marcinek79 Opublikowano 3 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2003 Witam, ile moge podkręcić tego procka bez zkładania dosatkowego radiatora/wentylatorka...teraz mam 18 x 115 (2070 MHz) i chodzi bez zarzutu... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crusio Opublikowano 3 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2003 Podkrecaj tak aby byl stabilny. Wiesz nie da sie odpowiedziec na ile. Bo kazdy kreci sie inaczej. Podkrecaj poprzez zmiane mnoznika, magistrali i w razie potrzeby podnos napiecie. Optymalna temperatura pracy procesora to tak gdzies w granicach 40-50 stopni. Wiec uwazaj na nia. Pamietaj o testach: Sandra, prime, 3dmark itp... Good Luck... :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M79 Opublikowano 3 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2003 jw, ale pokusilbym sie do 18x133, ale uwazaj na temp, bo box nie wymiata. pamietaj o taktowaniu pci Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinek79 Opublikowano 3 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2003 taaa, o co chodzi z tm taktowaniem PCI? Jak dotąd zmieniłem 100 na 115 (x18)...:) To nie wystarczy??? Co mam jeszcze zmienic??? Dzieki za pomoc... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M79 Opublikowano 3 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2003 chodzi o to zebys mial wlaczony "pci lock" o ile na twojej plycie w ogole mozna go wlaczyc, lub ustawic pci na sztywno 33mhz (mysle ze na asusie sie da, wszystko w biosie). jesli tego nie zrobisz to razem z procem i pamieciami krecisz tez magistrale pci i moze ci sie np zjarac dysk albo karta sieciowa albo cokolwiek innego. takich watkow na tym forum bylo sporo, moze znajdziesz w faq, albo szukaj...... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinek79 Opublikowano 3 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2003 wlasnie sprawdziłem temperature procesora (teraz chodzi na 2074 MHz)... Asus PROBE pokazuje wartości między 49 a 52 stopniami... komputer chodzi praktycznie od wczoraj rana... chyba bedzie trzeba pomyslec nad dodatkowym coolerkiem:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaan Opublikowano 4 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2003 Podkrecaj tak aby byl stabilny. Wiesz nie da sie odpowiedziec na ile. Bo kazdy kreci sie inaczej. Podkrecaj poprzez zmiane mnoznika... 8O z tego sie orinetuje to WSZYSTKIE celerony maja zablokowany mnoznik... :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thoom Opublikowano 5 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2003 wlasnie sprawdziłem temperature procesora (teraz chodzi na 2074 MHz)... Asus PROBE pokazuje wartości między 49 a 52 stopniami... komputer chodzi praktycznie od wczoraj rana... chyba bedzie trzeba pomyslec nad dodatkowym coolerkiem:) Te temperatury są jak najbardziej normalne, zresztą zobacz na mój podpis jak u mnie chodzi P4 :mrgreen: Temp maksymalna to 52 stopnie, w bezczynności 35 stopni, wszystko na boxie. Przynajmniej w moim przypadku nie ma sensu zmieniac chłodzenia na lepsze i tracić kasy (chyba, że chciałbym go puścić na 3 GHz) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinek79 Opublikowano 5 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2003 Thoom, jeśli mozesz to napisz mi jak sie zachowuje Twój komputer przy kopiowaniu z jednego dysku na drugi i z jednej partycji na druga, ale na tym samym dysku... no i przy kopiowaniu z płyty CD na twardego... U mnie strasznie muli przy tych operacjach, praktycznie nie da sie nic robic... dyski podłączam na osobnych kanałach... Interesuje mnie to bo masz płyte taką jak ja i nie wiem czy to nie wina wlaśnie płyty gł, sterowników, czy biosu... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thoom Opublikowano 6 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2003 Tak, płyty mamy prawie takie same. Ja swoją chwalę i to bardzo, bo możliwości overclokingu są na niej ogromne. Co najciekawsze (to dla Twojej wiadomości) jest trick, który pozwala ustawić na tej płycie dzielnik 3:4 przy magistrali 133 i wyżej!!! Możesz w ten sposób zrobić ze swojej płyty Asus'a P4PE :) Próbowałem, działa jak najbardziej, tylko moje pamięci już nie wyrabiają... I tak stabilnie chodziły taktowane 197 MHz (prawie DDR 400). Musiałbym kupić szybsze pamięci, konfigurację biosu zostawić dokładnie taką jaką jest, (18x156), i tylko ustawić dzielnik 3:4 dla pamięci i jestem w domciu :) Na chwilę obecną pamięci chodzą u mnie 1:1 A co do zachowania dysków, to wszystkie dane kopiują się jak najbardziej normalnie, obciązenie procka własciwie żadne. Dane z dysku na dysk kopiują się w tempie ekspresowym. Mam podpięte dwa dyski na 1 kanale, CD i nagrywarkę na drugim. Rodzaj sprzętu w podpisie. Win XP + drivery Intela. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinek79 Opublikowano 6 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2003 czyli cos mi nie pasuje... ja praktycznie nie moge NIC robic jak mi sie kopiują dane... nawet jak z jednego dysku na drugi - na dwóch kablach... nie mówiąc o kopiowaniu z jednej partycji na druga... bez sensu... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinek79 Opublikowano 6 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2003 a moze coś w biosie pogrzebać... może tam jest pochrzanione ... tylko średnio sie znam na tych ustawieniach... proszę o propozycje :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thoom Opublikowano 7 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2003 Jeśli Ci muli kompa przy kopiowaniu danych, to możesz mieć parę problemów: -zle zainstalowane sterowniki IDE -uszkodzone tasmy -zasyfiony system Biosu nie ruszaj, bo jesli chodzi o kontroler IDE to domyslne ustawienia sa jak najbardziej prawidłowe. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinek79 Opublikowano 7 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2003 no nie wiem wlasnie, system mam zainstalowany dwie godziny temu i dalej muli... kable? musze sprawdzic... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...