie, z tym, że procek zjechany do poziomu 11,5x200, tak właśnie jest. Miernik wskazuje napięcia rzędu 12,35 - 12,38. Tyle moich uwag w temacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauważyłem po szerszym kontakcie z Chieftecami, ze linia 12V nawet przy idle lubi tzrymać sie na poziomie 12,4-12,5. Nie wiem czemu, ale na 6 egzemplarzach tej zasiłki ( modele 360 DF i 420) przy konfigu jak w podpisie, z tym, że procek zjechany do poziomu 11,5x200, tak właśnie jest. Miernik wskazuje napięcia rzędu 12,35 - 12,38. Tyle moich uwag w temacie.

Mam wersję Chieftec'a HPC-360-202

3,3V - 3,45V

5V - 5,1V

12V - 12,42V

Więc to chyba normalne z tym 12V, zasilacz kupiłem jakieś trzy miesiące temu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...