ŻYWIEC Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Przed chwilą dostałem zamówiony towar z firmu Komputronik. Jestem z niego częściowo zadowolony. Po złożeniu sprzętu mam taki oto problem. Otórz karta graficzna (Radeon 9500) nie daje mi sygnału na monitor. Wszystkie wentylatory pracują, kontrolka się świeci i nic poza tym W innym komputerze działa ok. Nie mogę nawet wejść do biosu. Odłączyłem wszystkie "zbędne" elementy tj. nagrywarkę, HDD, FDD Na płycie świeci tylko pomarańczowa lampka. Nie wiem co robić Liczę na szybką Waszą pomoc w tej sprawie. PS Mój sprzęt to P4 2,6HT, Gigabyte GA 8IPE1000pro2,256 MB DDR 333, HDD Barracuda 80 GB SATA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAZOR Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Według mnie zasiłka... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rout Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 a jaki masz zasilacz? ja tez na niego stawiam. sprzet ktory wymieniles jest dosyc pradozerny [ zwlaszcza radziwil]. podlacz inna zasilke , np ta z tego kompa na ktorym bylo ok i dopiero wlaczaj. pzdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piaskoon Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Miałem "kilka" takich przypadków. Za każdym razem winna była płyta (19 Epoxów 8RDA, klika asusów A7V, ostatnio soltek na KT600, reszty nie pamiętam) z Komputronika ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ŻYWIEC Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 No cóż, sprzęt prądożerny, ale przecież mam praktycznie wszystko odłączone. Ja nie mogę wejść do biosu! Chyba, że zasiłka jest zupełnie padnięta. Coś mi świta, że to może być przez ram. Mam płytę z dual,a mam włożoną jedną kość w pomarańczowe gniazdo. Spróbuję przełożyć do fioletowego. Poza tym ta dioda od ramu (świeci na pomarańczowo). W instrukcji pożna przeczytać: RAM LED Do not remove memory modules while RAM LED is on. It might cause short or other unexpected damages due to stand by voltage. Remove memory moduls only when AC Power cord is disconnected. Niestety nie znam dobrze angielskiego. Czy to coś wyjaśnia w sprawie mojego problemu? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Może wyjęcie bateryjki na jakieś pół godziny coś da... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 No cóż, sprzęt prądożerny, ale przecież mam praktycznie wszystko odłączone. Ja nie mogę wejść do biosu! Chyba, że zasiłka jest zupełnie padnięta. Coś mi świta, że to może być przez ram. Mam płytę z dual,a mam włożoną jedną kość w pomarańczowe gniazdo. Spróbuję przełożyć do fioletowego. Poza tym ta dioda od ramu (świeci na pomarańczowo). W instrukcji pożna przeczytać: RAM LED Do not remove memory modules while RAM LED is on. It might cause short or other unexpected damages due to stand by voltage. Remove memory moduls only when AC Power cord is disconnected. Niestety nie znam dobrze angielskiego. Czy to coś wyjaśnia w sprawie mojego problemu? sprawdź z inną kartą graficzną Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ŻYWIEC Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Nie sprawdzę z inną grafiką, bo po prostu nie mam. Mam wprawdzie starą ATI 8MB, ale ona mi fizycznie nie wejdzie do gniazda AGP ( brakuje w niej jednego wycięcia). Ale Radek w 100% sprawny. Właśnie na nim pracuję. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rout Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 hm.. ale ja jednak dalej sugeruje sprawdzic na innej zasilce. poza tym wujmij jedna kosc i sprawdzaj na zmiane z ktora wstanie. kosc daj na 1sze gniazdo , najblizsze procowi. jesli masz w dualu to musisz dac na te same kolory , np masz |zielony||pomaranczowy||ziel||pomar| to wsadzasz 1 kosc do zielonego a druga tez do zielonego. inaczej nie wstanie [w moim przypadku przyn.] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ŻYWIEC Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 hm.. ale ja jednak dalej sugeruje sprawdzic na innej zasilce. poza tym wujmij jedna kosc i sprawdzaj na zmiane z ktora wstanie. kosc daj na 1sze gniazdo , najblizsze procowi. jesli masz w dualu to musisz dac na te same kolory , np masz |zielony||pomaranczowy||ziel||pomar| to wsadzasz 1 kosc do zielonego a druga tez do zielonego. inaczej nie wstanie [w moim przypadku przyn.] Ale ja mam 1 kość! Nie pójdzie na jednej? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M3Sj4sH Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 hm.. ale ja jednak dalej sugeruje sprawdzic na innej zasilce. poza tym wujmij jedna kosc i sprawdzaj na zmiane z ktora wstanie. kosc daj na 1sze gniazdo , najblizsze procowi. jesli masz w dualu to musisz dac na te same kolory , np masz |zielony||pomaranczowy||ziel||pomar| to wsadzasz 1 kosc do zielonego a druga tez do zielonego. inaczej nie wstanie [w moim przypadku przyn.] Ale ja mam 1 kość! Nie pójdzie na jednej? A czemu ma nie isc :?: Sprobuj takze sprawdzic ten ram na innym kompie, to jest NoName :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japa Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 W instrukcji pożna przeczytać: RAM LED Do not remove memory modules while RAM LED is on. It might cause short or other unexpected damages due to stand by voltage. Remove memory moduls only when AC Power cord is disconnected. Niestety nie znam dobrze angielskiego. Czy to coś wyjaśnia w sprawie mojego problemu? Po prostu nie mozna wyjmować RAMU gdy dioda jest zapalona, bo możesz załatwic pamiątki. Wyjmować można tylko wtedy gdy 220V jest odłączone fizycznie, bo trzeba pamiętać że zasilacz ATX nie odłącza napięcia całkowicie od płyty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ŻYWIEC Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Pamiątki są dobre, bo cały czas na nich pracuję. Nie są najlepsze (elixir) ale chociaż ruszyć powinny. Chyba że nie pójdą na szynie pod P4 800??? Mam 256 MB 33MHz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M3Sj4sH Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Pamiątki są dobre, bo cały czas na nich pracuję. Nie są najlepsze (elixir) ale chociaż ruszyć powinny. Chyba że nie pójdą na szynie pod P4 800??? Mam 256 MB 33MHz Nadal nie napisales jaki zasilacz... Dosc pradozerny zestaw ... Moze sie myle, ale czy nie lepiej by bylo jakby pracowaly na 400 MHz ?[ [ pamieci ] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ŻYWIEC Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zasilacz na razie mam jakiś chłam tj. Codegen 300W. Dopiero co kupiłem obudowę, za miesiąc planuję go zmienić na jakiś markowy. Pamiątki mam na 333 bo pracują odecnie na Athlonie.Ale myślałem, że doraźnie przełożę je do P4. Może przez to nie chce mi komp ruszyć? Może muszą być na 400 Mhz? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M3Sj4sH Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zasilacz na razie mam jakiś chłam tj. Codegen 300W. Dopiero co kupiłem obudowę, za miesiąc planuję go zmienić na jakiś markowy. Pamiątki mam na 333 bo pracują odecnie na Athlonie.Ale myślałem, że doraźnie przełożę je do P4. Może przez to nie chce mi komp ruszyć? Może muszą być na 400 Mhz? Wg mnie to zasilacz, Codegen i to jeszcze 300 W ... Najlepiej jakbys mial od kogo pozyczyc np. Chiefteca 360 W albo cos podobnego. Jesli by tez nie chodzilo, to wyeliminowalbys zasilke jako problem, w nastepnej kolejnosci stawial bym na pamieci. A co do pamieci, wlasnie odpowie ktos ? Musiec chyba nie musza. Nie wiem, nie znam sie na P4. Pamieci akurat tu nie powinny robic problemu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rout Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 hm.. wlasciwie sam sobie odpowiedziales na pytanie. wg mnei to zasilacz. na taki sprzet to sadze ze codeshit 350W by nie dal rady [moj nie dawal przy 9600pro i tez p4 2,6ht]. a pamieci.. hm.. nie znam sie zabardzo bo mam pamiatki 3200 ale mysle ze automatycznie powinien sie wlaczyc dzielnik. jesli to nie zasilacz to wg mnie albo : a)mobo b)ram Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Czytajac twoje wypowiedzi mozna dojsc do wniostku ze w komputroniku kupiles wszystko w komputroniku (ram, mobo, CPU, grafika) Stawiam na to ze jest to poprostu wina zasilki. Podlacz wszystkie kable do mobo (ATX, dodatkowe 12V i jeszcze ta jedna jezeli jest). Odlacz wszystkie napedy lacznie z dyskiem tak zeby tylko byla plyta z oprzyzadowaniem podlaczona. Jezeli to nie pomoze to oznacza ze albo to jest az tak pradozerne ze niechce wstac albo cos jest uszkodzone. Sadzac po tym ze brales to w komputroniku to moze cos byc uszkodzeone i nie byl by to pierwszy przypadek tego ze cos uszkodzonego przysylaja. Ostatecznie pozostaje ci poszukac kogos kto by mial plytke pod P4 i u niego sprawdzic mobo i procka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Odwalcie sie wreszcie od tego zasilacza i pradozernego sprzetu !!! Mowi, ze nic nie ma podlaczone, a pewnie 150 W zasilki nie ma. Wnioskuje, ze jezeli dostales sprzet to napewno go skladales sam. Sprawdz dokladnie wg. instrucji od MoBo podlaczenie tych wszystkich przelacznikow z panelu obudowy. Mialem podobnie gdy skladalem celka na abit st6. A wogole to od nowa zloz sprzet. Zobacz czy nigdzie luty z plyty nie dotykaja elementow obudowy bo Ci plyta pojdzie do piachu. Zresetuj bios, zmieniaj polozenie pamieci. Rozumiem, ze widzisz napisa na ekranie NO SIGNAL INPUT czy jakos tak wiec awarje monitora wykluczam (ew. kabel z niego). Podlacz zasilanie dodatkowe 12V do karty graficznej (moze jakims niedopatrzeniem tego nie zrobiles). I opisz lepiej typ awarji - dokladnie, w ktorej sekundzie co sie dzieje, jakie sygnaly podaje plyta, jakie diody sie swieca. Sprawdz czy cooler na grafie sie kreci (chodzi o to, czy wogole karta dostaje napiecie). I tak moge jeszcze wypisywac do jutra co mogloby sie przydazyc. A AWARIE ZASILKI TO SE ODPUSZCZAMY NA STARCIE !!! (w koncu kreca sie jakies wiatraki, nie ? ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ŻYWIEC Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Otórz wymieniłem kartę. Odłączyłem wszystkie napędy ( łącznie z Hdd) i teraz można wejść do biosu ale na krótko. Po kilku minutach bios się zawiesza a po restercie słychać tylko jeden długi pisk i dwa krótkie i monitor pozostaje czarny. i mruga zielona dioda power. Po wyłączeniu kamopa i odczekaniu kilku minut, można znowu na chwilę wejść do biosu. O co chodzi??? Na koniec dodam kilka parametrów podawanych przez bios: AGP/PCI/SRC 66/33/100 mem 333 FSB 200 2,6 200x13 temp CPU 30 stopni Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 kumpel mial identycznie tylko ze na p2.8 chyba , zostawil se bude ze starego sprzetu i zmienil na cos podobnego do teowjego z tym ze radek 9700 pro , no i tez mu nie chcialo wystartowac itp . odlaczyl wszystko i dalej to samo , tak pare razy probowal az w koncu zasilka padla i razem z nia grafa , a zasilka to byla jakas 300 megabajta jesli sie nie myle . i na tym skonczyla sie jego przygoda z radkiem . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ŻYWIEC Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 No dobra, ale ja mam teraz zamontowanego GF 2 32 MB! Nie przesadzajcie z tą zasiłką - mam prawie wszystko odłączone i dalej się wiesza na biosie! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 no to cos jest popsute . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spideroso Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 zadam kluczowe pytanie ... a masz ty w tym zasilaczu dodatkowe zlacze 12V ??? bo jak nie to padaka.. ten sygnal cos go opisal, to zwyczajowo oznacza : BRAK PROCESORA!!! czyli ze nie ma zasilania... Natomiast sam zasilacz moze nie byc mocno obciazony, jesli nie masz tego zlacz to zima.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krycho Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Brawo robot! Cudowna odpowiedz :) Ja bym zlozyl kompa od poczatku. Sprawdzil czy wszystkie mozliwe zasilania sa podlaczone (do plyty, do grafiki) Czy resetowales ustawienia BIOSu? Na moj gust to raczej plyta glowna jest walnieta i tyle. A do tego sprzetu tak, czy siak musisz miec mocniejsza zasilke! Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krycho Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Spideroso: W codeshicie z reguly jest dodatkowe zasilanie 12v, no chyba ze to wersja Ultra Slim Light :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 spoko zawsze mozesz na mnie liczyc . a tak wogole to stawiam na mobo ewentualnie proc . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...