nietykalny86 Opublikowano 29 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2003 Witam! Potrzebuję dysku, który będzie pracował 24h 365 dni w roku na serwerze. Który lepiej wybrać dysk z poniższych. Dyski są nowe, ale bez gwarancji (mam o wiele taniej dzięki temu). 1. Hitachi (dawniej IBM) 41,1GB ATA100 model: IC35L060AVV207-0. z 2MB cache 7200 rpm 2. Seagate Barracuda 4 7200 rpm 40GB Ata 100 z 2MB cache. Napiszcie co jest wadą i co zaletą wymienionych dysków. Który mniej awaryjny? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maq4all Opublikowano 29 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2003 Z tego co widzę z własnych i qmpli doświadczeń to seagate strasznie się jebią, dlatego wybrałbym IBM (choć nigdy nie miałem z nimi styczności), polecałbym najbardziej jakiegoś WD na 3 letniej gwarancji Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nietykalny86 Opublikowano 29 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2003 Niestety mogę mieć tanio tylko Barracude albo Hitachi/IBM. Czy ktoś jeszcze pomoże? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 29 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2003 Wybór należy do Ciebie - jeżeli chodzi o ATA to IMO ta sama klasa i szansa na awarię ta sama (obecnych sprzętów). Ale był czas, że IBM nie zalecał pracy swoich dysków non stop (AFAIR max wg zaleceń był 8h/dobę, ale tu nie jestem pewien). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koolduct Opublikowano 29 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2003 Generalnie wszystkie dyski ATA sa projektowane do pracy zblizonej do biurowej, czyli nie powinno sie ich uzywac dluzej niz 8h/dobe. Wiele producentow jednak glosno o tym nie mowi. Jezeli chodzi o zastosowanie dysku w serwerze, to na TomsHardware chyba usywaja do testow jakiegos softu, ktory mierzy mozliwosci dyskow w tym zakresie (czasy dostepow, ilosc operacji we/wy w jednostce czasowej i tym podobne). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...