Skocz do zawartości
Gość DaMcio

kto zna html'a NIECH MI POMOŻE!!! WE WTOREK BIOLOGIA!

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem że to nie ma nic związanego z tym forum ale mam do napisania prostą prace z biologi (i paru innych przedmiotów)(chce mieć 4 na 1 semestr :) na temat układu oddychania. I jak zauważyłem nasza pani lubi pierdułkowate pytania ciekawostki itp. a więc postanowiłem zrobić mini test jednak html'a dopiero się ucze :( i jak narazie używam Macromedia Dreamweaver MX 2004 a test wygląda tak

Dołączona grafika

i chodzi mi oto aby po zaznaczeniu odpowiedzi (tak lub nie) POJAWIAŁ się oddzielnie tekst odnośnie punktu Tak i Nie (w tym przypadku gdy zaznacze tak żeby wyskoczył mi pod spodem napis:OCZYWIŚCIE ŻE NIE !

np. podczas snu kiedy zapotrzebowanie na tlen jest znacznie mniejsze oddychamy wolniej a podczas biegu oddychamy bardzo szybko

chyba kumacie :D

i ostatni problem | najgorszy

mam przyciski (w flashu) i nie wiem jak zrobić aby po kliknięciu na niego uruchamiała się 2 strona (w tym przypadku uklad.html)

wyskakuje mi taki komunikat gdy chce zapisać informacje odnośnie buttona we flashu

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

jak umieszcze strone tam gdzie jest zapisany przycisk i tak nic nie daje

bardzo prosze o pomoc !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze, to zabierasz sie z motyka na slonce... Trzeba bylo najpierw jakis kurs HTML przeczytac... Radze Ci sciagnac jakis i przeczytac chociaz kawalek...

Po drugie: wyskakujacy napis - mozna go w JavaScript ale np jako okienko z wiadomoscia - nie pamietam dobrze, ale ma to wygladac mniej wiecej tak:

<input type="radio" value="nie" onclick="java script:msg('Jasne, ze nie!')"> lub jakos podobnie...

To oczywiscie tylko tak a chybil-trafil, bo ogolnie unikam JavaScr.. Poczytaj jakis kurs, to moze i bedzie sie dalo wyswietlic na stronie..

A jesli chodzi o ten blad z Flashem, to problem polega na katalogach - masz tak:

SWF jest w PRZYCISKI

a plik HTML jest w INNYM KATALOGU - WIDAC to na SCREENIE

Jesli chcesz, aby ten plik byl wywolany, to link muszi byc taki: "../uklad.html" - 2 kropki mowia przegladarce, iz plik jest w katalogu wyzej...

I JESZCZE RAZ RADZE POCZYTAC KURS

http://webmaster.helion.pl/kurshtml/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... bo ten program jest do d***!

Nigdy nie uzywalem takich programow i nie bede uzywal.. chyba ze zaczna generowac bardzo czysty kod...

Zobacz, czy nie ma w opcjach wylaczania czegos w stylu "check documents lacation" i wylacz lub czegos w stylu "allow relative links" i wlacz

Albo wogole daj spokoj z linkami w SWF - zapisz pliki SWF bez przekierowan, a przekierowania ustaw w znaczniku:

<a href="../uklad.html"><object bla bla bla ....></a>

Napisalem "bla bla bla" bo nie chce mi sie sprawdzac, jak sie wstawia SWF na strone...

Problem w tym, ze nie wiem czy DW pozwili na link z grafika w formie SWF - jesli nie, to trzeba sie recznie w kodzie grzebac albo uzyc animowanego GIF zamiast SWF..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi