Skocz do zawartości
Traktor16

po podkreceniu gorsze wyniki:/ co jest?

Rekomendowane odpowiedzi

czesc. moja obecna konfiguracja to:

pl. gl. gigabyte ga-7drx, athlon2000+(niewiem jaki w L1cache ma 128Kb a w L2256), grafa pixelview gf2ti64Mb ddr, ram 256Mb ddr266 firmy elixir(czyli chyba zadnej).

co moge zrobic aby podrasowac troche tego kompa?? probowalem podkrecic grafike i procka ale jak narazie kazda proba "zwalaniala" prace kompa, tzn. w 3dmarku2001se pop rzetaktowaniu grafiki z 250/422(GPU/ memory) na 270/460 lub na 280/480 testy byly slabsze o jakies 100pkt tak samo gdy przetaktowalem procka z 1666 na 1816(niepamietam dokladnie) 3dmark spadl o kiladziesiat pkt.

Jak mam zrobic przetaktowanie tego co mam tzn plyty gl., grafy i ramu aby wydajnosc wzrosla?? poradzcie cos jakies linki albo sami cos napiszcie, czy wogole jest sens bawic sie z tym co mam??

P.S grafe i procka przetaktowywalem osobno, tzn. procka w biosie a grafike pod winda za pomoca dodania jednego klucza do rejestru i potem w zaawansowanych wlasciwosciach karty a potem jeszcze probowalem w pstripie

P.S czy sterowniki do grafy duzo moga zmienic?? bo posiadam obecnie najnowsze czyli 53.04 czy zmiana na starsze prawdopodobnie pomoze??

Aha i mam winde 98se

za wszystkie odpowiedzi, bluzgi na mnie jaki ja lolek jestem i wogole za wsyzstko z gory dzieki pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie. do tego jak zmienic zegar ram`u jeszcze niedoszedlem :] tak samo niezmieniam napiec przy podkrecaniu. zauwazylem jeszcze ze podczas podkrecania procka komp dziwnie sie zachowuje i wyskakuja "niebieskie ekrany" tyle ze z notka ze cos z VXD czyli chyba od grafy a grafe mam obecnie ustawiona na standardowy taktowaniu czy to wina tego ze zabardzo podkrecam??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ustawiasz asynchro procka z ramem i dlatego spada wydajność.

Napięcie możesz trochę podnieść, ale nie więcej niż do 1,8V.

...ale ten zasilacz musisz wymienić.

Chlopie co ty mu radzisz ?? , podkrecac na takim zasilaczu :roll: , przeciez to samobojstwo , najlepiej kup sobie najpierw zasilacz a pozniej walcz , aa i jeszcze sprawdz jaki masz proc np przy pomocy cpu-z

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ustawiasz asynchro procka z ramem i dlatego spada wydajność.

Napięcie możesz trochę podnieść, ale nie więcej niż do 1,8V.

...ale ten zasilacz musisz wymienić.

Chlopie co ty mu radzisz ?? , podkrecac na takim zasilaczu :roll: , przeciez to samobojstwo , najlepiej kup sobie najpierw zasilacz a pozniej walcz , aa i jeszcze sprawdz jaki masz proc np przy pomocy cpu-z

...faktycznie. Coś mi się pomyliło, że to jest 300W. 230W to stanowczo zamało. Zasilacz trzeba wymienić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi