Skocz do zawartości
Husajn

cmos checksum error -defaults loaded" -problem

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem po włączeniu komputera wyskakuje mi błąd "cmos checksum error -defaults loaded"

oraz nie mam możliwości dokonać zmian w biosie ,każda zmiana po restarcie zostaje anulowana .

Czy jest na to jakaś rada :?: Płyta to Gigabyte GA7VA.Próbowałem wgrać nowy bios ale to nic nie zmieniło.Płyta posiada tylko jeden bios. :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedn oco mi przychopdzi na myśl jescze to sprawdz czy bateria jest dobra , moze sie wyczerpała ??? Zmierz miernikiem ale najlpei j pod jakims obciazeniem np podłacz leda, a jak niechcesz mierzyc albo neimasz czym to wez inna baterei w miarenową i podmien , zobaczymy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może jak sobie zrobisz flash biosu to będziesz mógł ponownie wejść do biosu trochę głupie ale skoro metody z kasowaniem ustawień i nowa bateryjka nic nie dały więc może to zadziała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jest jakiś nieoficjalny bios do Gigabyte GA7VA?

Husajn musze ci powiedziec ze masz prawdopodobnie padnięta kość lub bios , zmiana baterii nic nie pomoże ani nieoficjalny bios. Znajdź kogos kto ma programator i skasuj stary bios, ściagnij nowy z netu i zaprogramuj od nowa, ale najpierw wyczyść kość.To nie jest problem z Baterią tylko kości. Wiem ze nie jest to najlepsza wiadomość, ale tez to przezyłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jest jakiś nieoficjalny bios do Gigabyte GA7VA?

Husajn musze ci powiedziec ze masz prawdopodobnie padnięta kość lub bios , zmiana baterii nic nie pomoże ani nieoficjalny bios. Znajdź kogos kto ma programator i skasuj stary bios, ściagnij nowy z netu i zaprogramuj od nowa, ale najpierw wyczyść kość.To nie jest problem z Baterią tylko kości. Wiem ze nie jest to najlepsza wiadomość, ale tez to przezyłem.

Tez to podejzewam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nie bylbym tego taki pewnie, skoro system wstaje to BIOS mimo wszytsko nie jest z<span style="color:red;">[ciach!]</span>y.....

Myślisz ze bios jest walniety tylko jak komp nie wstaje? to sie grubo mylisz :D

komunikat CMOS Checksum Error - błąd sumy kontrolnej cmosu wynikajacy ze złego zapisu na kosci biosu.Program Biosu sklada sie z conajmniej 3 części: Boot Block, DMI Block , Main Block. Jesli nie jest uszkodzony Boot block to moze uruchamiac sie komputer ale z błędem wynikajacym z uszkodzenia jedego z pozostalech segmentów. Chyba wystarczy wyjasnień.

Mozesz ze mna dyskutowac ale sam to przeszłem i wiem co piszę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK nie bede dyskutowac, bo widze ze sie na tym znasz lepiej ode mnie :P

A ze znalezieniem programatora i przeflashowaniem moze miec nasz kolega problem....mozesz tez poszukac nowej kosci biosu do swojej plyty. Wiem, ze mozna cos takiego dosytac, ale ile kosztuje i gdzie to nie wiem ;( W kazdym razi ejets to jakas alternatywa.

Pozdro!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi