Lukas20 Opublikowano 29 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2003 no dobra, macie racje :D Ale jezeli chodzi o NB, to i tak sadze, ze jezeli cpc moze schlodzic CPU, to zwykly posty bloczek tez w zupelnosci wystarczy, a wydajniejsza konstrukcja tylko odbiera wiecej ciepla i bardzije nagrzewa wode :lol: Nie wiem czy te lol oznacza zart, czy Ty naprawde tak myslisz. Jesli posadzisz na swoim CPU zwykly cooler, CPC albo Uriela to kazdy z nich odbierze dokladnie tyle samo ciepla. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baski Opublikowano 29 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2003 :lol: :lol: Fajnie, że pojawiają się bloki na GPU. Czekam na kompleksową ofertę polskich speców - bloki (także na HDD), zapinki, węże i chłodnice etc - tak aby móc kupić wszystko u jednego dostawcy. Liczę, że będzie znacznie taniej niż "na Zachodzie". 8) 8) 8) Pozdrawiam PS Problemy ZUS, VAT oraz frezarek mnie nie ineresują - liczy się tylko jakość i cena - znajdę dobrą ofertę to wydam ciężko zarobioną kasę - nie to nie. PS2 Chamstwo na tym Forum już dawno się zaczeło bluzgami i wyzwiskami pod adresem CPC.......... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawciu Opublikowano 30 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2003 Jesli posadzisz na swoim CPU zwykly cooler, CPC albo Uriela to kazdy z nich odbierze dokladnie tyle samo ciepla. Tylko przy roznym delta T (roznicy temperatur miedzy woda a obiektem chlodzonym). I o to wlasnie sie wszyscy tak bija konstruujac nowe bloczki... o glupie delta T :) Lukas, coraz bardziej mnie zadziwiasz :wink: Tego Pana, prosze panstwa, nalezy sluchac :o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 30 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2003 Jesli posadzisz na swoim CPU zwykly cooler, CPC albo Uriela to kazdy z nich odbierze dokladnie tyle samo ciepla. Tylko przy roznym delta T (roznicy temperatur miedzy woda a obiektem chlodzonym). Nee, no wlasnie nie bardzo, tak byloby, gdyby rdzen elementy chlodzonego byl idealnie odizolowany od wszystkiego, poza bloczkiem, ale w rzeczywistosci tak nie jest, bowiem rdzen jest przylutowany do plyty, miedzy rdzeniem a blokiem obok miejsca styku jest warstwa powietrza i wszystkimi tymi drogami cieplo takze sie wydostaje. Teraz, jesli zastosujemy malo wydajny bloczek wowczas rdzen osiagnie wieksza temperature, a wiec takze roznica w temperaturze miedzy rdzeniem a plyta w ktorej siedzi, czy rdzeniem a powietrzem dookola bedzie wieksza, a co za tym idzie wiecej ciepla zostanie odprowadzone tamtymi, drugorzednymi drogami. Jakkolwiek zabawnym moze wydawac sie fakt, ze ktos chce wykorzystac ta wlasciwosc zeby nie ogrzewac bardziej wody, to niemniej jednak ma on racje... tyle ze po co meczyc sie w chlodzenie wodne czegokolwiek, dodawac dodatkowe opory do ukladu itd zeby rdzen chlodzic niewiele lepiej od chlodzenia pasywnego (przesadzam rzecz jasna, choc nie tak jasna, jak by sie moglo wydawac)... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawciu Opublikowano 30 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2003 Teraz, jesli zastosujemy malo wydajny bloczek wowczas rdzen osiagnie wieksza temperature, a wiec takze roznica w temperaturze miedzy rdzeniem a plyta w ktorej siedzi, czy rdzeniem a powietrzem dookola bedzie wieksza, a co za tym idzie wiecej ciepla zostanie odprowadzone tamtymi, drugorzednymi drogami. Nawet jesli nie mozna postawic znaku rownosci (miedzy cieplem odbieranym przez rozne bloki), to czy nie jest to czasem roznica 1%? Moze w warunkach laboratoryjnych jest sens sie nad tym zastanawiac (testowanie bloczku), ale w normalnych warunkach mysle ze nie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubiii Opublikowano 30 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2003 ja jush zamowilem :))))))) i czekam na dostawe :P wyprobuje i p[odziele sie uwagami :)) mate : wyslales juz do mnie bloczek ? (do dlugoleki ? ) bo mi randek kurzem zachodzi na polce :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 1 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2003 A ja wtrące Swoje trzy grosze, cytując Ines z 4MAX'a "Dlaczego w Polsce nikt nie chce zarabiać?" Jedni ludzie narzekają, że jest za drogo, inni że za tanio i jak tu żyć? Nie wystarczy się utrzymać z produkcji, w innych krajach są o wiele lepsze marże, ale po co by u nas? Przecież nikt nie chce zarabiać. Po co zarobić na bloku 70pln, i połowę przeznaczyć R&D i nowe (własne) maszyny skoro można zarobić 15 i mieć na chleb??? Sam też pracuję w firmie, której polityki cenowej /...ciach.../ ale z czegoś trzeba żyć... Jednak przy prowadzeniu własnego biznesu są większe możliwości ustalania cen... Mate i Popixs - RESPECT. >>> Mate - może odpowiesz mi na g-g kiedyś? :P (może być na priva). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...