Skocz do zawartości
CinoSSS

Kamera NTSC i komp czy to może działać ??? Help !!!

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kamere amerykańską na system NTSC i mam tuner fly video 98.

Mam taki problem że przy zgrywaniu albo się obraz tnie albo dźwięk jest nietak (jak użyje jakiegoś kodeka), natomiast plik nieskompresowany trwający powyżej 10 minut już nie chce chodzić!!! Co mam zrobic??? Jakieś inne oprogramowanie ??? Obecnie uzywam programu VirtualDub (bo on jedynie zgrywa płynie z tej kamery), ale tylko (taj jak mówiłem ) do 10 minut, potem pliku nieda się otwozyć!! Używałem iuVCR zgrany film tnie. Co robić???? Może inne oprogramowanie wystarczy??? Oposze o podpowiedzi!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powodem problemów raczej nie jest kamera NTSC, każda szanująca się karta TV (jej oprogramowanie) ma możliwość zmiany systemu z PAL na NTSC.

Używałem swego czasu karty machTV do zrzucania obrazu z analogowej kamery video i zauważyłem, że kompresja w locie obrazu z wejścia video in wymaga większej mocy obliczeniowej niż kompresja w locie z wejscia antenowego. Nie wiem czym to było spowodowane, ale być może faktycznie Twój problem polega na zbyt niskiej wydajności komputera.

Do wstępnej kompresji w locie (na sprzęcie > AXP 2000+) próbowałbym użyć kodeka DV np. mainconcept, potem ewentualny montaż, deinterlace, zmniejszenie rozdzielczości i kompresja do DivX, Xvid lub mpeg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój sprzęt to duron 1300. A jeśli chodzi codzi o zgranie obrazów na dysk to tylko jedynie przez virtualDulba bo inne niedają rady z NTSC (wiem bo próbowałem). A ze zgraniem bez komptresji niema problemu, ale jeżeli nagranie ma powyżej 10 minut to już go niemoge otwożyć :( a dzwiek zrzucam przez karte muzyczną bo inaczej nieruszy. Kamera jest podpięta do Video In

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi