Skocz do zawartości
McQueen

czy taka CHÅ�ODZIARA zdałaby egzamin...

Rekomendowane odpowiedzi

Czy to http://allegro.pl/show_item.php?item=17364160

wg was specjalistów :wink: zdałoby egzamin ?

Bo wpadłem na pomysł aby zrobić taką "hybryde": Blok -> nagrzewnica (obojetnie od czego) -> w/w lodóweczka.

Sądze ze woda naplywajaca z bloku zostalaby dostatecznie schlodzona (tak, aby nie zniszczyc termostatu od zbyt wysokiej temp.) przez nagrzewnice i dopiero wtedy wplynela do tej lodowki (ktora pelnilaby tez funkcje zbiornika...)

Jak myslicie, czy dzieki takiemu projektowi da rade uzyskac te kilka stopni mniej ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

peltiera 226W... łatwo powiedziec, tylko czym ja potem tyle Watt ciepła odprowadze?

peltek 226W + moj antek @ do jakichs 2400~2600MHz, da cos grubo ponad 300W... :?

Nie sądze aby nawet najleprzy blok + dobra nagrzewnica z dwoma wentylami sobie z tym poradziły (szczegolnie latem, gdy w pokoju mam ponad 30C 8O w upały ).

Dlatego sadziłem ze ta chlodziarka cos pomoze , ale cóż... trudno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 max :] koles niepodal zadnych parametrow technicznych ale zgadzam sie z berkutem na nb sb i moze zasilacz pewnie by dala rade ale niesadze zeby schlodzila procka lepiej wyczaj jakas smietnikowa wyjmij caly uklad i parownik (zazwyczaj biala plytka z kanalami) wsadz do zbiornika z ktorego woda chlodzisz CPU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 max :] koles niepodal zadnych parametrow technicznych ale zgadzam sie z berkutem na nb sb i moze zasilacz pewnie by dala rade ale niesadze zeby schlodzila procka lepiej wyczaj jakas smietnikowa wyjmij caly uklad i parownik (zazwyczaj biala plytka z kanalami) wsadz do zbiornika z ktorego woda chlodzisz CPU

mozesz podac wiecej szczegolow co do takiego manewru (jakies izolacje itp..)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wsasadzie to pytaj berkuta on to cwiczyl ale powinienes oklejic zbornik jakims styropianem (zeby straty zmniejszyc) i zamiast wody np borygo (berkut glikolu chyba uzywal) reszta jak w wc tylo terz zaiozolowane zeby woda sie nie skraplala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi