Radek@ Opublikowano 5 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2004 Witam wszystkich . Jest to mój pierwszy post. Mam problem z asrock k7s8x rev. 3.0, zaczeło się od tego że po przeczytaniu pewnej recenzji, dowiedziałem się że można płytę bardzo przyśpieszyć ale trzeba wgrać nieoficjalny bios. Ściągnołem z http://www.ocworkbench.com/2003/asrock/k7s...os/betabios.htm 2.20a (logo) wgrałem przy pomocy programu flash nie zrobiłem kopii bo niewiedziałem jak na stronie asrocka nic o kpii nie pisali . Po wgraniu pojawił się komunikat żeby zrestartować i że wszystko ok w 100% . Niestety nie pamiętam za dokładnie przy restarcie coś zaczeło szukać dyskietki i chyba mrugać monitorem wyłączyłem komputer (myślałem że skoro kość dobrze zaprogramowana to nic się niestanie (a zawsze można wejść do biosu i wybrać load deflaut). Komputer chodził normalnie ale restart na obudowie przestał działać, a przy naciśnięciu czrny ekran płyta sartowała tylko przy włączaniu komputera . Pomyślałem że wgram inny bios też nieoficjalny 1.47 . Programowanie też przebiegło bez problemu, z tym że płyta zatrzymuję się na wykrywaniu dysków i koniec , próbowałem już trików : z amiboot.rom autoexec.bat z : uniflash -e K7S8X_1.90 (oficjalny) Przy starcie pali się lampka od dyskietki tak jakby szukać ale w tym samym miejscu zawsze się paliła- chyba opcja floppy seek w biosie. Głośniczek systemowy nie piszczy. Jak trzymam ctr+home to nic się niedzieje tylko taki dzwięk brr... :) Teraz mam parę pytań czy działa boot block Na stronie asrocka biosy mają nazwy np K7S8X_1.90 czyli rozsrzerzenie to 90 moze przerobic trzeba nazwe na np.K7S8X_190.bin czy to coś może coś dać i jakie powinno być rozszerzenie w uniflashu? Mógłbym spróbować hot flash ale bios strasznie ciężko wychodzi jakie jest prawdopodobieństwo uszkodzenia płyty przy takiej operacji ? Aha mam identycznego asrocka tylko bios oryginalny 2.2 siedzę na tej płytce co walnął bios tylko z tą dobrą kostką i niechcący zostawiłem w stacji dyskietek to dyskietkę z z tym autoexec.bat. Pojawił się taki komunikat : CMOS/GPNV Checksum Bad Press F2 to Run SETUP Press F1 to load default values and continue Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2002JSQ Opublikowano 6 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2004 Co do tego komunikatu na koncu, to dostajesz go zawsze po zresetowaniu lub sflashowanu BIOSa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek@ Opublikowano 6 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2004 Może da się zrobić coś jeszcze z tym biosem. Miałem pomysł żeby wziąźć uniflashem zresetować bios ale to nie przejdzie chyba bo trochę porysowany jest po bokach jak próbowałem go na początku wyjąć . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek@ Opublikowano 6 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2004 Acha jeszcze jedno : Czy rozszerzenie pliku bios jest wazne czy moge dowolnie zmieniac np pilk.bin na plik.rom itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek@ Opublikowano 6 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2004 Czy w asrocku system bios cachable jest włączony domyślnie ? W biosie nie mogę znaleźć tej opcji. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek@ Opublikowano 6 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2004 Czy w asrocku system bios cachable jest włączony domyślnie ? W biosie nie mogę znaleźć tej opcji. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 6 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2004 Radek@ Użyj proszę opcji następnym razem, aby edytować swojego posta, a nie pisać cztery pod rząd... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...