Skocz do zawartości
co3en

co wywala korki ??

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy to dobre forum ale..

Kumpel kupil sobie kompa i ma problema z zasilaniem.

Otoz kiedy to wszystko jest podpiete do jednej listwy, zaraz po wcisnieciu czerwonego guziczka

(wlaczeniu listwy) w domu wywala mu 10A bezpiecznik glowny.

Jezeli jednak podepnie sprzety pod 2 listwy wszystko dziala normalnie :idea:

tu macie jego konfig:

Bartek 2500+, NF 7-s, chiftec 360W, radek 8500, monitor f900p, hp LJ 1005, modem i glosniki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wedlug mnie jest to sprawa tego ze po wlczeniu giziczka z listwy jest przekok iskry ktora robi krotkie zwartko...

...a gdy ma kompa na dwoch listwach, to najpierw na jednej idzie iskra)polowa tej duzej) a potem na drugiej listwie idzie taka sama.

Tak sobie ja bym tlumaczyl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wedlug mnie jest to sprawa tego ze po wlczeniu giziczka z listwy jest przekok iskry ktora robi krotkie zwartko...

...a gdy ma kompa na dwoch listwach, to najpierw na jednej idzie iskra)polowa tej duzej) a potem na drugiej listwie idzie taka sama.

Tak sobie ja bym tlumaczyl.

O jakie "półiskry" ci chodzi? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Obawiam się że nie ma takiego czegoś. Gdy wybija bezpiecznik to są dwie możliwości: jest zwarcie lub bezpiecznik jest źle dobrany. W tym wypadku wynika z tekstu że jest zwarcie i trzeba je zlokalizować.

Można by sprubować osobno podłączać każdy element (komp, monitor, głośniki) i zobaczyć kiedy wybije bezpiecznik. Być może trzeba rozkręcić te listwy i zerknąć czy w nich wszystko OK. Może kable zasilające. A może gniazdko w ścianie (dobrze mieć uziemienie). Po prostu trzeba te wszystkie możliwości posprawdzać spokojnie :!: 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko juz wczesniej chodzilo doszla tylko nowa buda chifteca, bartek i NF 7-s

a sprzet rozdzielony na 2 listwy zwarcia nie daje...

czy to moze byc za duzy impuls napiecia poczatkowego??

btw:

od 2 dni jest nowa listwa za 120 zl i tez wywala..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A według mnie jest źle dobrany bezpiecznik w sieci. Bo rozumiem że wywala ci bezpiecznik w sieci a nie na listwie.

Poprostu za duży pobór pradu.

Spróbowałbym jeszcze podłączyć bezpośrednio do sieci bezt listwy. Żeby sie upewnić ze to nie listwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy właczaniu monitora płynie chwilowy bardzo duży prąd cewki rozmagnesowującej kineskop (rzędu 5..10A), więc jeśli jednocześnie włączany jest także komp to sumaryczny prąd "rozruchowy" (w zasilaczu duże obciążenie stanowi początkowy prąd ładowania pustych kondensatorów) jest jeszcze większy. Jest to jedyne sensowne wytłumaczenie, nie daj się nabrać na jakieś bajki o iskrach :lol:

Rozwiązania tego problemu są dwa - albo zmienić bezpiecznik na większy (16A), albo włączać kompa i monitor w pewnych odstępach czasu, a nie jednocześnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozwiązania tego problemu są dwa - albo zmienić bezpiecznik na większy (16A),

Proponuje raczej bezpiecznik 10A o innej charakterystyce :)
Właśnie, zamiast BiWts dać Biwtz lub jeżeli są S'ki to B zamienić na C i powinno być OK.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...