MarioM Opublikowano 14 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2004 Witam Mam taki cooler - jak w temacie - i wycztałem w paru miejscach w Sieci, że aby polepszyć skuteczność chłodzenia procesora - nawet o kilka stopni - warto odkręcić miedzianą stopkę i usunąć z niej pastę, którą tam producent nawpychał. Ponoć jest kiepska i jest jej za dużo. Po dokładnym wytarciu starej pasty nałożyć cienką warstwę innej - najlepiej z domieszką srebra - i skręcić całość. Czy ktoś może z Was trenował coś takiego? Naprawdę daje to odczuwalną poprawę? pozdrawiam, MarioM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szpon Opublikowano 14 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2004 ale ty masz taką miedzianą stopkę przykręcaną śrubami do radiatora? Jak tak no to nie problem "potrenować" coś takiego. :D Spróbuj, może faktycznie będzie lepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarioM Opublikowano 15 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2004 Tak, miedziana stopka jest na 4 śruby. Trening trenigniem, ale wolalłbym wiedzieć wcześniej czy w ogóle ma to sens... bo odkręcić śrubkę jest łatwiej niż przykręcić :D pozdrawiam, MarioM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szpon Opublikowano 15 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2004 no wiesz, śruba to śruba, myślę że nie będzie problemem jej ponowne przykręcenie. To moja opinia. Jak chcesz to zrób ale nic o takich sposobach nie słyszałem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adas01 Opublikowano 16 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2004 no ja wykonywałem taką operację. odkręciłem, wypieprzyłem oryginalną pastę która była pomiędzy alu i miedzianą stopą, wyszorowałem (tzn. polerowałem) to miękką szmatką z mleczkiem do sprzątania marki tesco :lol: - śmiszne, ale widać było nawet wizualną poprawę, rzecz jasna szorowałem obie strony, następnie rozsmarowałem pastę (mała ilosć), przykręciłem miedzianą stopę ile tylko miałem sił, wypolerowałem w ten sam sposób spód, ciutkę pasty na rdzeń i voila! - temp. spadła o 7*C w stresie! (odczyt z diody termicznej w procu, temp w sockecie spadła o 8*C), pasta to Arctic Silver Alumina, czyli przy AS5 zbiłbym pewnie jeszcze ze 3*C... podsumowując: operacja wykonalna bezproblemowo i jak najbardziej opłacalna - trwała w moim przypadku ok. 15-20 min. pozdr. aD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarioM Opublikowano 17 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2004 Hm... odkręciłem płytkę, usunąłem pastę, wyczyściłem płytkę i radiator, nałozyłem cienką warstwę pasty ktorą dostałem razem z radiatorem Zallmana, skręciłem mocno (mocniej niż było) i nic. Zero spadku temperatury - jest tak jak było. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 17 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2004 sproboj wypolerowac ten kawal miedzi iz dwoch stron i aluminium z ktorym styka sie miedz i urzyj nie jakiegos bialego badziewia tylko cos porzadnego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...