Skocz do zawartości
KOala

Jak wizualnie stwierdzić obieg wody w WC?

Rekomendowane odpowiedzi

Od około pół roku używam WC, blok własnej produkcji, nagrzewnica od Tico i pompki akwariowej. Komplet uzupełnia cichy zasilacz ModeCom. Całość jest naprawdę cicha i w tym widzę pewne niebezpieczeństwo!

Chciałbym znależć sposób, aby wizualnie stwierdzić, że woda krąży w obiegu (coś dodać do wody co nie osiądzie na wężach i w bloku). Może ktoś ma jakąś koncepcję. Dodam, że zbiornik z wodą (wiaderko 5 l) stoi obok kompa i mam je zawsze na oku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]do wiara wrzuc ludeczke z papieru hyhy i jak bedzie woda w ruchu to ludeczka powinna w koleczko plywac hyhy  

(zart)

:P

jak wiaderko przezroczyste to mozna dac "woblera" (taki bajer wedkarski) strumien powracajacej wody bedzie nim fajnie poruszal i bedzie widac czy woda plynie czy stoi

<joke>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak wiaderko przezroczyste to mozna dac "woblera" (taki bajer wedkarski) strumien powracajacej wody bedzie nim fajnie poruszal i bedzie widac czy woda plynie czy stoi

<joke>

Myślałem też na jakimś takim wiatraczkiem, można to kupić w sklepie dla wędkarzy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

<joke>

Myślałem też na jakimś takim wiatraczkiem, można to kupić w sklepie dla wędkarzy?

o wiatraczkach nic nie wiem - wobler to taka mala rybka (lub robaczek) zrobiony np z silikonu i uzywany do spiningu - za jakies gorsze mozna kupic taki brzydki np pomaranczowy fosforyzujacy ktory fajnie rusza sie na boki jak przeplywa "przez niego" strumien wody ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam jeszcze lepszy pomysl

Biorac pod uwage ze ciecz raczej bedzie w granicach 30 stopni sie utrzymywac to mozesz zmienic pojemnik z wiadra na jakas ladna miske i obok fotela postawic..

Jak bedziesz siedziec przy kompie to zdejmij skarpetki, wloz nogi do miski i :

+ czujesz ze woda plynie

+ masz free masarz stop

+ moczenie nog jest relaxujace

+ pstrykajac palacami u stop wywolasz dodatkowe wiry wodne co spowodoje latwiejsze oddanie ciepla hyhy

+ pstrykaniem palcam u stop takze ozywisz krazenie w konczynach dolnych :)

- jak masz brudne stopy to ci moze zamulic wode

- jak za dobra chlodnica to woda moze byc za chlodna :)

- grozi zatopieniem papierowej ludeczki

- mozesz nadziac sie na plywajacego woblera hyhy

(zart)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podnosisz pokrywe pojemnika i juz widzisz z jakim cisnieniem wlatuje woda do srodka :>

U mnie się nie uda, bo zbiornik mam z wiaderka po popcornie i dekielek szczelnie siedzi na wiaderku, węże mam solidnie przytwierdzone do wiaderka (od czasu jak moja młodsza córka chciała zabaczyć co to jest i wyciągnęła wężyk powrotny z wiaderka i ponad 5 litrów wody zostało pochłoniętych przez wykładzinę + parkiet).

Zainspirowany pomysłem Benka doczepiłem do powrotnego wężyka kawałek wstążki, podświetliłem ultrajasnymi niebieskimi LED i nawet fajnie to wygląda (szczególnie w nocy). Może w weekend porobię trochę fotek to wrzucę jak będą chętni do obejrzenia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]a ja mam jeszcze lepszy pomysl

Biorac pod uwage ze ciecz raczej bedzie w granicach 30 stopni sie utrzymywac to  mozesz zmienic pojemnik z wiadra na jakas ladna miske i obok fotela postawic..  

Jak bedziesz siedziec przy kompie to zdejmij skarpetki, wloz nogi do miski i :

+ czujesz ze woda plynie

+ masz free masarz stop

+ moczenie nog jest relaxujace  

+ pstrykajac palacami u stop wywolasz dodatkowe wiry wodne co spowodoje latwiejsze oddanie ciepla hyhy

+ pstrykaniem palcam u stop takze ozywisz krazenie w konczynach dolnych :)

- jak masz brudne stopy to ci moze zamulic wode  

- jak za dobra chlodnica to woda moze byc za chlodna :)

- grozi zatopieniem papierowej ludeczki

- mozesz nadziac sie na plywajacego woblera hyhy

(zart)

LMAO3X

tylko nie przysypiaj, bo nie daj boze temperatura wody spadnie, a wiemy co sie dzieje jak sie konczyne do zimnej wody podczas snu wkłada......przybedzie ci płynu w ukladzie :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proponuje ekonomizer od trabanta (2 takt) ładnie wygląda, okrągłe z prostokątnymi diodami od zielonych po czerwone, palą sie wszystkie jest ok

pali sie tylko zielone - niskli przepływ, nic sie nie pali - awaria, jeszcze pod to można jakąś syrenke podłączyć , że jak sie nie pali to wyje :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proponuje ekonomizer od trabanta (2 takt) ładnie wygląda, okrągłe z prostokątnymi diodami od zielonych po czerwone, palą sie wszystkie jest ok

pali sie tylko zielone - niskli przepływ, nic sie nie pali - awaria, jeszcze pod to można jakąś syrenke podłączyć , że jak sie nie pali to wyje :D

To [ciach!]o się psuje i zacina :( Wiem bo mam Wartburga. (Tydzień temu po 17 latach szczeliło mu 75 tysięcy km) :) Gasł sobie po prostu musiałem to wymontować :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja miałem trampka hmmm juz okolo 120 tyś km miał (2 gi silnik) ekonomizer cały czas ten sam i działał dobrze :) widocznie trefną sztuke miałeś, albo ja trafiłem na tą jedynie dobrą , no eięc można z tym poexperymentopwać, na szrocie można to zachahmencić - taniej wychodzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedys zetknalem sie z artykulem jak gosciu zrobil przeplywomierz ze starego wentylatorka 5cm. Obcial obudowe po bokach i wlozyl w pojemnik, jak sie krecil wirnik to indukowal jakies impulsy ktore obslugiwal prosty ukladzik elektroniczny.

niestety nie mam linku do strony ale widzialem link chyba na forum

moded-kompz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedys zetknalem sie z artykulem jak gosciu zrobil przeplywomierz ze starego wentylatorka 5cm. Obcial obudowe po bokach i wlozyl w pojemnik, jak sie krecil wirnik to indukowal jakies impulsy ktore obslugiwal prosty ukladzik elektroniczny...

to jakis dziwny ten wentylatorek musial byc :P bo normalne wentylatory komputerowe nie "indukuja" pradu od obracania wirnikiem :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm. a mnie sie wydawalo, ze indukuja. znaczy ze jak pokrecic palcem smigielko to w kabelkach powinien poplynac prund. ale moze to juz zaczatki demencji starczej ...  :lol:

ale wentylator to nie "pradnica" i powinien miec zabezpieczenie (dioda, itp) przed takimi "kwiatkami" - inaczej nie spelnia "jakichstam" norm bezpieczenstwa i nie powinien byc uzywany w sprzecie elektronicznym bo w skrajnym przypadku moglby go uszkodzic ... - sorki za takie enigmatyczne gadanie ale dopiero sie obudzilem :P

najlatwiej to sprawdzic podalczajac Voltomierz do wentylatorka i krecic szybko (np przy pomocy odkurzacza) :P wirnikiem - powinno byc 0 mV

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tej indukcji to kiedyś czytałem (nie pamiętam dokładnie gdzie - instrukcja karty, test kart), że wentylator przy karcie graficznej nie powinien być w ruchu gdy karta nie jest w "stanie użytkowania" i kabelki od wentyla są do niej podczepione gdyż właśnie może powstać zjawisko indukcji i w ten sposób można uszkodzić karte.

Nie wiem czy to prawda, ale jakoś zawsze trzyamłem się tej zasady a musiała się z czegoś wziąć.

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

He a ja taki mam :lol:

Pracuje w wodzie że aż hej

jak ktoś jest ciekaw to mogę nagrać filmik

A tak apropo to wykorzystanie wiatraczka jest najlepszym pomysłem

no i najtańszym do zrealizowania zdalnego odczytu

a jeśli chodzi o odczyt obrotów to nie przez indukcje tylko odczt obrotów przez halotron bo to właśnie steruje załączaniem uzwojeń silnika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Woblera używam tylko latem na wczasach

Co do kosztów to wykonanie samemu wychodzi taniej

a co do demonstracji to bedziesz miał niedługo możliwość obejrzeć

w wersji handlowej

1. jako wskażnik przepływu

2. zintegrowany z blokiem wodnym

ale nagram (specjalnie dla Ciebie) filmik żeby ci pokazać że wiatraczek może pracować w wodzie i nawet przetłaczać wode

WODA JEST IDEALNYM IZOLATOREM ale jak ją zaśmiecisz kwasami i zasadami to już nie

Pewnie w twoim WC chodzi kranówa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyobraźcie sobie coś takiego:

\\\\\\\\\\\\___ ->

\\\\\\\\\\\\

\\\\o\\\\\\

\\\\\\\\\\\\

\\\\o\\o\\

\\\\\\\\\\\\

\\\\\\o\\\\

\\\\o\\\\o\\___

__________ <-

rurka z pleksy 2-4cm średnicy i 10-15cm wysokości

0 - jakieś koraliki (najlepiej reagujące na UV)

przy wlocie i wylocie zastosować należy jakieś siteczka, odpowiednio małe by okraliki się nie przedostały do układy i odpowiednio grube aby nie dławić przepływu. jak chodzi pompka to koraliki powinny ładnie nam tańczyć. można to zastosować z przodu obudowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi