Skocz do zawartości
erbs

Przejściówka FCPGA - SLOT1 Pytanie.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam MoBo ASUSA P3V4X z procem PIII600EB i tu mam pytanko: Chcę zmienić proca na PIII866EB, ale są tylko wersje FCPGA, wiem że muszę zastosować przejściówkę do tego typu procków. Znajomy powiedział mi że z tymi przejściówkami są problemy, ja nigdy nie miałem z tym do czynienia, więc nie mam zdania - czy warto zmienić proca z 600EB na 866EB w takowej przejściówce :?:

PS: Zaznaczam że komp ten ma 1GB ramu kingstona - sądzę że ma to znaczenie przy wydajności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mialem kiedys celerona na takiej przejsciowce na plycie a-trenda

wady ktore wtedy zauwazylem:

1. Wrazliwosc kompa na wstrzasy(przy przenosszeniu) lubiala sie ta przelotka lekko wypiac

2. (moze tylko u mnie) problemy gdy chcialem podkrecic procka, w ogole sie nie dalo na tej przejsciowce

3. no i co niektore programy mialy problem z wyczuciem rodzaju CPU

chyba tyle, jak to ci nie przeszkadza wymieniaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam abita bh6 i z 3 czy 4 przejsciowki w miedzyczsie testowalem , praktycznie nie ma miedzy nimi roznicy , tylko niekotre maja mozliwosc ustaiwienia fsb i napiecia na procku , smialo zmieniaj nie ma zadnych minosow a same plusy .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten pentak 866 ma pewnie FSB 133, sześćsetka 100 i to już da niezłego kopa. jesli ci nie przeszkadzają wady, które wypisał johnyFX, to zmieniaj, według mnie warto bo sama pamięć przyspieszy o 1/3.

co do wrażliwości na wstrząsy to jest taki klej na gorąco, pistolet go nagrzewa itp. bierzesz jednąlaskjękleju, ucinasz 3cm kawałek i wciskasz między procka a szyny przy slocie. znajomy miałten problem z cefalonem 333 i po zastosowaniu lasek kleju kopał przy mnie komputer i wszystko OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozesz tez zainwestowac kilka pln w uzywana plyte glowna, do ktorej bedziesz mogl wsadzic tego p3 bez zadnych przejsciowek...

bez sensu - P3V4X to bardzo udana plyta na Via ApolloPro 133A i bez problemu obsluguje magistrale 133MHz, a co gorsze te nowe chipsety 815 (bo otych pewnie myslisz ze plyty maja juz Socket370) obsluguja max 512MB RAM wiec nie ma co kombinowac :P

co do przelotek:

- czasem zdazaja sie takie co maja problemy na wysrubowanych magistralach (czytaj >100MHz) ale to raczej te badziewne

- co do wysuwania sie przelotki - najlepiej kupic obudowe do niej (taka jak mialy stare procki PII nie SECCII tylko starsze - taka z 2 zatrzaskami po bokach) a na plyte wrzucic stare ramki/prowadnice od Slot1 - takie "nielamane" szerokie "szyny" z 2 malenkimi otworkami u gory (na tez zaczepy o obudowy procka/przelotki) - wtedy nic sie nie wysuwa nawet w czasie transportu przy ciezkim coolerze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do oc to mialem juz pare przejsciowek zarowno firmowych jak i nie. mam procka copera 950 i na kazdej chodzil stabilnie na fsb 133 , niczym ale to niczym praca na zadnej przejsciwce sie nie roznila w moim przypadku . plyty na via ogolnie gorsze byly od tych inteli . pozatym po co mu wiecej niz 512 ramu na tym sprzecie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten pentak 866 ma pewnie FSB 133, sześćsetka 100 i to już da niezłego kopa. jesli ci nie przeszkadzają wady, które wypisał johnyFX, to zmieniaj, według mnie warto bo sama pamięć przyspieszy o 1/3.

co do wrażliwości na wstrząsy to jest taki klej na gorąco, pistolet go nagrzewa itp. bierzesz jednąlaskjękleju, ucinasz 3cm kawałek i wciskasz między procka a szyny przy slocie. znajomy miałten problem z cefalonem 333 i po zastosowaniu lasek kleju kopał przy mnie komputer i wszystko OK.

Celowo napisałem że mam proca 600EB, może nie miałeś nigdy z intelami do czynienia, ale oznaczenie EB określa że proc jest na 133FSB, 256K i jądrze Coopermine /czyli najmocniejszy z PIII/. Poza tym dziex za odpowiedź

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... plyty na via ogolnie gorsze byly od tych inteli ... pozatym po co mu wiecej niz 512 ramu na tym sprzecie ??

ad 1 - ale po co ma zmieniac plyte skoro ma najlepsza plyte na Via ApolloPro 133A jaka wyszla - radzenie zmian jest o tyle bez sensu ze tak to mozna poradzic zeby kupil np A7V + TB 1000 bo bedzie szybciej a cala operacja wyniesie tyle samo $

ad 2 - nie wiem po co 1 GB RAM - ale skoro tyle ma teraz to raczej nie przewiduje miec 1/2 bo nic o tym nie pisal :P wiec chipsety 815 i BX odpadaja :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam już procka i przejściówkę. Niestety do przejściówki nie mam żadnych papierów, a posiada ona zworkę, którą widać na tym kijowym /mam starego web cama/ zdjęciu:

Dołączona grafika

Nie mam zielonego pojęcia do czego ta zworka służy, a nie chcę uwalić proca, albo MoBo nie daj Boże. Wie ktoś do czego to służy :?:

BTW: Chcę na tego proca założyć tego najtańszego zalmanka /ALCu 6000 bodajże/. Jak sądzicie czy wystarczająco schłodzi on proca, tak żebym nie musiał tego wiatraka na śledziu montować :?:

Pozdrawiam i dziex za rady wszelkie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam zielonego pojęcia do czego ta zworka służy, a nie chcę uwalić proca, albo MoBo nie daj Boże. Wie ktoś do czego to służy :?:

BTW: Chcę na tego proca założyć tego najtańszego zalmanka /ALCu 6000 bodajże/. Jak sądzicie czy wystarczająco schłodzi on proca, tak żebym nie musiał tego wiatraka na śledziu montować :?:

Pozdrawiam i dziex za rady wszelkie.

Wentylator powinien Ci wystarczyć - ja cały czas używam standardowego (BOX) do p3 733@825Mhz ale na LOT1 jest...

A co do tej zworki - spróbuj ją przestawić - nic się nie powinno stać - albo wygoogluj jakiś opis do przejściówki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam już procka i przejściówkę. Niestety do przejściówki nie mam żadnych papierów, a posiada ona zworkę, którą widać na tym zdjęciu:

... Chcę na tego proca założyć tego najtańszego zalmanka /ALCu 6000 bodajże/...

ad 1 - jezeli to jedyna zworka to prawdopodobnie odpowiada za przelaczanie PPGA<->FCPGA innymi slowy jak zle ustawisz to nie odpalisz kompa bo w gruncie rzeczy chodzi o sygnal RESET

ad 2 - najpierw wylicz czy miedzy rdzeniem procka a slotami RAM jest minium 65 mm bo taka ma wysokosc ten Zalman

a na pytanie czy schlodzi bez coolera nie ma jednoznacznej odpowiedzi jak masz ciasno w budzie i slaby AirFlow to moze nie styknac w 3D (i innych obciazajacych procka w 100%)

ale CNPS-3100 wchodzily z wentylem na Slot1 a o tym bylo juz wieki temu :P

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?p=175...ghlight=#175511

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupilem zalmana - nie wchodzi, ale dorwałem wersje 6000CU za 150zł, wiec pójdzie na mojego Athlonka - podobno daje rade 2600+, a na PIII dam radiator od Antka co go w boxie dostałem - ma miedziany rdzeń, więc powinien dać radę. Mój tata /to o jego kompie rozmawiamy/ nie gra, więc powinno być okej. Jeśli chodzi o AirFLow to jest dość dobry w tym kompie - poza tym że ma zasilacz nad procem :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MAM BTW, ale dość ważne: Czy na tym Asusie P3V4X ruszy PIII 1000 na jądrze Coopermine :?: Dane proca 1000/256/133/1.7V

Wg mnie pójdzie bo PIII 866 który mam teraz ma 866/256/133/1.7V, ale nie wiem jak to z mnożnikiem, więc pytam Was bo mam możłiwość zakupu, ale nie wiem czy warto. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MAM BTW, ale dość ważne: Czy na tym Asusie P3V4X ruszy PIII 1000 na jądrze Coopermine :?:

IMO powinien ruszyc bo to ten sam stepping cC0 (obsluga tego samego mikrokodu) tylko inny mnoznik - a ze ten zablokowany wiec na 99% pownien ruszyc

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...