cezar.I Opublikowano 30 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2003 TRACER Copper Shim podkładka miedziana-wykonana z najwyższej jakości miedzi. Mam Atlona 2000 i zastanawiam się czy to kupić czy coś to daje(jak się podkręci procka) czy nic i szkoda se głowy zawracać ? Z góry dzięki za pomoc :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felson Opublikowano 30 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2003 CS zapobiega ukruszeniu proca podczas zakładania/zdejmowania coolera. Tyle. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar.I Opublikowano 1 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2003 sprzedający wciska mi że to pomaga w przegrzewaniu sie procesora spadek tempreatury do 15 % (kity rzeni ?) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felson Opublikowano 1 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2003 Niektórzy twierdzą, że CS pomaga zbić temperaturę, niektórzy, że podnosi (pewnie jak jest źle zamocowany). Ja nie wiem bo stosuję CS od zawsze. Specjalnie na spadek temperatury bym nie liczył. Główna funkcja to w końcu ochrona jądra. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japa Opublikowano 1 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2003 U mnie z CS i bez temperatura była ta sama. Jak dla mnie radiator lepiej dolega do jądra bez CS, szczególnie gdy na procu sa stickery podnoszące CS minimalnie do góry. CS tylko i wyłącznie zapobiega według mnie ukruszeniu jądra. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregfan Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 Podłącze się do wątku - ostatnio kupiłem jakiegoś niedrogiego Copper Shima i mam takie lamerskie pytanie: na jego wierzchniej stronie (tej co przylega do Coolera) znajduje się nalepiona folia i chodzi mi o to czy należy ją zerwać czy jest to może rodzaj jakiejś izolacji między radiatorem? Proszę o pomoc w tej banalnej sprawie, bo do tej pory nigdy nie zakładałem Copper Shima i jestem zielony w tej materii. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mostom Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 TRACER Copper Shim podkładka miedziana-wykonana z najwyższej jakości miedzi. Mam Atlona 2000 i zastanawiam się czy to kupić czy coś to daje(jak się podkręci procka) czy nic i szkoda se głowy zawracać ? Z góry dzięki za pomoc :) CS ma za zadanie chronić jądro przed ukruszeniem przy zakładaniu radiatora. W moim przypadku dla przykładu (wentyl jak w podpisie) wywaliłem CS - miałem wyższą temperaturę z nim niż bez niego. Na pewno nie obniży ci temperatury o 15 stopni - to jest totalna bzdura. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felson Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 Podłącze się do wątku - ostatnio kupiłem jakiegoś niedrogiego Copper Shima i mam takie lamerskie pytanie: na jego wierzchniej stronie (tej co przylega do Coolera) znajduje się nalepiona folia i chodzi mi o to czy należy ją zerwać czy jest to może rodzaj jakiejś izolacji między radiatorem? Proszę o pomoc w tej banalnej sprawie, bo do tej pory nigdy nie zakładałem Copper Shima i jestem zielony w tej materii. Folię trzeba zerwć :!: To tylko zabezpieczenie transportowe. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregfan Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 Podłącze się do wątku - ostatnio kupiłem jakiegoś niedrogiego Copper Shima i mam takie lamerskie pytanie: na jego wierzchniej stronie (tej co przylega do Coolera) znajduje się nalepiona folia i chodzi mi o to czy należy ją zerwać czy jest to może rodzaj jakiejś izolacji między radiatorem? Proszę o pomoc w tej banalnej sprawie, bo do tej pory nigdy nie zakładałem Copper Shima i jestem zielony w tej materii. Folię trzeba zerwć :!: To tylko zabezpieczenie transportowe. Dzięki - tak myślałem, ale zawsze lepiej się upewić :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 Moim zdaniem CS jest wręcz konieczny ja mam i nigdy go nie sciągam. A co do temperatury to z racji tego że jesetm dosyć młodym użytkownikiem AMD to nie wiedziałem że w CS trzeba ściągnąć tę folię i przez pewien czas miałem ją założoną po ściągnięciu temp spadła o ok. 2 st :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtles5 Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 Ta folia moze nawet pomoc jak CS jest niedorobiony i istnieje obawa, ze bedzie cos zwzieral. Ja ja mialem zaklozona przez dluzszy czas (nie wiedzialem nawet o jej istnieniu :D) - ale nic strasznego sie nie stalo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 CS to rzecz całkowicie konieczna. najmniejsze ukruszenie rdzenia i gwarancja na procka przepada :!: lepiej dać te 10zł za CS i w razie spalenia procka mieć gwarancję (procek ponad 300 zł a CS 10 zł). poza tym mniej sięłapy trzęsą przy zabawie coolerem ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 eee tam gadanie, zebyu ukruszyc rdzen to trzeba chyba napie**** w niego radiatorem. Bo nie widze innego sposobu :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harlus Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 to ja sie troche cofne... :P jak zalozyc copper shim'a, tzn. ktora strona? :) jedna strona ma kolor miedziany, a druga srebrny i wygrawerowane thermaltake - ktora strona na procka, a ktora do radiatora? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 to z napisem do gory :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torwald Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 Aniech mi ktos powie czy kazdy dostepny teraz na runku CS bedzie pasowal do mojego Applebread'a ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 Sa rozne wersje Coppera, wiec kazdy copprnie bedzie pasowal ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireblade3 Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 Ejo ja zalozylem cs'a na 2,0 - i temperatora urosla o 3stopnie!!! - dlaczego?? - ja juz wiem - na prosesorze mam nakleki gwarancyne i one minimalnie podnosza cs'a i przez to radiator nie przylega do procesora tak jak powinien :) - ogolnie to dobra rzecz bo jak moj kumpel ukruszyl duronka i 200zl w plecy - przez to ja sie ciesze ze wydalem 17zl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esem Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 to z napisem do gory :] A nie przypadkiem miedzią do radiatora? Przecież tak lepiej odprowadza ciepło (co oczywiście jest drugoplanowe) i jest lepsza powierzchnia styku. Z punktu widzenia wyłącznie ochrony jądra strony powinny być obojętne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felson Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Na końcach (przynajmniej mojego) są małe wygięte uchwyty, zapobiegające przesuwaniu się CSa. Gdyby założyc odwrotnie podniosłyby radiator i nie byłoby kontaku z jądrem. Czym to grozi chyba nie trzeba tłumaczyć. Poza tym CS nie ma kontaktu z jądrem. Jedynie mógłby odbierać ciepło ze skrajnych części obudowy procesora, a ta się raczej nie grzeje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esem Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Na końcach (przynajmniej mojego) są małe wygięte uchwyty, zapobiegające przesuwaniu się CSa. Gdyby założyc odwrotnie podniosłyby radiator i nie byłoby kontaku z jądrem. Czym to grozi chyba nie trzeba tłumaczyć. Poza tym CS nie ma kontaktu z jądrem. Jedynie mógłby odbierać ciepło ze skrajnych części obudowy procesora, a ta się raczej nie grzeje. Dlatego też ja u siebie założyłem miedzią do góry, inaczej haczyki by mi podniosły radiator! Poza tym pisząc o odprowadzeniu ciepła miałem na myśli "wspomaganie" radiatora a nie dodatkowe odprowadzanie od procesora (ciepła). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...