Skocz do zawartości
MeHow

No tego to jeszcze na forum nie bylo

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie. Czy mozna posmarowac sama pamiec GF2 MX400 64MB SDR pasta termoprzewodzaca i czy to cos da? Czy trzeba jeszcze na to zalozyc radiator, a jezeli tak to czy mozna kupic same radiatorki? A teraz to juz w ogole zagmatwam... czy musi byc: pasta+radiator+wiatrak lub czy mozna uzywac kazdego osobno... oczywiscie jestem swiadom straty jakosci chlodzenia, ale czy to w ogole cos da?

Ps:. Tylko nie smiac sie prosze :D :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posmarowac mozna a efekt bedzie taki ze pogorszysz chlodzenie. Chyba kolega nie rozumie do czego sluzy pasta. Pasta sluzy do wypelnienia mikroskopijnych szczelin w radiatorze/rdzeniu procesora/obudowy pamieci itp. Stosuje sie ja by zmniejszyc rezystancje termiczna pomiedzy wspomnianymi powyzej. Dobrze nalozona pasta poprawia przewodnosc cieplna, zle nalozona potrafi ja drastycznie pogorszyc. Jak chcesz uzyskac efekt chlodzenia pamieci koniecznie musisz zastosowac radiator +pasta (prawidlowo nalozona of course)

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Buaha... Upss, sorki- miałem się nie śmiać :wink:

Zanim walniesz taki mnie lub bardziej przemyślany topic, to najpierw spróbuj sam pomyśleć :wink: Pomyśl, jak posmarowanie pastą kostki pamięci może coś dać :?: :lol: Jak (mam nadzieję) wiesz, radiator ma większe możliwości oddawania ciepła, dzięki większej powieżchni jego oddawania niż np. płaska kostka pamięci. A posmarowanie pastą, nie zwiększa ani powieżchni oddawania ciepła, ani przepływu powietrz wokół niej, więc sam widzisz- samo posmarowanie pastą GÓWNO DA. Jeśli chodzi o sam radiator, to też może być kiepsko, ponieważ jego powieżchnia może źla przylegać do powieżchni którą chcesz chłodzić, a wtedy odprowadzanie cipła będzie duuużo gorsze. Stosowanie radiatora ma sens dopiero RAZEM Z PASTĄ termoprzewodzącą! Ani jedno, ani drugie, samo, nic nie da! Może skończ eto gadanie i zrobie Ci taką prostą tabelkę :wink: :wink:

zesawienie efekt od 1 do 10

----------------------|-------------------------

Samam pasta | 1

------------------------------------------------

Pasta+radiator | 5

-------------------------------------------------

Pasta+radiator+ | 10

wentylator |

--------------------------------------------------

Sam wentylator | 2

Sam radiator | 3

Radiator+wentylator| 6

(bez pasty) |

---------------------------------------------------

Pasta+ wentylator | bez sensu, 2

----------------------------------------------------

No, tak to się mniejwięcej przedstawia :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie. Czy mozna posmarowac sama pamiec GF2 MX400 64MB SDR pasta termoprzewodzaca i czy to cos da? Czy trzeba jeszcze na to zalozyc radiator, a jezeli tak to czy mozna kupic same radiatorki? A teraz to juz w ogole zagmatwam... czy musi byc: pasta+radiator+wiatrak lub czy mozna uzywac kazdego osobno... oczywiscie jestem swiadom straty jakosci chlodzenia, ale czy to w ogole cos da?

Ps:. Tylko nie smiac sie prosze :D  :evil:

:) :) :0 :P HAHAHAHA.

Sama pasta... Zalosne ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ps:. Tylko nie smiac sie prosze :D  :evil:

Tak jak koledzy pisale wczeniej sama pasta to raczej bezsensu :)

Jezeli chodzi Ci o chlodzenie pamieci na karcie graficznej jaka jest gf2mx400 to wystarcza same radiatorki przykleic. Jezeli jeszcze bardzej chcesz usprawnic to chlodzenie to calkeim osobny wentylator w strone karty graficznej i po sprawie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję pomysłowości... ale tak poważnie to chyba nikt z kolegów nie testował takiego rozwiązania heh, niech ktoś spróbuje ... Jak zrobisz góry i doliny z pasty to będzie większa powierzchnia chłodzenia... sic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...