QbaS Opublikowano 24 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2003 Czy wysokie odswiezanie moze zabic monitor Posaidam 15" philipsa i max co moge ustawic w rozdzielczosci 1024x768 to 75Hz dzieki power stripowi moge "podkrecic" monitor do 77Hz (przy 78 juz jest czarny ekran) Czy pracujac z wyzszym odswieraniem moge uszkodzic monitor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2002JSQ Opublikowano 24 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2003 Jezeli monitor nie ma zadnych zabezpieczen, jak najbardziej moze sie spalic - sam mialem takie doswiadczenie - ale nie sadze zeby mogla go uszkodzic kilkohertzowa zmiana odswiezania. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 24 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2003 sorki ale jak na 15'' to troche za duzo jest 1024 - nawet do grania wiec nie ma sensu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QbaS Opublikowano 24 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2003 sorki ale jak na 15'' to troche za duzo jest 1024 - nawet do grania wiec nie ma sensunie wydaje mi sie aby to bylo za duzo. sprobuj czytac strony internetowe czy pracowac w wordzie z malymi czcionkami na 800x600. zycze powodzenia. Prosze tylko o konkretne wypowiedzi a nie komentarze czy to duzo czy malo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 24 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2003 ja tam na 15 jade na 1024x768 od dluuuuuuuuugiego czasu wiec nie wiem o czym mowisz. a co do tego odswierzania to nie wiem jak to wyglada od strony technicznej ale moj monitor tez dziala powyzej dopuszczonej przez producenta wartosci (nieduzo bo o 10hz) i nic sie nie stalo ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QbaS Opublikowano 24 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2003 ale nie odbiegajmy od tematu tu nie chodzi kto na jakiej rozdzielczosci jedzie tylko o to czy praca ponad max dopuszczalne wartosci moze uszkodzicmonitor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2002JSQ Opublikowano 24 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2003 sorki ale jak na 15'' to troche za duzo jest 1024 - nawet do grania wiec nie ma sensuNormalnie... no cos ty...? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 24 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2003 Monitory Philips mają zabezpieczenie, przy za dużym odświeżaniu wyłączają się. Proponuje nie przekraczać wartości zalecanej przez producenta (75Hz), ten monitor ma już parę lat. Chyba że planujesz zakup nowego, jeśli tak to ustaw ile się da :P --- AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QbaS Opublikowano 24 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2003 max co sie da to 77Hz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 24 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2003 77Hz nie ma sensu - różnicy 2Hz nikt nie jest w stanie zauważyć. --- AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QbaS Opublikowano 24 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2003 ja jestem - oko ludzkie dostrzega wlasnie ok 75 Hz wiec te 2 wiecej znacznie poprawiaja komfort. obraz juz tak nie migocze ale nie chcialbym w ten sposob uszkodzic monitora Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 24 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2003 Obraz migocze przy 75 Hz, bo coś jest uszkodzone (wzmacniacz wizji, zasilacz). Znam kilka modeli Philipsa 15' - podaj dokładny model to może coś wymyślę. --- AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QbaS Opublikowano 24 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2003 105s ale po dodaniu 2 Hz juz jest spoko a moze migotanie to za duzo powiedziane - po prostu odczuwam maly brak odswierzania Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 24 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2003 Przy 77Hz ten monitor pracuje powyżej parametrów podawanych przez Philipsa (odchylanie poziome też ma wtedy wyższą częstotliwość). Jeśli to pomaga możesz używać - ale jak zauważysz jakieś nienormalne objawy (zwężanie obrazu, przeskakiwanie, dziwny pisk z monitora) to natychmiast wyłącz. Ten model ma zapas, ale bez przesady - jak już pisałem nowy nie jest. Tak prawdę mówiąc, to coraz częściej zaczynają trafiać do serwisu, przeważnie uszkodzone trafo WN. Nie straszę, ale przemyśl sprawę - może jednak 800x600@85Hz będzie lepsze? --- AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_i_t_t Opublikowano 24 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2003 75 Hz to najnizsza wartosc odswiezania uznawana jeszcze za ergonomiczna (choc zalecane jest min 85). Mysle ze dla 15" 800x600 to troche za mala rozdzielczosc, poza tym cos slaby ten monit skoro ma takie waskie pasmo video - co za tym idzie pozwalajace na takie kiespkie odswiezanie (byc moze sciagnij nowe sterowniki - lub sprawdz zachowanie na standardowym monitorze Plug&Play). Sam pracuje w dosyc niestandardowej rozdzielczosci 1152x864 / 100Hz i przy zejsciu na 85 Hz widac wyrazna roznice. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QbaS Opublikowano 24 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2003 stery nic nie daja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_i_t_t Opublikowano 24 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2003 Sadzac po danych na stronie http://www.cdland.pl/hardware/philips_105s21.htm raczej z niego niewiele wycisniesz - stary model i tyle. Pozostaje te 77Hz - a co do "zywotnosci" to moj stary monit 14" Samsung SyncMaster 3NE dzialal (i dziala nadal) w ponadstandardowym odswiezaniu i jakos nic mu sie nie stalo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major Zadek Opublikowano 25 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2003 Co do "zepsucia monitora" to raczej nie sądzę - u moich rodziców od 7 lat chodzi Hyundai 15" w 1024x768 @85Hz (mimo że nominalnie powinien chodzic na 75Hz) i nic się nie dzieje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S.Youth Opublikowano 25 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2003 Przy 77Hz ten monitor pracuje powyżej parametrów podawanych przez Philipsa (odchylanie poziome też ma wtedy wyższą częstotliwość). Jeśli to pomaga możesz używać - ale jak zauważysz jakieś nienormalne objawy (zwężanie obrazu, przeskakiwanie, dziwny pisk z monitora) to natychmiast wyłącz. Ten model ma zapas, ale bez przesady - jak już pisałem nowy nie jest. Tak prawdę mówiąc, to coraz częściej zaczynają trafiać do serwisu, przeważnie uszkodzone trafo WN. Nie straszę, ale przemyśl sprawę - może jednak 800x600@85Hz będzie lepsze? --- AT nie wiem czy myslimy o tym samym modelu ale u mnie w praacy stoi juz okolo 10 takich philipsow padnitych - wszystkie w ten sam sposob - nie wzbudzaja sie z stanu czuwania sa to takie z glosnikami z analogowa regulacja jasnosci i kontrastu reszta cyfrowo przez osd Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QbaS Opublikowano 25 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2003 moje nie maja glosnikow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 25 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2003 Co do "zepsucia monitora" to raczej nie sądzę - u moich rodziców od 7 lat chodzi Hyundai 15" w 1024x768 @85Hz (mimo że nominalnie powinien chodzic na 75Hz) i nic się nie dzieje.Tematem wątku jest monitor Philips 105S, o monitorach Hyundai podyskutujemy innym razem. nie wiem czy myslimy o tym samym modelu ale u mnie w praacy stoi juz okolo 10 takich philipsow padnitych - wszystkie w ten sam sposob - nie wzbudzaja sie z stanu czuwania sa to takie z glosnikami z analogowa regulacja jasnosci i kontrastu reszta cyfrowo przez osdNie wszystkie mają głośniki, ale to ten sam model. Prawdopodobnie w 8 z tych 10 jest uszkodzone trafo WN. --- AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...