Skocz do zawartości
mat_zab

Oplaca sie zmienic AMD na INTEL ??

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam okzje wymienic Durona 1600 i Epoxa 8RDA na Pentium 4 1,8A (512 cach, 400, 0,13u ) i plyte ASUS P4B533-E no i nie wiem czy warto i jak z wydajnoscia w porownaniu do AMD. Jak ktos moze to niech doradzi czy warto 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ma byc zamian proc + plyta + moje pamieci

Proprostu gosc chce to sprzedac ale w sumie latwiej bedzie mu sprzedac ten moj sprzet bo jest bardziej chodliwy no i praktycznie nowy a tamten nie ma juz gwarancji. Nigy nie mialem Intela i dlatego tak pytam :) i w sumie zmieniam tez dla samej ciekawosci :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam okzje wymienic  Durona 1600 i Epoxa 8RDA na Pentium 4 1,8A (512 cach, 400, 0,13u )  i plyte ASUS P4B533-E no i nie wiem czy warto i jak z wydajnoscia w porownaniu do AMD. Jak ktos moze to niech doradzi czy warto  8)

nie zastanawiaj sie nawet i bierz. procek powinien zakrecic na 3.0 (fsb 166 MHz) na standardowym chlodzeniu do 3000 rpm, jezeli nie, to mysle, ze masz gwrantowane 2.7 (fsb 150 MHz). plyta tez w sumie nie jest zla. brakuje jej moze duala, ale w praktyce nie jest to az tak odczuwalne. to asus, wiec nie powinno byc problemu ze stabilnoscia przy kreceniu.

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to zalezy co chcesz kupic. Jesli XP to ja bym kupil P4+865PE lub 875P. Jesli ATHLON 64+ to z pewnoscia AMD poniewaz bez watpienia jest bardziej przyszlosciowy wbrew temu co INTEL pisze. ATHLON 64+ z 512 cache i NF3 sa naprawe w bardzo przystepnej cenie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalezy... na jakim steepingu proc ale mimo wszytsko ja bym i tak zmienił ;). Widać płyta dosyć stara więc proc też srary imo B0 steeping raczej na 90%... choć 2.4Ghz raczej masz gwarantowane!. A duraki 1.6Ghz królami o/c nie są pozatym patrz ile L2 ma P4 a ile Duron. Dozbierasz kasy to pozniej zmienisz płyte! bo na i845D ciężko jest chulać na wysokich FSB. bbc2000 taa w przystępnej cenie... może w kanadzie w polsce nadal śladowe ilości w chorych cenach :D. Kaeres jeżeli mówisz ze 3.2Ghz ma jak nic to sie gubo mylisz. Nawet mój wariat tyle nie robi na AC! (3Ghz 1.5V 65C full load BOX) a mam SL6S6 C1 steep. Mimo to jestem z mojego 1.8A baaardzo zadowlony :D jak dla mnie 3Ghz P4 = 2.5Ghz AMD :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to zalezy co chcesz kupic. Jesli XP to ja bym kupil P4+865PE lub 875P. Jesli ATHLON 64+ to z pewnoscia AMD poniewaz bez watpienia jest bardziej przyszlosciowy wbrew temu co INTEL pisze. ATHLON 64+ z 512 cache i NF3 sa naprawe w bardzo przystepnej cenie  :D

NF3 w jak przystepnej cenie?

Czy tanszy od K8T800 ,bo gorszy napewno :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3Ghz jest ralne na tym zestawie sam taki mam. Kręcic się będzie lepiej. Z zasady każy intel kręci się pokazują inaczej dobrze na AMD trzeba trafić. co to tektu 2.5Ghz AMD = 3 GHz PIV to nie zgodze się. 3Ghz PIV to rakieta której AMD trudno w 32 bitach dogonić mimo to iż testy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co to tektu 2.5Ghz AMD = 3 GHz PIV to nie zgodze się. 3Ghz PIV to rakieta której AMD trudno w 32 bitach dogonić mimo to iż testy

nastepny :mrgreen:

a Celeron Tualantin jest szybszy od Athlona T-birda :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[ciach] jak dla mnie 3Ghz P4 = 2.5Ghz AMD :D

ehh...

