Skocz do zawartości
Magya

Mobo czas zmienic

Rekomendowane odpowiedzi

Hej.

Zastanawiam sie ostatnio coraz poważniej nad zmianą mobo.

W gre wchodzi w zasadzie na razie tylko Abit A NF7 Nforce2:) ULTRA.

Tylko ta plyta mi na razie przyszla do glowy. Pod bartona...

Wykorzystanie? Oczywiscie OC. Chodzi mi przede wszystkim o obsluge wyzszych magistrali (minimum 400, choc na obecnym epoxiku, choc w instrukcji napisane ze max 333 udalo mi sie wykrecic 400 bez problemu), duzej ilosc pamieci i przynajmniej ddr400. Niby epox8rda+ to wszystko ma, ale juz widze, ze wiecej niz 200 mhz na magistralce nie pociagne...

Co polecacie? Zetknal sie ktos z was z Abit nf7 ultra?. Jak wrazenia?.

AHA - NAJWAZNIEJSZE - JAK W PRAKTYCE WYGLADA W TYM PRZYPADKU KOMPATYBILNOSC Z PAMIECIAMI ?. Przy epoxie mialem problemy z twinmosami, ale to juz chyba wszyscy sie z tym zetkneli....

I jeszcze jedno przemawia za abitem - encoder dd 5.1

Wzgledy audiofilskie. Zwykla 6kanalowka epoxa to ciagle nie prawdziwy dd surround :D.

pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmiana MOBO??

Co Ty chcesz miec za sprzet? Chcesz z tego Deep Blue zrobic?? Przeciez najslabszym elementem tego konfigu (z podpisu) jest zdecydowanie grafa. Moze ja zmienic? Na tym konfigu mozesz jeszcze spokojnie przez rok a nawet 2 poleciec..

A jesli chodzi o audiofilie to polecam Creative Audigy (karta + zestaw 7.1 chyba)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedna uwaga: jak będziesz kupował tego Abita, bardzo fajna płyta moim zdaniem, to niech Ci ją sprawdzą w sklepie/firmie czy działa, bo ja w przeciągu 1,5 miesiąca kupowałem 2 Abity w dwóch całkiem różnych firmach, jeden NF7-S 2.0 i drugi zwykły NF-7 2.0 i oba miały "na dzień dobry" uwalony bios i wogóle nie wstawały... Pewnie to przypadaek i ja poprostu mam pecha z Abitem ale sprawdzenie zaoszczędzi Ci niepotrzebnych nerwów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wiem czy taki deep blue.... chodzi mi o wysokie magistrale ktore abit oferuje i o dzwiek. Audigy jest drogie a tu mam dzwiek podobnej klasy (na 7.1 i tak mam za malą chałupę).

Co do problemów z abitem, to tez slyszalem, ze lepiej je testowac.

Ciekawa sytuacje mialem z moim 8rda+ rev. 1.1. Mianowicie uparlem sie na pamieci twinmosa, pc2700. I jakie bylo moje zdziwienie jak komp po uruchomieniu sie wieszal, resetowal i byl wogole niestabilny. Juz chcialem reklamowac pamieci (procesor byl sprawdzany na innym kompie i tam chodzil dobrze) a w apcomie polecili mi zebym updateowal bios i....... podkrecil pamieci. Zadzialalo... aha - no i jeszcze zeby generalnie w epoxie unikac wsadzania jednego modulu pamieci do 1 banku...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie rozumiem dlaczego chcesz zamienić tego epoxa na Abita NF-7.

Sądzisz że przez to wydajność podskoczy o 100%? Albo bedzie sie lepiej podkręcało?

Przeciez te plyty sa bardzo podobne do siebie pod wzgledem mozliwosci podkrecania jak i stabilnosci.

Fakt, Abit jest troche lepiej wyposazony (np. Serial-ATA, 5-bit mnożnik), ale za to droższy o ok. 100zł :?

Ja z mojego epoxa jestem jak narazie zadowolony, teraz tylko czekam na odpowiednie WC (CFD :wink: ) i zobaczymy ile wycisne na max.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...