Skocz do zawartości
postal1

Napięcia Vcore na Abit BH6 - pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie male pytanko dotyczącze tej płyty głównej - obecnie mam w niej założone to co w podpisie ale w niedalekiej przyszłości zamierzam sie przesiąść na jakiegoś Coppermine`a. Wiem że jeśli sie ma płyte na Slot1 to żeby założyć na nią Coppermine`a potrzebna jest przejściówka z regulacją napięć! Ja za to posiadam przejściówke bez regulacji Vcore i w tym momencie przechodzimy do pytanka - jeśli w mojej mobo mam regulacje napięć od 1.3V do 2.3v to potrzebna mi ta przejściówka? Czy mobo sama daje napięcie dla procka czy przejściówka też bierze w tym udział?? Chodzi o to że na WGK te przejściówki są raczej rzadkością i u jednego typka kosztuje ona 35pln a u drugiego już 70pln i nie chce zrobić głupstwa wyrzucając niepotrzebnie pieniądze... Prosze o szczere odpowiedzi a nie texty typu - "tak ta przejściówka jest potrzebna - moge ci sprzedać swoją..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezeli na tojej przejsciowce jest napisane FC-PGA to bedzie na niej chodzil Coppermine

jezeli jest PPGA to niestety musisz sie zaopatrzyc w przejsciowke

na WGK ceny sa strasznie rozne ,a w sklepie taka przejsciowka kosztuje 30pln ,a kiedys nawet widzialem za 25pln

poszukaj na allegro - tam chodza ok 20pln

nie chcialbym sie wyglupic ale fcpga rozni sie prawdopodobnie jedna nozka z ppga i prawdopodobnie moznaby latwo przerobic ppga na fcpga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam wlasnie tego abita wgrany najnowszy bios. na plycie chodzi P3 450 ale zamierzamy zmienic procka (z reszta to i tak juz nie moja plyta tylko u mnie lezy) na coppermine'a. i podpiolem ostatnio do przejsciowki (bez regulacji napiecia) celerona 566. komp sie odpalil i w biosie pokazywal 1,5V czyli prawidlowo tylko ze gorna wartosc konczyla sie na 1,7v :((( a ja tak bardzo chcialem go krecic na 950. tak wiec mam nadzieje ze pomoglem ci w twoim problemie :) aha wgraj najpierw nowy bios zanim wsadzic coppermine'a.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem widzę jeden:

Przejściówka której teraz używasz prawdopodobnie nie nadaje się do procesorów FCPGA (w tej chwili masz procesor PPGA). Jeśli płyta ma możliwość zasilania procka napięciem 1,75V to będzie na niej działał procesor Coppermine - pod warunkiem że zostanie poprawnie rozpoznany (napięcie, o to głównie chodzi).

---

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam takie pytanko off-topic a nie chce zakladac nowego... jak sprawdzic revision mobo ?? nigdzie nie ma na niej napisane jaki ma rev. Na www.abit-usa.com jest bios do BH6 rev. 1.0 i do 1.1 - a ja nie wiem jaką mam bo nie ma na niej zadnych tego typu oznaczeń... swoją droga - ktoś wie czym sie różnią te dwa reviosiony ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przelotka na fcpga i jazda.

plyta dobierze napiecie. wlasciwie to nawet mozesz sam przerobic przelotke na fcpga jesli masz ppga. ktos kiedys dawal linki,ale nie pamietam w jaki temacie

http://www.tomshardware.pl/cpu/20000229/index.html

ale trzeba uwazac bo niektore przelotki nie za fajnie dzialaly przy 100MHz nie mowiac o 133MHz i wiecej - nawet te firmowe :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...