Skocz do zawartości
Madridista

Konwersja na NTFS

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z was konwertował system plików na NTFS po instalacji Windowsa?

Mam już ponad 10 GB na dsyku zajęte i nie wiem czy konwersja w tym momencie wyjdzie mu na dobre - słyszałem, że działa dużo wolniej... Wiem, że lepiej byłoby na początku skonwertować, ale reinstalacja nie wchodzi w grę?

Czy opłaca się konwertować?? Mam dysk 80 GB i wiem że FAT 32 to marnotrawienie (klaster - 16 KB :( )

Doradźcie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

konwertowalem na dwoch HD z FAT32 na NTFS

trwa to bardzo krotko... problemow nie stwierdzilem, ale ryzyko zapewne zawsze jest... uzylem plecenia

CONVERT x: /FS:NTFS

gdzie x litera dysku

a czy sie oplaca? hmm... NTFS ma wiecej zalet od FAT32... ogolnie bezpieczniejszy system plikow niz FAT32... no ale o tym mozna poczytac na tym forum i ogolnie lubianym ;-) google.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konwertowałeś po zainstalowaniu Windows?

Wiem, że NTFS jest lepszy od FAT ale pytam czy opłaca się konwertować bo słyszałem, że dysk działa dużo wolniej niż w przypadku konwersji przed instalacją WINDOWS:

Jeżeli na komputerze znajduje się partycja FAT lub FAT32, a pliki nie muszą być zachowane, zaleca się formatowanie partycji w systemie NTFS zamiast konwersji z systemu FAT lub FAT32.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak jak byl windows (tego polecenie nie da sie raczej uzyc bez windowsa), bez formatowania.. czy wolniejszy?.. nie stwierdzilem.. moze na jakis wolniejszych HD i wolniejszymi procesorami to jest odczuwalne.

tylko nie pamietam czy napewno partycje systemowa tez konwertowalem.. ale chyba tak.. ogolnie konwertowalem dwa dyski po 60GB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli konwersja partycji systemowej przebiega "bezboleśnie" ?

Zwykle "bezbolesnie". Dla bezpieczenstwa tablica FAT jest konwertowana na samym koncu dlatego przy jakimkolwiek blędzie wszystkie operacje są automatycznie cofane co nie grozi utratą danych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak trochę odbiegając od tematu, jak się konwertuje partycje z NTFS na FAT32 :?: Analogicznie mozna by było przekształcić polecenie na takie:

CONVERT x: /FS:FAT32

Niestety to u mnie nie działa, bo piszę "convert nie jest dostępne dla stacji NTFS". Zna ktoś polecenie konwertujące NTFS na FAT32 :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi