Wofek Opublikowano 13 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2002 W chipie - chyba najnowszym........ - był artykuł o chłodzeniu wodnym !!! Był tam opisany sposób wykonania bloka na procesor ze starego radiatora zalutowanego miedzią !!! Stąd moje pytania: 1. Ma to sens coś takiego wykonywać ??? 2. Aluminowy radiator wystarczy ??? 3. Jakie byłoby najlepsze użebrownaie wentyla ??? Gęste żebra czy żadkie ??? 4. Jaką średnice mają węże transportujące wodę ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2002 W chipie - chyba najnowszym........ - był artykuł o chłodzeniu wodnym !!! Był tam opisany sposób wykonania bloka na procesor ze starego radiatora zalutowanego miedzią !!! Stąd moje pytania: 1. Ma to sens coś takiego wykonywać ??? 2. Aluminowy radiator wystarczy ??? 3. Jakie byłoby najlepsze użebrownaie wentyla ??? Gęste żebra czy żadkie ??? 4. Jaką średnice mają węże transportujące wodę ??? AD1. Sensu nie ma :). Ale jak chcesz to i tak nikt cie od tego pomysłu nie odciągnie. AD2.Nie wystarczy bo aluminium słabo przewodzi ciepło :?. Najlepsze jest srebro i miedź. AD3. Raczej żadkie, ale niech się ktoś jeszcze wypowie. AD4.Zalerzy jakie węże ;) Są różne rozmiary ale tak 12-16mm. PS: Good Luck :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 13 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2002 W chipie - chyba najnowszym........ - był artykuł o chłodzeniu wodnym !!! Był tam opisany sposób wykonania bloka na procesor ze starego radiatora zalutowanego miedzią !!! Stąd moje pytania: 1. Ma to sens coś takiego wykonywać ??? 2. Aluminowy radiator wystarczy ??? 3. Jakie byłoby najlepsze użebrownaie wentyla ??? Gęste żebra czy żadkie ??? 4. Jaką średnice mają węże transportujące wodę ??? AD1. Sensu nie ma :). Ale jak chcesz to i tak nikt cie od tego pomysłu nie odciągnie. AD2.Nie wystarczy bo aluminium słabo przewodzi ciepło :?. Najlepsze jest srebro i miedź. AD3. Raczej żadkie, ale niech się ktoś jeszcze wypowie. AD4.Zalerzy jakie węże ;) Są różne rozmiary ale tak 12-16mm. PS: Good Luck :P Dzięki !!! :) Odpowie mi ktoś jeszcze ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer(@twojepc.pl) Opublikowano 13 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2002 Oj koledzy najlepszy do srobienia WB jest diamanent :D Najlepszy przewodnik ciepla. Kto pierwszy taki bedzie mial temu skrzyneczke stawiam :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomko Opublikowano 13 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2002 Ale przecież zrobienie samodzielne WC wcale nie jest takie trudne....sam zrobiłem je z odp. wyciętych kawałków blachy miedzianej 1mm i polutowanych za pomocą cyny - całość działała całkiem nieźle z moim starym prockiem - Cel 400@620 MHz. Jako pompki użyłem pompki paliwowej od (chyba) Golfa zasilanej napięciem 5V z zasilacza kompa. Jak się już nacieszę moim XP1700 to przeprowadzę eksperymenty na nim - na razie trochę mi go szkoda - ma dopiero tydzień... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 13 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2002 Ale przecież zrobienie samodzielne WC wcale nie jest takie trudne....sam zrobiłem je z odp. wyciętych kawałków blachy miedzianej 1mm i polutowanych za pomocą cyny - całość działała całkiem nieźle z moim starym prockiem - Cel 400@620 MHz. Jako pompki użyłem pompki paliwowej od (chyba) Golfa zasilanej napięciem 5V z zasilacza kompa. Jak się już nacieszę moim XP1700 to przeprowadzę eksperymenty na nim - na razie trochę mi go szkoda - ma dopiero tydzień...Skąd miałeś ta blache ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomko Opublikowano 13 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2002 skąd miałem blachę miedzianą? Znalazłem u siebie w pracy - ale tam gdzie pracuję to można różne dziwne rzeczy znaleść - trzeba tylko wiedzieć do kogo się zwrócić - taka jest nasza armia :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi322 Opublikowano 13 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2002 blache kupisz w sklepie z art budowlanymi (blacha miedziana mozna kryc dachy). ja kupilem 15 zl za kg to kosztuje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 13 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2002 blache kupisz w sklepie z art budowlanymi (blacha miedziana mozna kryc dachy). ja kupilem 15 zl za kg to kosztujeTo ekstra !!! A jakie są dostępne grubości ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3dzi0r Opublikowano 13 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2002 ja moge mieć ile takiej blachy chce za friko :wink: muj tatuś ma tego w pracy od ch**a :D rużne grubości :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 13 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2002 Jaki kształt byście z tej blachy wycieli na moim miejscu ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UFO55 Opublikowano 14 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2002 Wszystko determinuje konstrykaja zaczepów (mocowania). Najlepszy i najłatwiejszy to walec. Doprowadzenie przewodów z wodą !!! tu są dwie koncepcje równoprawne zależne od innych czynników : straty mocy, wydajność (moc i prędkość przepływu) pompy, waga (masa) wymiennika,... . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...