maluszek Opublikowano 11 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2002 Więc tak: robię bloka i mam trzy projekty. Który wg Was jest najbardziej efektywny? PS. Sorki za jakość, ale to było w excelu robione :mrgreen: ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 11 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2002 Mój faworyt to numer 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Abdel_k9 Opublikowano 11 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2002 ja stawiam na numer 1 bo tam kanał jest najdłuższy wiec woda odbierze najwiecej ciepla. oczywiscie moge sie mylić :oops: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 11 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2002 W przypadku 3 - blok powinien być okrągły (coby nie obwieszać płyty zbędnym ciężarem miedzi - materiał na blok z pokrywą 60x60x20 + 60x60x6 waży ponad 1 kg) Wydajność będzie nierozróżnialna - kiedyś bawiłem się blokiem - wygrzewał się peltierem - jak parzył puszczałem przez niego wodę i w ułamku sekundy blok był zimny. Miedź tak dobrze przewodzi ciepło, że zmiana temperatury przebiega błyskawicznie dla odległości kolku cm ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 11 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2002 Chyba projekt nr. 1 :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 12 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2002 Projekt nr. 1 Tylko jak chcesz przyczepic go do proca? Jeden kanal wlotowy znajduje sie nad jadrem procesora wiec jaka zapinke masz zamiar zrobic/zamowic? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi322 Opublikowano 12 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2002 nr 3 - natura lubi okragle ksztalty, wiec w tym przypadku beda najmniejsze opory przeplywu cieczy,a wiec woda bedzie szybciej plynela odbierajac przy tym wieksza ilosc ciepla. moze sie nie znam ale tak mi sie wydaje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maluszek Opublikowano 12 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2002 małe podsumowanie: Projekt nr 1: +duża powierzchnia odbierania ciepła +ostre zakręty powodują turbulencje (lepsze wymiana) -ostre zakręty zwalniają przepływ -długi kanał Projekt nr 3: +krótki kanał - szybkie odprowadzanie ciepła z bloku +bez ostrych zakrętków - małe opory -mniejsza powierchnia odierania ciepła Osiołkowi w żłobu dano :mrgreen: ... Jeszcze jedna sprawa: jakie kanały są lepsze: wąskie i głębokie (5mm x 19mm) czy szerokie i płytkie (10mm x 9mm). I czy 1mm grubości podstawy będzie ok? keiename: zapinka? hmmm... wieszając taki blok (zakładam wąskie kanały i wysokość 20mm) na zapince pewnie bym oderwał socket'a od płyty głównej :mrgreen: - będzie przymocowany przy pomocy czterech śrubków do płyty głównej. czekam na dalsze sugestie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuri Opublikowano 12 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2002 według mnie nr. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 12 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2002 to wszystko tlumaczy :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cih Opublikowano 12 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2002 stawiam na numer 1 :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 12 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2002 numer 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UFO55 Opublikowano 12 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2002 1. Do czego ma być ten blok (do chłodzenia, tylko czego) 2. Wielki, ciężki klamot !!! 3. Za mało wody (płynu) za dużo ciężaru (miedzi)!!! 4. Jak ma wyglądać przepływ strumienia cieplnego??? 5. Jak będzie mocowany??? Twojemu projektowi trochę brakuje, szczere chęci i wyobraźnia to trochę za mało. Zacznij od liczenia prostych rachunków, geometria, podstawy termodynamiki, w tablicach mat-fiz-chem sprawdź właściwości materiałów. Zeby Cię nie zniechęcać sprawdź, jak by to wygłądało wykonane jako "pastylka" z blachy miedzianej o grubości np 0,4mm (taką kładą na dachy) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 12 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2002 j.w. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...