marcinsz0 Opublikowano 29 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2003 jestem podłaczony do sieci kablowej i czytałem teraz ze policja wzięła sieza sieci kablowe i robią kontrole ,od admina dostaję co chwila informację aby zaprzestać udostępniać nielegalne oprogramowanie ,no i mam teraz problem jakie informacje są w posiadaniu admina o tym co robię w sieci? czy to są tylko liczby mówiące o tym ile sciągnąłem ogólnie rzeczy i z kim się łaczyłem,czy dokładne informacje łacznie z nazwami plików dokładnymi i rodzajem oprogramowania za pomocą którego sciągałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanaka Opublikowano 29 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2003 wiedza wszystko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 29 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2003 oni sa wszedzie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruido Opublikowano 29 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2003 oni sa wszedzie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinsz0 Opublikowano 29 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2003 no wiecie kazdy na moje pytanie odpowiada "wszystko wiedzą " hmmm czyli np ze dnia .......... pobralem za pomocą tego programu...... plik o nazwie........ tak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Walker3d Opublikowano 30 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2003 oczywiście... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bortas Opublikowano 30 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2003 wiedza wszystko czasami jakby chcial to wiecej niz powienien (hasla na poczte, przegladanie korespondencji, podlsuchiwanie gg - szczegolneinieprzyjemne w malych sieciach 2-10osobowych) oczywiscie to godzi w w twoje prawo do prywatnosci korespondencji administrator ma swoje logi i wie wszystko :) sa odpowiednie programy do moniotorowania i robienia statytyk sieci - ogolnych i pod wzgledem kazdego IP (tyle ze one nie podaja z kim sie laczysz a przez jaki protokol itd) jednak z drugiej strony nie wiem w jaki sposob moze sprawdzic co ty udostepniasz, no bo jak sprawdic do ja udostepniam przez kazze :?: prawdopodonie udostepnaisz cos po lokalnej - stad pretensje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raki Opublikowano 1 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2003 a Czy admin jest w stanie jakoś zauważyć, że jeden z ~70 użytkowników zmienił sobie IP?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 1 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2003 Tak... zależy czy jemu na tym zależy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 1 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2003 Tak, zwykle nawet jak mu nie zależy ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raki Opublikowano 1 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2003 hmmm... no dobra ale jak poprostu nie patrzy na to pod tym kątem... A nawet jak zauważy czy bez wizyty w domu jest w stanie stwrierdzić że to akurat ja sobie zminiłem?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Walker3d Opublikowano 1 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2003 Jeżeli każdy użytkownik ma swoje własne IP to zazwyczaj admini zpisują sobie gdzieś na kartke jaki kto ma numer(przynajmniej ja tak robie) a potem wysatarczy spojrzeć na switch'a/hub'a i zobaczać że diody od danej osoby sie świecą/migoczą, sprawdzić pingiem czy odpowiada komp z IP które mu admin przypisał .Jeżeli nie tzn że user zmienił sam sobie IP.Ale jeżeli macie server postawiony na DHCP to nie da się sprawdzić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raki Opublikowano 1 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2003 Akurat w to wątpie żeby spisywali na kartke te 70 osób... raz że by im sie pewnie nie chciało a dwa że po awari został mi przypisany inny numer... Hmmm a czy mamy serwer DHCP to nie wiem (jak można to sprawdzić?), wiem że jest na Linuxie... Jakim programem moge sprawdzic jakie Ip są wykorzystywane w sieci (przypisane)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Walker3d Opublikowano 1 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2003 1- Hmm chyba najprostrzym sposobem będzie wpisanie komendy ipconfig w start>uruchom i spisanie numeru IP .Następnie musisz zresetować kompa i ponowić w/w operacje i porównać IP po resecie z IP przed jeżeli są takie same to znaczy że server DHCP jest wyłączony i każdy z was ma swoje IP. Jeżeli inne znaczy że server DHCP wybrał dla twojego kompa wolny adres IP z puli adresów jaką stworzył admin (DHCP włączone) 2- Anasil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 1 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2003 Jak zmieniasz ip i nie zmienisz adresu karty sieciowej (MAC) - które najczęściej są ze sobą porównywane - to u mnie automatycznie pakiety z takiego ip nie przechodzą.. Przy zmianie zarówno ip jak i mac masz jakieś szanse powodzenia - ale jak tylko osoba której ip zabrałeś się poskarży to jesteś szybciutko do namierzenia. W dhcp możesz mieć również stałe ip i nie będzie Ci sie ono zmieniać. Jeżeli w ustawieniach protokołu tcp/ip masz wpisane automatycznie pobierz adres tzn. że kożystasz z dhcp... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raki Opublikowano 1 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2003 1- Hmm chyba najprostrzym sposobem będzie wpisanie komendy ipconfig w start>uruchom i spisanie numeru IP .Następnie musisz zresetować kompa i ponowić w/w operacje i porównać IP po resecie z IP przed jeżeli są takie same to znaczy że server DHCP jest wyłączony i każdy z was ma swoje IP. Jeżeli inne znaczy że server DHCP wybrał dla twojego kompa wolny adres IP z puli adresów jaką stworzył admin (DHCP włączone) 2- Anasil 1. Czyli DHCP jest wyłączone... 2. Mam ale jest strasznie zakręcony :( :roll: lubmich>>> w sumie może sie ktoś poskarżyc... ale wątpie żeby ktoś miał takie Ip bo firma nie oferuje abonamentu adekwatnego do prędkości... :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Walker3d Opublikowano 1 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2003 2. Mam ale jest strasznie zakręcony :D:D:D Hehe ale za to ile opcji !!! Możesz przetestować sieć na wszystki sposoby i wszystkie dane dostaniesz w postaci bardzo przyjemnego wykresiku:D:D: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 1 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2003 A jaki masz cel w zmianie ip? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Walker3d Opublikowano 1 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2003 Troche za bardzo odbigliśmy od tematu. marcinsz0 no i co z tą policją??? Złapali juz kogoś ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raki Opublikowano 1 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2003 A jaki masz cel w zmianie ip?heh cel jest zadowalający... No mam ten ansil ale jak mam w nim sprawdzić ile adresów jest zajętych?? Sory za wtrącenie mojego problemu w nie swój topic, ale oba tematy są bardzo podobne, więc nie chciałem zakładać nowego :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...