Skocz do zawartości
Gość

Titan TTC-D5TB..i jego mutacje ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Widzialem w cennikach kilku firm ze cooler ten wystepuje w kilku odmianach. Piszą czasami za nazwą np. :D5TB (2) lub (3) lub (TC - ten to z regulacją obrotów chyba) - a te dwa poprzednie?O co chodzi? Czym sie różnią?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok - zobaczę co będą mieli - ostatnio widziałem tylko model (2). Jak nabędę i zamontuję napiszę co i jak :-)

P.S.

Dodają do tych coolerów pastę Silver coś tam - od razu zmienię smarowanie z zwykłej pasty silikonowej na tą.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

one wszystkie maja 3000, ale zazwyczaj chodza na 3300-3200 a co do rooznic, to 2, lub 3 nie ma grila

Ja mialem 5 albo 6 D5TB i 2 mialy 3000RPM reszta 3300RPM sprawdzane specjalnie na tej samej plycie zeby wykluczyc blad pomiaru. "maja 3000, ale zazwyczaj chodza na 3300-3200" tzn mowisz ze w specyfikacji jest 3000 a chodza na 3300? Ja w sumie duzo osob znam co maja D5TB 3000RPM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam Titana(nie znam oznaczen0 i chodzi na 5600-5800(w porywach nawet 6000Rpm)!!! To jak to jest???

Cena:55pln

bo mash ttc-d4tb (taki stoi i mnie na regale)

gklosniejszy od delty :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

No i mam tego Titana. Model (3) - rózni się od (2) ponoć tym, ze ma wyszlifowany spód - jest jak lustro :-)

Teraz wrazenia: cooler jest gigantycznych rozmiarów :-), chodzi super cicho (te 29 dB to jednak prawda - mój Vulcano II miał 31 dB i jest róznica jak smok), montowanie..hmm..faktycznie zapięcie twarde ale jak ktoś juz zakładał wiatraki nie będzie miał problemów :-), obroty: ma około 3100.

Generalnie polecam. Super wiatrak za super cenę - dałem 40 zł.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

No i mam tego Titana. Model (3) - rózni się od (2) ponoć tym, ze ma wyszlifowany spód - jest jak lustro :-)

Teraz wrazenia: cooler jest gigantycznych rozmiarów :-), chodzi super cicho (te 29 dB to jednak prawda - mój Vulcano II miał 31 dB i jest róznica jak smok), montowanie..hmm..faktycznie zapięcie twarde ale jak ktoś juz zakładał wiatraki nie będzie miał problemów :-), obroty: ma około 3100.

Generalnie polecam. Super wiatrak za super cenę - dałem 40 zł.

Pozdrawiam

A jak ze spadkiem temperatury?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spadek temperatury to około 2-3 stopnie - ale istotniejsze jest to, ze tego coolera prawie nie słychac :-) Jeszcze mam otwartą obudowę a jak zamknę to juz wogóle bedzie super :-)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(2) od (3) różni się głównie zastosowanym łożyskiem, pierwszy ma ślizgowe a drugi kulkowe

Ja mam (2), ma 1 kulkowe lozysko (przynajmniej taka opcja byla zaznaczona na pudelku), pojedynczy zabek na zatrzasku, a zatrzask taki twardy, ze latwo mozna sobie socketa oderwac od plyty :(

Ale cichy jest przynajmniej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(2) od (3) różni się głównie zastosowanym łożyskiem, pierwszy ma ślizgowe a drugi kulkowe

jaaaasne :lol:

o tym czy lozysko jest slizgowe czy kulowe swiadczy ostatnia litera w nazwie TTC-D5TB (B jak BALL)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co ja wiem to wszystkie te TITANY mają łożyska kulkowe. Różnica jest w wykończeniu spodu radiatora. (3) mają wyszlifowany - super gładki jest :-) lustrzany.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Częstotliwość kręcenia wiatraka zależy od pobieranej mocy. Jeżeli do płyty głównej podłącza się trzy wiatraki to jest mniej mocy do podziału i stąd mniejsze szybkości kręcenia.

Wiem, bo sprawdziłęm. Miałem dwa wiatraki jeden na CPU i jeden w obudowie, oba kręciły się do 2850 obrotów, kupiłem sobie titana wyjąłem z niego wiatrak i wsadziłem go do obudowy jako 3. Wszystkie trzy są podłączone do płyty głównej i od razu nastąpiło spowolnienie obrotów. Mó CPU cooler teraz spada do 2690 rpm, a Titanowy wiatrak ma zaledwie 3030 rpm. Co ciekawe trzeci wiatrak zachował swoje obroty 2850.

Swoją drogą ciekawe dlaczego najwięcej mocy zabrała płyta z CPU fan, a Chasis fan i Power fan mają tyle samo. Chasis fan w ogóle nic nie stracił.

Moze by tak popodłączać coolery do innych złącz? Np: CPU na chasis?

Rozwiązanie dla braku mocy to kupno kilku przelotek po 6zł za sztuke.

O, mam za to ciekawe pytanie, ile MAKSYMALNIE przelotek można podłączyć do jednego złącza od zasilacza? Mówię tu o 4 PIN przelotkach. Mam dysk 1.2 giga, a do niego podłączoną przelotkę z wiatrakiem 80x80, ale chcę dołączyć niedługo jeszcze jedną, z dwoma wiatrakami 50x50. Ciekawe czy zasilacz 300W wytrzyma większe obciążenie na jednym z 4 złącz. Swoją drogą nagrywarka czy dysk 20 giga pobierają pewnie więcej niż te wiatraki i stary jednogigowiec...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...