tomasir Opublikowano 14 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2003 Problemik rozpoczął się wczoraj. W jednej grze dysk zwolnił niesamowicie. Pomyślałem iż może bady się pojawiły. PO jakimś czasie (kilkadziesięciu minutach) zwiecha. Walę reset iż przy uruchamianiu kompa słyszę iż dysk popiskuje - wydaje mi się iż odgłos tak jak by głowica o coś tarła. Win się nie uruchomił. Za chwilę to samo ale za 3 próbą dysk ruszył normalnie. Znalazłem za to 16 kb badów :cry: :cry: :cry: . Dysk ostatnio chodził cały czas na pci = 40,4 (tak od ponad roku z chwilowymi przerwami na pci~41-42). Nie wiem czy to nie subiektywn odczucie ale wydaje mi się iż od jakiegoś miesiąca dysk nieco głośniej pracuje, czyli bardzo głośno jak dla mnie. Bady dziś będe starał się hdd regeneratorem usuwać. Jeszcze mam z innej beczki pytanie: Jakie dyski mają teraz 3 letnią gwarancję? Z tego co znalazłem to wychodzi iż: - wszystkie samsungi - wszystkie ibm - maxtory sata - seagate z 8mb cache - wszystkie hitachi Z góry dziękuję za odpowiedź... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 14 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2003 Western Digital Caviar SE 8MB cache Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 14 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2003 Miejcie litość i coś napiszcie!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 14 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2003 polecam seagate z 8mb cachem i samsungi - mam samsunga i nie mogę o nim złego słowa powiedzieć, cichutki, szybki i do tego w niewentylowanej budzie ma max 35*C :!: maxtory też są ok ale niektórzy zarzucają im sporą awaryjność. caviary odradzam ze względu na hałas i usterkowość. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 14 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2003 seagate z 8kaszy moze i dosc ciche ale mało wydajne seagate z 8kaszy na sata -mało wydajny i cholernie głosny wszystkie nowe maxtory z 8kaszy sa na 3-letniej gwarze i je polecam-zdziebko głosniejsze od baraki (cichsze od wdc) ale wydajnoscia kasują wszystkie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 14 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2003 niestety nie mogę się zgodzić całkowicie, bardzo wydajne są też samsungi 8MB kaszy na s-ata, może maxtor i jest wydajniejszy ale nie jest to pewne. samsungi bardzo się poprawiły, gdzieświdziałem testy ale niestety nie dysponuję odpowiednim linkiem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 14 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2003 moze i są -moze i nie ja wiem tyle - nowe samsungi a stare-to faktycznie niebo a ziemia ale padają czesto - tylko nie pisz mi ze tak nie jest - bo bez 2 zdan wiem na ten temat wiecej niz ty jakbys cos chciał ewentualnie napisac to cie uprzedze - na 1 sprzedany hdd samsunga przypada około 35-40 sprzedanych innych dysków wdc - wiec chyba mozesz dostrzec relacje ewentualej awaryjnosci poza tym -wiesz testy testami -kazdy w kazdym pisze inne bzdety sam mam teraz podpiete 3 rózne hdd(maxtor,barak i wdc) i co z tego ze np.barak w testach systetycznych jest czasem lepszy od wdc , skoro z "uzytkowaniu codziennym" jest zauwazalnie (czasem i 2 razy) wolniejszy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boniek_pl Opublikowano 14 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2003 hehe a ja polecam hitachi szczegolnie ta nowa serie 7k250 co wyszla niedawno. sam uzywam dysqw ibm/hitachi od 2 lat i nie narzekam ani na cisze (mozna je wyciszyc programikiem) ani na wydajnosc nie wspominajac o awaryjnosci bo poki co nie mam negatywnych doswiadczen. dyski jak w podpisie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...