KaGuSS Opublikowano 13 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2002 Witam, doszedłem do wniosku, że i ja mógłbym sprobować overclockingu, tylko spodziewam się, że to takie łatwe nie będzie:(( Jak kupowałem kompa, nie brałem pod sczególną uwagę płyty (tzn. nie myślałem o podkręcaniu)... Mój procek to P4 1.4 GHz (s423) na płytce Intela D850GB, gdzie z poziomu BIOSU nie można ani zmieniać FSB, ani mnożnika, ani nic...:(( Czy jest jakaś możliwość podkręcenia tego procka, płyty może pamięci (256 RIMM PC800) inaczej niż z poziomu BIOSU?? Może są jakieś programy do zmiany FSB, mnożnika z poziomu Win,DOS? Może inaczej... Soryy, ale jestem w tym zielony... PS. A tak wogóle co sądzicie o tej płycie? (wiem, wiem mogłem wybrać lepiej:P) I jeśli jakiś upgrade w przyszłości to jaki? Płyta + procek.. czy da się mniejszym kosztem, ale z jako takim przyrostem wydajności?? Wszelkie uwagi mile widziane:) Linki itp.:P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer(@twojepc.pl) Opublikowano 13 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2002 Niestety nic z tego. Plyta ma na tyle cwanego PLLa ze nawet z poziomu Windy np CPUcoolem nei podkrecisz przez FSB ani troche. Sam kiedys sie nad tym glowilem i nistety nic mie nie wyszlo. Gdyby podmienic PLLa.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaGuSS Opublikowano 13 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2002 Szkoda... A co z drugą częscią postu??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer(@twojepc.pl) Opublikowano 13 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2002 drugiej nie bedzie. PLL to generator zegara ktory siedzi wlutowany na plycie i tak naprawde to raczej nie da go sie zmienic (trzeba by bylo BIOS tez przeprogramowac na obsluge innych parametrow PLLa) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvM Opublikowano 13 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2002 Witam, doszedłem do wniosku, że i ja mógłbym sprobować overclockingu, tylko spodziewam się, że to takie łatwe nie będzie:(( Jak kupowałem kompa, nie brałem pod sczególną uwagę płyty (tzn. nie myślałem o podkręcaniu)... Mój procek to P4 1.4 GHz (s423) na płytce Intela D850GB, gdzie z poziomu BIOSU nie można ani zmieniać FSB, ani mnożnika, ani nic...:(( Czy jest jakaś możliwość podkręcenia tego procka, płyty może pamięci (256 RIMM PC800) inaczej niż z poziomu BIOSU?? Może są jakieś programy do zmiany FSB, mnożnika z poziomu Win,DOS? Może inaczej... Soryy, ale jestem w tym zielony... PS. A tak wogóle co sądzicie o tej płycie? (wiem, wiem mogłem wybrać lepiej:P) I jeśli jakiś upgrade w przyszłości to jaki? Płyta + procek.. czy da się mniejszym kosztem, ale z jako takim przyrostem wydajności?? Wszelkie uwagi mile widziane:) Linki itp.:P No cóż... tak to bywa jak się kupuje intela. Tak jak pisałe kolega - nic nie zrobisz. Na upgrade też nie licz, może te przejściówki będą działały (pewnie ze 200PLN będą kosztować, a to też traci sens) Niestety wtopa.... Najsmutniejsze, że dałeś za to pewnie spore pieniądze a wydajność mniejsza niż Duron 1200 MHz... :-( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 14 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2002 No cóż... tak to bywa jak się kupuje intela. Dziwna uwaga. Kupisz athlona XP 1600+ AGOIA i tez z niego nic nie wycisniesz jezeli do tego walniesz sobie ECS K7S5A. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer(@twojepc.pl) Opublikowano 14 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2002 Dziwna uwaga. Kupisz athlona XP 1600+ AGOIA i tez z niego nic nie wycisniesz jezeli do tego walniesz sobie ECS K7S5A. Ooo przepraszam, jak zapodasz BIOS "overclockerski" to mozna FSB na 150MHz ustawic :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 14 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2002 Dziwna uwaga. Kupisz athlona XP 1600+ AGOIA i tez z niego nic nie wycisniesz jezeli do tego walniesz sobie ECS K7S5A. Ooo przepraszam, jak zapodasz BIOS "overclockerski" to mozna FSB na 150MHz ustawic :D Tylko, ze to nie ruszy bo nawet napiecia sie nie dzwignie. Ponoc nie za stabilna ta plyta przy OC :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer(@twojepc.pl) Opublikowano 14 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2002 Jasne ze nie stabilna, wszak to ECS nie przygotowany do o/c. :) Akurat bez zmiany napiec AXP 1600+ (1400MHz) na 150MHz ma 1575MHz i idzie bez problemu. Dojsc mozna do 1660MHz przy defaultowym Vcore 1,75V, dopiero powyzej tego trzeba podnosic. Mowie o nowych steppingach od AGOGA w gore, bo na starym AGKGA to do 1650MHz ledwo dociagnie i to tylko po podnisieniu napiec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 14 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2002 Jasne ze nie stabilna, wszak to ECS nie przygotowany do o/c. :) Akurat bez zmiany napiec AXP 1600+ (1400MHz) na 150MHz ma 1575MHz i idzie bez problemu. Dojsc mozna do 1660MHz przy defaultowym Vcore 1,75V, dopiero powyzej tego trzeba podnosic. Mowie o nowych steppingach od AGOGA w gore, bo na starym AGKGA to do 1650MHz ledwo dociagnie i to tylko po podnisieniu napiec Ok, wszystko bardzo mozliwe ale nie to chcialem udowadniac :) Chodzi mi o stwierdzenie KvM. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer(@twojepc.pl) Opublikowano 14 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2002 Zasadniczo ja sie tez z nim zgadzam-kupujesz referencyjna plyte Intela i nic nie mozesz ingerowac w parametry CPU. Kupa... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
(D)jur(on) Opublikowano 14 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2002 Lancer ma racje widzialem ludzi na tym forum z podkreconymi prockami na tej płycie 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 14 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2002 Lancer ma racje widzialem ludzi na tym forum z podkreconymi prockami na tej płycie 8)Ja tez ale nie w tym rzecz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
(D)jur(on) Opublikowano 14 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2002 Lancer ma racje widzialem ludzi na tym forum z podkreconymi prockami na tej płycie 8)Ja tez ale nie w tym rzecz.wiem kaeras znam cie :P ty tylko klotni szukasz :D zartuje oczywiscie :D NIE SIE GNIEWAJ 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvM Opublikowano 14 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2002 No cóż... tak to bywa jak się kupuje intela. Dziwna uwaga. Kupisz athlona XP 1600+ AGOIA i tez z niego nic nie wycisniesz jezeli do tego walniesz sobie ECS K7S5A. Owszem wyciśniesz (sam wyciskałem stabilne 166FSB (po modyfikacji chłodzenia chipsetu) ), napięcie też można zwiększyć bezproblemowo w minutę ołówkiem. Poza tym ECS to jedne z najtańszych płyt (a mimo wszystko pozwalają na podkręcanie), a nie najdroższych. Dodatkowo można się bawić modem powyżej 2V (Vcore), a nawet podnieść napięcie dla pamięci (też dwa ruchy lutownicą). Nawet jednak bez overclocekrskiego BIOSu można doskonale i bezproblemowo podkręcać Athlony. Wystarczy pobawić się mostkami. W przypadku Intela nie da się zrobić KOMPLETNIE NIC. Za gruby szmal kupiona wydajność na poziomie Durona i ZERO możliwości podkręcania. NIECH ŻYJE INTEL. Mało Ci argumentów? Po co tyle pyszczysz? Żebyś miał choć cokolwiek do powiedzenia, jakiś cień racji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 14 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2002 Nadal zakrawasz na smiech. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvM Opublikowano 14 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2002 Nadal zakrawasz na smiech. Słuchaj chłoptasiu. Potrafisz napisać cokolwiek rozsądnego w temacie hardware/OC? Jakoś jeszcze nic mimo Twoich 2 tysięcy postów nie przeczytałem. Może więc zamilcz jeśli poza głupkowatym śmiechem nie masz nic do powiedzenia. Chciałeś argumenty dostałeś Twoich jakoś nie widzę... Żebyś jeszcze na oczy widział tą K7S5a... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 14 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2002 Nadal zakrawasz na smiech. Słuchaj chłoptasiu. Potrafisz napisać cokolwiek rozsądnego w temacie hardware/OC? Jakoś jeszcze nic mimo Twoich 2 tysięcy postów nie przeczytałem. Może więc zamilcz jeśli poza głupkowatym śmiechem nie masz nic do powiedzenia. Chciałeś argumenty dostałeś Twoich jakoś nie widzę... Żebyś jeszcze na oczy widział tą K7S5a... Tak, plyta k7s5a jest nieosiagalna dla ludzkiego oka. I nie denerwuj sie tak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuri Opublikowano 15 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2002 Nadal zakrawasz na smiech. Słuchaj chłoptasiu. Potrafisz napisać cokolwiek rozsądnego w temacie hardware/OC? Jakoś jeszcze nic mimo Twoich 2 tysięcy postów nie przeczytałem. Może więc zamilcz jeśli poza głupkowatym śmiechem nie masz nic do powiedzenia. Chciałeś argumenty dostałeś Twoich jakoś nie widzę... Żebyś jeszcze na oczy widział tą K7S5a... Tak, plyta k7s5a jest nieosiagalna dla ludzkiego oka. I nie denerwuj sie tak. to prawda unosisz się tylko broniąc intela a nic konkretnego nie napiszesz. chcesz komuś coś udowodnić podaj argumenty. ludzie ci piszą że coś się da i popierają przykładem a ty swoje. to tak jak ktoś by ci szczał na twarz a ty że deszcz pada. od razu pisze że nie mam nic do intela bo sam miałem sporo procków intela i spox. chodzi mi tylko o argumętowanie wypowiedzi bo jak ktoś domniema to na nic taka wypowiedz się nie przydaje a może wręcz wprowadzić w bląd Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
que_pasa Opublikowano 15 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2002 znowu szykuje się zadyma AMD vs Intel :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuri Opublikowano 15 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2002 znowu szykuje się zadyma AMD vs Intel :wink: i to przez ciebie :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...