z pelnym szacunkiem ale waz slowa bo zaraz ktos powie ze pier.. glupoty

ehhh kolego miałem oba takie proce i widze sam po sobie jak to wygląda!. Oczywiście chodziło mi o Athlona XP (256kb) i P4 Northoowda bez HT. AMDXP@15x166mz a P4 18x167mhz w obu sytułacjach pamięci synchro 2-3-3-6 reszta konfigu taka sama płyta amd to Epox 8K3A+ a P4 Abit IS7. W 3dmarku na AMD robiłem ~10200 a na P4 ~1100 pozatym jak dla mnie na P4 nie zamula w aplikacjach (Delphi7 ,obróbka dzwięku) to chyba ze względu na wiekszy cashe. Ok płyta troche w AMD ogranicza. Ale wiem co mówie... przy HT i FSB ~250mhz dziura by byłą pewno jeszcze większa!. Zresztą raptor tez moze to potwierdzic przesiadł sie z 1.7@2.4Ghz na P4 2.4 533@3.0Fhz i z tego co wiem przyrost w 3dmarku też zanotował podobny do mojego. A jak ogólnie praca niech sie sam wypowie. Nastepna ważna rzecz :D AMD kręcoącego sie na 2.5Ghz trafić trudno :D zaś P4 3Ghz robi każdy który jest obecnie w sprzedaży...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co to tektu 2.5Ghz AMD = 3 GHz PIV to nie zgodze się. 3Ghz PIV to rakieta której AMD trudno w 32 bitach dogonić mimo to iż testy

nastepny :mrgreen:

a Celeron Tualantin jest szybszy od Athlona T-birda :lol:

Tulipan moze szybszy od YBreda ale z Palomino moze powalczyc.

Donosnie Tulipanow to mam do nich sentyment. SDE-owy Celeron pobil 1.6 XP na DDR-ach przy tym samym takcie 1460 i 1466 w kategoriach Integer i Memory w CCR-e. Hak bym wtedy mial takie cos jak teraz jest Prometia to moze i T-Bred-em bym powalczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do tematu (jeśli ktoś go jeszcze pamięta :lol: ) to opłąca się, te 1.8 kręciły się super, ktoś ma 3,6GHz z 1.8, to więcej niż berkut z 2.4 wykręcił :D DDR 400 i będzie bardzo wydajnie, nawet super kręccy się duron 1600 nie nadąży, nawet po odblokowaniu cache i 2.5GHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do tematu (jeśli ktoś go jeszcze pamięta :lol: ) to opłąca się, te 1.8 kręciły się super, ktoś ma 3,6GHz z 1.8, to więcej niż berkut z 2.4 wykręcił :D DDR 400 i będzie bardzo wydajnie, nawet super kręccy się duron 1600 nie nadąży, nawet po odblokowaniu cache i 2.5GHz.

tylko ze kolego to jest z FC... taki np. ty nie pogonił byś go na tyle. Na AC robi max 3.1Ghz w budzie. Pozatym podkreslam mam C1! SL6S6! a to co on dostanie to na 95% bedzie B0! z którego na AC zrobi przy dobrych wiatrach jakies 2.6-2.8Ghz... Ale i tak sie opłaci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Berkut więcej z 1.6 wykręcił

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nie wiem ja mam 1800@4014mhz MAX (stable 3.8 ) a on 1600@3480mhz... tak więc jeżeli umiesz liczyć to mniej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Im wieksza temp dla tego procka tym gorzej.

I nie chodzi o zmniejszenie zywotnosci z 10 do 4 lat ale do kilu miesiecy !!!

Na tym procu jak bedziesz pracowal w temp. 50-60`C to pare tygodni i po nim.

pierszwe słysze... farmazon :D. P4 moze pracowac do 75C i na tym ma żywotności. Znam pare P4 2.0Ghz pracujących przy 65C już ~1.5 - 2lat. Tak więc twoje twierdzenie nie wiem nad czym wnoskujesz. Co do SNDS to to już mineło wraz z steepingiem C1. A wcale nie tyczyło każdego procesora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nie wiem ja mam 1800@4014mhz MAX (stable 3.8 ) a on 1600@3480mhz... tak więc jeżeli umiesz liczyć to mniej

Jeżeli liczysz po max'ie to było równiutko 3.6 czylity wykręciłeś tylko 223% a my 225%

:twisted: :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Im wieksza temp dla tego procka tym gorzej.

I nie chodzi o zmniejszenie zywotnosci z 10 do 4 lat ale do kilu miesiecy !!!

Na tym procu jak bedziesz pracowal w temp. 50-60`C to pare tygodni i po nim.

pierszwe słysze... farmazon :D. P4 moze pracowac do 75C i na tym ma żywotności. Znam pare P4 2.0Ghz pracujących przy 65C już ~1.5 - 2lat. Tak więc twoje twierdzenie nie wiem nad czym wnoskujesz. Co do SNDS to to już mineło wraz z steepingiem C1. A wcale nie tyczyło każdego procesora

Z doswiadczenia innych uzytkownikow. Bylo bardzo glosno o tych prockach kilka miesiecy temu. Byly hitem do czasu jak zaczely wysiadac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli liczysz po max'ie to było równiutko 3.6 czylity wykręciłeś tylko 223% a my 225%

:twisted: :twisted:

screeny zarzuć. hmm jezeli liczyc po mhz to wy macie jedynie 2000mhz a ja 2215mhz :P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi