Skocz do zawartości
ssound

Jak słychać Baracude 7?

Rekomendowane odpowiedzi

Kupilem taki dysk 120 giga 8Mb cache, dysk jest niesłyszalny jak nic nie robi, ale wystarczy chodzic po partycjach, odczytywac, kopiowac dane i wydaje taki nieprzyjemny dźwiek jakby cos tam obcierało, takie drapanie, skrobanie, dosyć głośne. Pytanie czy to normalna praca głowić czy cos jest z nim nie tak? Moze musi sie dotrzeć? :) Jak jest odkrecony od obudowy to wiadomo nie slychac tego prawie wcale, jednak nie mam go gdzie polozyc w obudowe bo satry dysk już sobie tak lezy na dwoch paskach gąbki w miejscu cd roma i nie slychac jego pracy.

Napiszcie coś zebym sie uspokoił albo zaniepokoił bardziej :)

Zanućcie jak spiewa wasza baracuda 8)

Przekopiowalem na niego wszystko ze starego dysku i boje sie o moje archiwa :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dwie temp dysków jedna 40 droga 28 nie wiem ktora jest baraka, na starym IBM jest wiatrak 80mm na 7V moze to jemu tak chłodno nie wiem.

Mówisz praktycznie bezgłosny kurde ale co to znaczy :) ja moge powiedzieć ze go nie slysze wogule teraz bo tak jest ale wystarczy cokolwiek otworzyc na dysku czy coś i juz "drapie", też tak masz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dwie temp dysków jedna 40 droga 28 nie wiem ktora jest baraka, na starym IBM jest wiatrak 80mm na 7V moze to jemu tak chłodno nie wiem.

Mówisz praktycznie bezgłosny kurde ale co to znaczy :) ja moge powiedzieć ze go nie slysze wogule teraz bo tak jest ale wystarczy cokolwiek otworzyc na dysku czy coś i juz "drapie", też tak masz?

przykrec porzadnie do budy to nie bedziesz slyszal pracy glowic , a odnosnie temperatur to 28 stopni to dla tego chlodzonego dysku a 40 to dla dysku nie chlodzonego , ja moja barke chlodze tak jak ty i mam 26 stopni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie stousje wiatrakow do dysku. Kupilem plastikowe sanki pierwotnie sluzace do zamontowania dodatkowego flopa ale ja tam zamontowalem dysk . Sanki maja z przdou wyciecie i tedy wpada powietrze ktore wyciaga zamontowany z tylu obudowy dodatkowy wentylator mam tzw"przeciag". Sanki sa z tworzywa sztucznego i doskonale tlumia drgania dysku, lepiej niz metal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja baracuda 7 też ostatnio jakoś tak dziwnie brzęczy ale nie mam 2 sróbek może to przez to !!!! Jak ją zjebi...ie dokręce to może sie wyciszy bo jeźeli nie to na Gware!!!! :( A bardzo tego bym nie chciał bo dysk spisuje się świetnie oprócz tego skrobania!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja baracuda 7 też ostatnio jakoś tak dziwnie brzęczy ale nie mam 2 sróbek może to przez to !!!! Jak ją zjebi...ie

Czytales regulamin ?? :evil:

Jezeli nie, to radze zrobic to w najblizszym czasie, najlepiej ze zrozumieniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posłuchałem was z tym mocnym dokreceniem, i zerwałem gwinty albo ten dysk był orginalnie na gruby gwint - taki cos sie np obudowe zamyka, teraz jest na takich śróbkach i trzyma sie mocno, jednak nadal skrobie nawet jak chodze po folderach czy właczam program jakis, wkurza mnie to bardzo ale chyba tak ma być :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale gdyby sanki byly metalowe to moglyby przewodzic cieplo na cala bude i tym samym obnizyc temp dysku i latwiej "wyeksportowac" cieplo z budy skoro pasz "przeciag" - taka idea :idea:

Owszem moze ale w niewielkim stopniu w przypadku metalowych, ale najwazniejsze to to ze tlumia mi ewentualne drgania dysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posłuchałem was z tym mocnym dokreceniem, i zerwałem gwinty albo ten dysk był orginalnie na gruby gwint (...)

Przecież wszystkie dyski mają otwory na śrubki z grubym gwintem.
Nie nie maja.A juz na pewno nie na te od obudowy.Dyski sa na te srednie,wieksze od cdromowych mniejsze od obudowowych.....Pieknie zabrzmialo :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posłuchałem was z tym mocnym dokreceniem, i zerwałem gwinty albo ten dysk był orginalnie na gruby gwint (...)

Przecież wszystkie dyski mają otwory na śrubki z grubym gwintem.
Nie nie maja.A juz na pewno nie na te od obudowy.Dyski sa na te srednie,wieksze od cdromowych mniejsze od obudowowych.....Pieknie zabrzmialo :P

Czyli przegwintowalem sobie dysk? Straciłem gwarancje przez to? :? Trzyma sie teraz elegancko, i jest nawet ciszej.

Chyba troche przesadzam z tym skrobaniem, chyba tak ma byc i koniec. Jak przykrecilem teraz do obudowy starego IBM'a to zrozumialem co to znaczy cicha baracuda :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj B7 120 jest ogolnie cichy, ale wydaje dziwny odglos, gdy kopiuje sie z partycji na partycje. Z dysku na dysk jest juz inaczej i 2x szybciej :lol:

Co do srubek: wprowadzilbym okreslenie: gwint drobny oraz gruby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Co do srubek: wprowadzilbym okreslenie: gwint drobny oraz gruby.

a po co :?:

przeciez sa tylko 2 rozmiary gwintu w kompach 3 (mm) oraz 1/8 (cala) - o ile pamietam bo "szczelam z glowy" (nie chce mi sie mierzyc suwmiarka) :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...