sebasw Opublikowano 12 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2004 mam pytanko, chce dokupic sobie taki maly dysk, powiedzmy 6GB - pewnie udma2 podepne go do ide, a pierwszy, glowny dysk mam w sata. na tym nowym, malym bedzie drugi system - [brzydkie określenie na linuksa]. na pierwszym - sata, bedzie win xp. pytanie: czy sama obecnosc malego dysku, udma2, nie wplynie na prace systemu - gdy bede uzywal windowsa z dysku glownego ? (wtedy maly dysk nie bedzie w ogole pracowal, gdyz jak mowilem bedzie on tylko do [brzydkie określenie na linuksa]a) wiem, ze jak sa dwa dyski na jednej tasmie, np. udma5 i udma2 to ten szybszy bedzie gorzej pracowal, ale jak dyski sa na innych kotrolerach ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 12 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2004 mam pytanko, chce dokupic sobie taki maly dysk, powiedzmy 6GB - pewnie udma2 podepne go do ide, a pierwszy, glowny dysk mam w sata. na tym nowym, malym bedzie drugi system - [brzydkie określenie na linuksa]. na pierwszym - sata, bedzie win xp. pytanie: czy sama obecnosc malego dysku, udma2, nie wplynie na prace systemu - gdy bede uzywal windowsa z dysku glownego ? (wtedy maly dysk nie bedzie w ogole pracowal, gdyz jak mowilem bedzie on tylko do [brzydkie określenie na linuksa]) 1. Spokojnie możesz tak zrobić i nic Ci nei będzie zwalniać. 2. A nie lepiej zainstalować linuxa na głównym dysku (szybszym) na innej partycji? wiem, ze jak sa dwa dyski na jednej tasmie, np. udma5 i udma2 to ten szybszy bedzie gorzej pracowal, ale jak dyski sa na innych kotrolerach ?Nie będzie gorzej pracował, za wyjątkiem sutyacji, gdy równolegle pracowałby (oczyt/zapis) ten mniejszy dysk, podpięty na tym samym kanale kontorolera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebasw Opublikowano 12 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2004 on wlasnie mysle, o tej nowej partycji teraz, moze faktycznie bedzie mniej klopotu.... dzieki za wskazowke. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...