Skocz do zawartości
p3dzi0r

Overcocking Pentjum II

Rekomendowane odpowiedzi

Na moim badziewnym Chaintechu (na EX-ie) poszedl tylko na 300 (4*75). :( Przy 83 MHz sypala sie grafika (PCI 8O ).

Nawet mialem go potem potestowac na Abicie ojca (BF6), ale jakos nie moglem sie przybrac... no i tak wala mi sie to PII po szufladach. Ale przy sensownym chlodzeniu moze 333 zdobedziesz? :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swojego PII 266 (seria SL2HE kraj pochodzenia irlandia ) spokojnie kreciłem bez zmiany napięcia (niestety mój epox na BX nie dawał takiej możliwości ) na 361 - przy czym procek w pełni pracował stabilnie . Aha to 361 uzyskiwałm przez zmiane mnożnika na 3,5 a szyne ustawiałem na 103 ( nieźle jak na proca który pracował nominalnie na 66.8 ) ale jeszce lepiej i wydajniej pracował na ustawiniu 112 x 3 co daje 336 MHz. Zresztą przy tym ostatnim ustawieniu miałem najlepsze wyniki i właśnie tak zazwyczaj pracował mój procek. Co do chłodzenia to proc miał rozebrane plastiki - tzn wyglądał tak jak celeron - sama płytka drukowana , na radiator były przykręcone dwa wiatraczki oraz dodatkowo z drugiej strony przykreciłem trzeci .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mialem kiedys P II 333 juz na tym nowszym rdzeniu jeden z niewielu modeli bez blokady mnoznika krecil sie na 450 4x100 i nawet sie nie grzal za bardzo tyle ze dwa razy mialem cos takiego "siedze sobie przy kompie a tu nagle zalecialo palacym sie plastikiem no to mowie sobie kurna z monitorem cos nie tak? ale zaciagnolem powietrze nad monitorem i nic szczegulnego nie poczulem, wiec wpadlem na pomysl zeby zobaczyc czy przypadkiem nic w kompie sie nie jara, dotykam procka i tu nagle ku%&a az sie prawie oparzylem no to odrazu wtyczke z zasilacza wyje#$*^m i czekam az sie zimny zrobi serce mi bije jak szalone bo to byl 1998 procek mial moze z 4 miechy i kosztowal mojego brata 3 tysie wie bylo by kiepsko ze mna jak by sie zjaral. ale po ostygnieciu wkladam go na plyte i dziala wiec UFFF tylko czekam czy sie nie bedzie grzal a on letni podczas grania

i wiecie co? do tej pory nie wiem co to bylo zdarzylo mi sie to jeszcze raz jakies 2 lata poozniej.

niestety juz go nie mam sprzedalem zeby kupic DURONA i teraz wiem ze wole Intela mimo jego slabszej wydajnosci w poruwnaniu z AMD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak ale ludzie pamientajcie że były dwa rodzaje Pentiawek 2 266mhz, pierwsze były na rdzeniu Klamath w technologii 0.35 microna (słabo się kręciły) a ten który ja dostane jest na rdzeniu Deschutes (0.25 micorna) kture się mniejsz grzały i lepiej krecily , a pozatym jądro deschutes doszło do 450 mhz w Pentiumie II 450 mhz. Także ten procek ma duży zapas mocy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój procesor to był Klamath na 0.35 microna i sądze że gdyby płyta miała możliwość zmiany napięcia to procek wskoczyłby na 3,5 x 112 MHz=392 - jak twoja ma taką możliwość to prawdopodobne jest że osiągniesz taki wynik jak nie ma to zawsze pozostaje mieszanie pinami . Aha Jeszcze jedno procek musi spełniać jeden warunek - musi mieć odblokowany mnożnik :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...