Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ALL a ja mam pytanko jak jush jestesmy na temacie Pentiuma III . Ile moge max wycisnac z PIII 733MHZ???oczywiscie zeby pracował stabilnie i jaką płyte polecacie pod niego ???

Pozdrówka

alex

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem najlepszą płytką do podkręcania jest ABIT BX133Raid

a na ile możesz max to zależy od proca i podzespołów najlepiej to stopniowo go podkręcaj i sprawdzaj jego stabilność najlepiej to sprawdzisz przy rozpakowywaniu jakiś dużych plików.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O czym my tu wogóle rozmawiamy?

Porównujecie "stare" (co nie znaczy złe) P ]I[ 600 z duronem 1,0 - 1,1. Przecież sama częstotliwość pracy tego procesora jet praktycznie dwukrotnie większa. Ja mam p 3 -866 i jakoś nie narzekam. Nie mam zamiaru zmieniać proca na inny w najblizszym czasie (chyba ze na 64 bit intela :D ). Poza tym roazmowy w stylu "duron to przyszłościowe rozwiązanie". W informatyce nie ma czegoś takiego jak "przyszłościowe rozwiązanie". Przykładów jest tak wiele że nawet nie musze przytaczać żadnego. Nie możesz tak powiedzieć bo nie wiesz co sie stanie za powiedzmy 0,5 roku, a jedno jest pewne ze po wejsciu na rynek platformy 64bitowej wszystkike stare kompy pójdą na przemiał. Nie mówie że od razu ale pamietacie jak szybko wszyscy przeszle z 16 do 32 ? Mimo że i tak niektóży dzisiaj używają dos-a, to i tak 98 % to windowsy 32 bitowe. Myślę że tu moż ebyć podobnie. Kupujesz komputer na teraz, i tak jak jestem zwolennikiem intela tak tym razem powiem weź durona , bo jest to tańszy procesor i oferuje naprawde niezłą wydajność , co nie oznacza że p3 jest gorszym procesorem. Poprostu kwestia upodobań. Ja wybieram p3...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fakt w informatyce nie ma przyszłosciowych rozwiazan. nawet jesli w dniu premiery ktos kupi najszybszy procek to kazdy wie ze w laboratoriach trwaja zaawansowane prace nad nowymi lub nowa generacja procesorow. mam nadzieje ze ktos to zrozumie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozwiązanie jest proste

p3 600 jest mniej wiecej jak d1.0

p3 733 jest jak d 1.1

Jeżeli chcesz w przyszlosci zmienic procek na np axp, czy cos na socket a to bierz durnia, ale jak to nie gra roli to bierz p3, po pierwsze nie bedziesz mial zadnych problemow (zobacz na forum, ile jest postów z problemami z duronami, a ile jest postów z problemami z p3), to cie powinno ostatecznie przekonac. A jezeli ktos twierdzi ze duron jest szybszy od p3 z tym samym zegarem to sie chyba naćpał, albo mu sie zoś we łbie poprzewracało.

Wydaje mi sie ze p3 733 bedzie duzo lepszym rozwiazaniem niz np duron 1,1 czy nawet 1,2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozwiązanie jest proste

p3 600 jest mniej wiecej jak d1.0

p3 733 jest jak d  1.1

Jeżeli chcesz w przyszlosci zmienic procek na np axp, czy cos na socket a to bierz durnia, ale jak to nie gra roli to bierz p3, po pierwsze nie bedziesz mial zadnych problemow (zobacz na forum, ile jest postów z problemami z duronami, a ile jest postów z problemami z p3), to cie powinno ostatecznie przekonac. A jezeli ktos twierdzi ze duron jest szybszy od p3 z tym samym zegarem to sie chyba naćpał, albo mu sie zoś we łbie poprzewracało.

Wydaje mi sie ze p3 733 bedzie duzo lepszym rozwiazaniem niz np duron 1,1  czy nawet 1,2

Sądze, że za dużo obniżyłeś poprzeczke na durona, najwyżej 200 MHz daje w różnicy częstotliwości. P3 800 nie ma szans przykladowo z moim duronem... Najpierw zobacz na testy, a potem mów, ze p3 733=duron 1100 :twisted: :twisted: :twisted: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..zobacz na forum, ile jest postów z problemami z duronami, a ile jest postów z problemami z p3..

..no owszem ale trzeba wziac pod uwage liczbe chipsetow pod procki AMD i jeszcze spojrzec przez pryzmat liczby uzytkownikow. w znajomym sklepie od 2 lat zeszly setki kompow na Duronach a PIII mozna policzyc na palcach..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co byście wybrali Durnia 1,0 - 1,1 czy P3 600-733??? i dlaczego??????

A odpowiadając na pytanie, to polecam zdecydowanie Durona, najlepiej seria AHLCA, ale pewnie nie uda ci się jej zdobyć... Tak czy tak podkręcisz procka conajmniej jak ja do 1200 (lub 1300 w przypadku 1100). Główna różnica między tymi prockami to tylko mniejszy cache L2 u durona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wogóle to tu masz porównanie Pentium III 1 GHz (a nie 733 MHz) z Duronem 1.1 GHz...http://www.tomshardware.pl/cpu/01q4/011003/index.html

Przeciez to jest test D1.1 z celeronem 1.2. A dla scislosci zapodam cytat z tego wlasnie porownania.

Celeron1200 pracuje jednakże "z zaciągniętym hamulcem ręcznym", gdyż zegar szyny FSB i pamięci pozostaje ograniczony do 100 MHz. Jasno wynika z naszych eksperymentów z przetaktowywaniem, że z tego procesora można wycisnąć więcej wydajności. Jeżeli ustawimy zegar pamięci na 133 MHz, Celeron ujawni swój potencjał i zbliży się do Pentium 4 pracującego przy tym samym zegarze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wogóle to tu masz porównanie Pentium III 1 GHz (a nie 733 MHz) z Duronem 1.1 GHz...http://www.tomshardware.pl/cpu/01q4/011003/index.html

Przeciez to jest test D1.1 z celeronem 1.2. A dla scislosci zapodam cytat z tego wlasnie porownania.

Celeron1200 pracuje jednakże "z zaciągniętym hamulcem ręcznym", gdyż zegar szyny FSB i pamięci pozostaje ograniczony do 100 MHz. Jasno wynika z naszych eksperymentów z przetaktowywaniem, że z tego procesora można wycisnąć więcej wydajności. Jeżeli ustawimy zegar pamięci na 133 MHz, Celeron ujawni swój potencjał i zbliży się do Pentium 4 pracującego przy tym samym zegarze.

Chodzi mi o wykresy w testach. Jest tam wrzucony dla orientacji Petnium III Coppermine 1 GHz i skoro z nim konkurujue Duron 1,1 GHz to nie ma mowy o konkurencji Duron 1,1 vs Pentium III 733.

I nie gadamy teraz o Celeronie wiec twój post jest OT według mnie. :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi o wykresy w testach. Jest tam wrzucony dla orientacji Petnium III Coppermine 1 GHz i skoro z nim konkurujue Duron 1,1 GHz to nie ma mowy o konkurencji Duron 1,1 vs Pentium III 733.

I nie gadamy teraz o Celeronie wiec twój post jest OT według mnie. :twisted:

Myslalem, ze sie pomyliles i chciales powiedziec, ze C1,2 wypada blado przy D1,1 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...