akslow Opublikowano 11 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2003 Bardzo przeszkadza mi szum wytwarzany przez wentylator znajdujacy sie w podstawie zasilacza. Wytwarza bardzo duzo szumu. Czy usuniecie go moze zaszkodzic zasilaczowi. Czy probowal juz ktos odlaczyc ten wentylator??? Dlaczego nie znalezli tam miejsca na wentylator grubosci 25 mm tylko 10 mm moze wtedy byloby ciszej. Przy WC czlowiek staje sie taki wrazliwy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 12 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2003 hmm....mozę go nie wywalaj tylko go spowolnij.Widzę że niemasz mocno prądożernej grafy.Zrub tak ża dpołaćz te dwa wentyle pod 5V i wtedy bedą cichutkie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 12 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2003 Tez z uczuciem podchodze do oddania potrzeby ;) A co do tematu własciwego ;) To zmniejsz własnie lepiej obroty i z bani :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 12 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2003 A czy rozebranie zasilacza nie wjąże się z utratą gwaranci? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadeer Opublikowano 12 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2003 ja sie pytalem w chieftecu czy da sie rozkrecic zasilacz bo myslalem o podmianie tego wentylatora na swiecacy jakis, to powiedzieli ze jest sticker, a urwanie stickera to utrata gwarancji. ale ja nie znalazlem na zasilce rzadnego stickera. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 12 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2003 Więc jesli nei znalazłeś .. a dobrze posługujesz się lutownica to w sumie mozesz sprobowac podmienic go :? Ale jesli się zepsuje to oni i takk to zauwaza ze byl podmieniany wentyl(nie mam na mysli tego ze odesał bys go ze swoim wentylem ;) ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadeer Opublikowano 12 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2003 no wiec dlatego nie mam zamiaru sie bawic. gwarancja na 24 miesiace a zasilke mam 3 dni :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 12 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2003 heh wiec iwiec daruj sobie "światełka" w miejscu w którym i tak nie będą dobrze zauwazalne ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadeer Opublikowano 12 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2003 A co ty gadasz. Mam wentyla swiecacego pod zasilka i wyglada fajnie i mysle ze drugi wentyl by to jeszcze poprawil. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@roW Opublikowano 12 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2003 z tak dobrego zasilacza nie wyłacza sie wentyli .. tylko je spowalnia i sa cichsze .. pozatym to nie ulepszaj czegos co jest dobre bo przedobrzysz. załóż sobie lampke na czache a nie grzeb ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadeer Opublikowano 12 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2003 jakbys przeczytal caly temat a nie poczatek i koniec to bys wiedzial ze nie zamierzam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akslow Opublikowano 12 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2003 pomyslalem ze skoro jest wersja z jednym fanem to dlaczego moj dual nie moglby chodzic z jednym. A jak go zatrzymam palcem to jest znacznie ciszej. Dlatego pytam. Ten drugi akurat jest cichy takze nie mam nic mo do zarzucenia. Chyba zrobie tak jak radziliscie i spowolnie tego mniejszego do 5 V. Czy oba radzicie spowolnic?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadeer Opublikowano 12 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2003 a ja mam pytanie: ten kabelek co wystaje z zasilacza to jest tylko do dolnego wentylatopra czy do obu? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akslow Opublikowano 12 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2003 kabelek jest od wentylatora znajdujacego sie z tylu zasilacze. Od niego odchodzi ten kabelek. Nie od tego ktory znajduje sie nad procesorem. Ale wydaje mi sie ze predkosc jest jednakowa dla obu. Bo predkosciami wentylatorow steruje zasilacz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 12 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2003 imho kabel jest od obudwoch wentyli . Vadeer sprobuj je puscic na 5V i zobacz co bendzie z temp. i glosnoscia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 13 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2003 imho kabel jest od obudwoch wentyli . Vadeer sprobuj je puscic na 5V i zobacz co bendzie z temp. i glosnoscia hmm...z głośnościa.....Bedzie nie słyszalny tylko ciekawa jaka temp.Myślę że bedzie ok bo niema mocno prądozernej gray jak dla tej zasiłki i do tego 2 wentyle.....Bedzie napewno OK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadeer Opublikowano 13 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2003 tak zrobie ale dopiro jak zalmana kupie, bo teraz i tak wszystko co slysze to wentyl na procku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akslow Opublikowano 13 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2003 kabelek ktory jest poza zasilaczem pochodzi napewno od tego wiekszego wentylatora. Wystarczy zatrzymac go palcem, a wtedy predkosc w programie monitorujacym maleje do 0. Ten drugi nadal sie kreci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadeer Opublikowano 13 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2003 wiekszego 8O a ja myslalem ze oba to 80mm, no ale kazdy sie moze mylic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akslow Opublikowano 13 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2003 oba to 80 ale jeden ma bodajze 15mm grubosci ( ten glosniejszy ktorego zamierzam puscic na 5V) a ten kolo wlacznika ma 25 mm grubosci Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZOh1w2 Opublikowano 13 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2003 No właśnie ... nie za dużo ale troszkę słychac ten dolny wiatraczek, niestety łożysko kulkowe - chociaż z drugiej strony dzieki temu ma większą żywotność. Sam myślę nad spowolnieniem ... na razie na pierwszy ogień poszło pozbycie się grilla. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akslow Opublikowano 14 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2003 No właśnie ... nie za dużo ale troszkę słychac ten dolny wiatraczek, niestety łożysko kulkowe - chociaż z drugiej strony dzieki temu ma większą żywotność. Sam myślę nad spowolnieniem ... na razie na pierwszy ogień poszło pozbycie się grilla.To widze ze postepujesz tak jak ja. Usunolem wszystkie grile dzieki temu poziom szumu troszke sie zmniejszyl. Ale mnie to nie wystarczy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZOh1w2 Opublikowano 14 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2003 Ostateczni chyba zorbię w następujący sposób : 1. wylutuję ten wentylator na spodzie - z tym że nie bedę ruszał kabli z PCB zasilacza a postaram się wylutować kable przy wiatraczku (nie zwróciłem uwagi czy jest podejście do takiej operacji - ostatecznie jeśli nie będzie to najzwyczajniej w świecie wytnę go ... a gwarancja ... no cóż) 2. Zastąpie ten cienki wiatraczek zwykła osiemdziesiątką o grubości 25mm a ponieważ nie zmieści się ona w środku to przykręcę ją z drugiej strony blachy zasilacza (musze tylko dobrze sprawdzić czy belki na których lezy zasilacz nie będą w tym przeszkadzać). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akslow Opublikowano 14 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2003 1 ) Bardzo ciezko je pozniej przylutowac :( takze chyba pozostaje utrata gwarancji. 2) Widze ze masz bude chiefteca czyli prawdopodobnie zawadzi o belki tak jest u mnie :( Czyli nie wyglada to za ciekawie. Wlasnie u siebie urwalem kabelki od tego mniejszego wiatraczka i podlaczylem do molexa na 5V. I co sie okazalo??? Ze ten wentylator z tylu chodzi o 200 rpm szybciej, ale wydaje mi sie ze i tak ciszej niz standardowo. Chyba sprobuje podlaczyc i drugi do molexa na 5V. Tylko zeby zasilacz sie nie przegrzal :((. Co wy o tym myslicie ( chodza u kogos oba na 5V) ?? Wrazie czego podobno on ma zabezpieczenie termiczne to powinien wylaczyc :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akslow Opublikowano 14 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2003 A wiec juz spowolnilem wentylatory. Podlaczone sa do molexa na 5V. Wedlug odczytu z mobo wentylator kreci sie z predkoscia 1105-1125 sa teraz nieslyszalne. Mam tylko nadzieje ze zasilacz nie bedzie sie przegrzewal. Jedynie co slysze teraz w kompie to paspt 172 24V puszczony na 5V (ale jedynie terkot lozysk, czy nasmarowanie ich moze je wyciszyc). Ale cisza. Tylko gwarancje stracilem no ale chieftecki bardzo rzadko padaja :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 14 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2003 A wiec juz spowolnilem wentylatory. Podlaczone sa do molexa na 5V. Wedlug odczytu z mobo wentylator kreci sie z predkoscia 1105-1125 sa teraz nieslyszalne. Mam tylko nadzieje ze zasilacz nie bedzie sie przegrzewal. Jedynie co slysze teraz w kompie to paspt 172 24V puszczony na 5V (ale jedynie terkot lozysk, czy nasmarowanie ich moze je wyciszyc). Ale cisza. Tylko gwarancje stracilem no ale chieftecki bardzo rzadko padaja :) A jak padnie bo się przegrzeje w wyniku tej przeróbki i "pociągnie za sobą" inne podzespoły? Z tego co wiem, ten model nie ma czujnika temperatury wyprowadzonego "na zewnątrz" podłączanego do płyty głównej. I co wtedy? :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZOh1w2 Opublikowano 14 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2003 Terkotanie łożysk to już chyba taki ich urok ... w zamian masz długa żywotność. A czy smarowanie pomoże ... smiem wątpić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akslow Opublikowano 14 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2003 Terkotanie łożysk to już chyba taki ich urok ... w zamian masz długa żywotność. A czy smarowanie pomoże ... smiem wątpić.Juz nasmarowalem i chodzi znacznie ciszej. Uzylem WD-40. A jak padnie bo się przegrzeje w wyniku tej przeróbki i "pociągnie za sobą" inne podzespoły? Z tego co wiem, ten model nie ma czujnika temperatury wyprowadzonego "na zewnątrz" podłączanego do płyty głównej. I co wtedy? I tu cie zdziwie bo juz ochrona termiczna zadzialala. Podczas zamykania obudowy odlaczyly mi sie kabelki od wentylatorow. I zasilacz sie strasznie nagrzal. Ale sie wylaczyl. Swiecila sie tylko kontrolka Power na obudowie. Jak wcisnolem power komputer odrazu wystartowal. Takze zabezpiecznie dziala :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...