Skocz do zawartości
Radek@

Problem- zle wgrany nieoficjalny bios Asrock k7s8x

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich . Jest to mój pierwszy post. Mam problem z asrock k7s8x rev. 3.0, zaczeło się od tego że po przeczytaniu pewnej recenzji, dowiedziałem się że można płytę bardzo przyśpieszyć ale trzeba wgrać nieoficjalny bios. Ściągnołem

z http://www.ocworkbench.com/2003/asrock/k7s...os/betabios.htm

2.20a (logo) wgrałem przy pomocy programu flash nie zrobiłem kopii bo niewiedziałem jak na stronie asrocka nic o kpii nie pisali . Po wgraniu pojawił się komunikat żeby zrestartować

i że wszystko ok w 100% . Niestety nie pamiętam za dokładnie przy restarcie coś zaczeło szukać dyskietki i chyba mrugać monitorem wyłączyłem komputer (myślałem że skoro kość dobrze zaprogramowana to nic się niestanie (a zawsze można wejść do biosu i wybrać load deflaut). Komputer chodził normalnie ale restart na obudowie przestał działać, a przy naciśnięciu czrny ekran płyta sartowała tylko przy włączaniu komputera .

Pomyślałem że wgram inny bios też nieoficjalny 1.47 . Programowanie też przebiegło bez problemu, z tym że płyta zatrzymuję się na wykrywaniu dysków i koniec , próbowałem już trików :

z amiboot.rom

autoexec.bat z : uniflash -e K7S8X_1.90 (oficjalny)

Przy starcie pali się lampka od dyskietki tak jakby szukać ale w tym samym miejscu zawsze się paliła- chyba opcja floppy seek w biosie.

Głośniczek systemowy nie piszczy.

Jak trzymam ctr+home to nic się niedzieje tylko taki dzwięk brr... :)

Teraz mam parę pytań czy działa boot block

Na stronie asrocka biosy mają nazwy np K7S8X_1.90 czyli rozsrzerzenie

to 90 moze przerobic trzeba nazwe na np.K7S8X_190.bin czy to coś może

coś dać i jakie powinno być rozszerzenie w uniflashu?

Mógłbym spróbować hot flash ale bios strasznie ciężko wychodzi jakie jest prawdopodobieństwo uszkodzenia płyty przy takiej operacji ?

Aha mam identycznego asrocka tylko bios oryginalny 2.2 siedzę na tej płytce co walnął bios tylko z tą dobrą kostką i niechcący zostawiłem w stacji dyskietek to dyskietkę z z tym autoexec.bat. Pojawił się taki komunikat :

CMOS/GPNV Checksum Bad

Press F2 to Run SETUP

Press F1 to load default values and continue

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi