Skocz do zawartości
Gość

Inżynierowie NVidii uchylili rąbka tajemnicy!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Inżynierowie NVidii uchylili rąbka tajemnicy na temat potencjalnej wydajności NV30.

W grze Quake III Atena w rozdzielczości 1280 x 1024 przy uruchomionym 4-krotnym pełnoekranowym antyaliasingu (4 x FSAA), wydajność procesora ma być 2,5-krotnie wyższa niż GeForce4 Ti4600.

Z kolei nowa wersja Dooma ma pracować z NV30 aż 3,5 raza szybciej niż aktualnie oferowany flagowy model procesora NVidii. Wyniki osiągane w 3DMarku 2001 mają być natomiast 3-krotnie wyższe od tych uzyskanych z GeForce4 TI4600.

Prędkość układów cieniowania pikseli wzrośnie 4-krotnie, a procesor będzie zdolny do obróbki 200 mln trójkątów na sekundę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zapowiada się rewolucja w wydajności, ale sądze też że rewolucja cenowa, do tej pory najnowsze karty grafy kosztowały na początku zawsze w granicach 1800-2500 przy tak fenomenalnej wydajności jak się zapowiada tan przedział wzrośnie i to napewno znacznie w góre, chyba że G-force 4 Ti600 stanieje do 600 zł tak jak stare dobre trójki. Jak tak się stanie to se chba sprawie niezły prezent na gwiazdke bo według zapowiedzi nowy układ ma sie pojawic już w listopadzie. :D :D :D :P :P :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam nie widze problemu. Zaczyna sie chyba ze czwarta generacja kart nVidii do tego bedzie kilka niespotykanych dotad rozwiazan, calkiem mozliwe ze zbliza sie do deklarowanych osiagow. Jest tez taka mozliwosc ze probuja odciagnac czesc klientow od ATI zafascynowanych Radeonem 9700.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lol - R300 jest 230%+ szybszy z 4xFSAA niz Ti4600....wiec wydaje mi sie, ze nowe karty z nVidia nie beda wcale szybsze.

Wlasne API.....przypomina mi to inna firme o nazwie......

W dodatku bedziemy musieli poczekac na nv30 minimum 6 miesiecy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tematu wlasne API nie zapominajmy ze nVidia ''lyknela'' 3dfx wiec specow od softu maja niezlych dla czego tak sadze po prostu Glide byl jednym z najwydajniejszych API. Cliff Blesszinski w dobie Unreala powiedzial ze aby zooptymalizowac jakas scene w Glide zajmowalo to kilka linijek kodu w Open GL jakas strone a w D3D kilka stron

Zmierzam do tego ze w polaczeniu z przebiciem nVidii takie nowe API moze za jakis rok sie stac standardem a najsmieszniejsze moglo by byc to ze mogl by byc to ''przerobiony'' na potrzeby nowych kosci stary Glide

Aha nie wiem czy niekrtorzy z was pamietaja jak sie w q1 wybieralo 3dfx opengl wiec moze w Doomie III bedziemy wybierac nvgl :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Deklarowane wyniki wcale mnie nie dziwią, bo i w końcu Radeon ma być dwa czy trzy razy wydajniejszy niż GF4600 więc czemu nie nowa karta nVidii? O ile mnie pamięc nie myli, to jak na razie zawsze im się udawało podwoić możliwości w stosunku do starszej generacji, tym razem pewnie też.

Najważniejsze, żeby ceny starych spadły, to może sobie zrobie upgrade...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi sie wydaje, ze to taki sprytny chwyt marketingowy. Chwala sie, ze w 1280x1024 + FSAAx4 osiagi sa 2.5x wieksze, a byc moze jest tak, ze bez fsaa i w jakiejs normalnej rozdzialce (800x600 czy 1024x768) osiagi beda tylko troche wyzsze. A to juz dla mnie zadna rewelacja...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy. Czy wy nie wiecie, ze Nvidia ma kupe kasy? Amd plajtuje powoli, wesolutcy tworcy Radeonow tez... dlaczego wiec im nie przysrac tak, zeby na amerykanskim i europejskim rynku ludzie troche poczekali na niby genialne karty? Przez ten czas Nvidia przeznaczy kolejne gigantyczne sumy na badania... a Ati bedzie co? BANKRUTOWAĆ! Popatrzcie na gielde co sie dzieje ze spolkami amerykanskimi... strach sie bac!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy. Czy wy nie wiecie, ze Nvidia ma kupe kasy? Amd plajtuje powoli, wesolutcy tworcy Radeonow tez... dlaczego wiec im nie przysrac tak, zeby na amerykanskim i europejskim rynku ludzie troche poczekali na niby genialne karty? Przez ten czas Nvidia przeznaczy kolejne gigantyczne sumy na badania... a Ati bedzie co? BANKRUTOWAĆ! Popatrzcie na gielde co sie dzieje ze spolkami amerykanskimi... strach sie bac!

Co ty pie.....lisz! Chyba jestes studentem ekonomii ze takie mądrosci wygadujesz! Daj mi adres tej prywatnej szkółki to sie chetnie zapisze. Bede taki madry jak Ty! :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Deklarowane wyniki wcale mnie nie dziwią, bo i w końcu Radeon ma być dwa czy trzy razy wydajniejszy niż GF4600 więc czemu nie nowa karta nVidii?

Ma byc :) testy ktore aktualnie sa w sieci tego nie potwierdzaja. Zobaczymy co prawda jak finalny produkt sie zachowa (oraz sprawa driverow). Co do wynikow NV30 to nie wypowiadam sie bo zrodlo informacji nie wiarygodne :) moze jak gdzies indziej przeczytam o tym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co ty pie.....lisz! Chyba jestes studentem ekonomii ze takie mądrosci wygadujesz! Daj mi adres tej prywatnej szkółki to sie chetnie zapisze. Bede taki madry jak Ty!  :lol:

Nie wiem co o tym sądzisz, ale dziwnie mi się zdaje, że chyba masz akcje nie tego co trzeba he he he... :lol:

A poza tym... wiesz co to AGH? :lol: :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty walisz głupoty! Chyba żeś nigdy o mechanizmach rynkowych nie słyszał! Rynek zawszy do osiągnięcia równowagi. Jeśli jedno przedsiębiorstwo (nvidia) osiągałaby krociowe zyski (a nie jest chroniona przez państwo)to zawsze ta dziedzina będzie przyciągać nowe firmy i to tak długo aż ten sektor będzie tak samo (albo i mniej) atrakcyjny od innych. A sam to chyba sobie nie zdajesz sprawy jakie przekręty można robić ( i wiele firm tak robi) zgodnie z prawem ... I od razu też widać żę o giełdzie nie masz pojęcia.

Co ty pie.....lisz! Chyba jestes studentem ekonomii ze takie mądrosci wygadujesz! Daj mi adres tej prywatnej szkółki to sie chetnie zapisze. Bede taki madry jak Ty!  :lol:

A ty Boyco wybacz ale powinieneś się odp..lić od ekonomii, bo tak samo jak MeHow nie masz pojęcia o czym mówisz. Gdybyś miał chociaż elementarną wiedzę o ekonomii i rynkach to byś się tylko śmiał a nie takie głupoty pisał. A jak od razu sp[ytasz o adres szkółki to moja to AE w Krakowie (przy Rakowickiej dla nieobeznanych)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty walisz głupoty! Chyba żeś nigdy o mechanizmach rynkowych nie słyszał! Rynek zawszy do osiągnięcia równowagi. Jeśli jedno przedsiębiorstwo (nvidia) osiągałaby krociowe zyski (a nie jest chroniona przez państwo)to zawsze ta dziedzina będzie przyciągać nowe firmy i to tak długo aż ten sektor będzie tak samo (albo i mniej) atrakcyjny od innych. A sam to chyba sobie nie zdajesz sprawy jakie przekręty można robić ( i wiele firm tak robi) zgodnie z prawem ... I od razu też widać żę o giełdzie nie masz pojęcia.

A ty Boyco wybacz ale powinieneś się odp..lić od ekonomii, bo tak samo jak MeHow nie masz pojęcia o czym mówisz. Gdybyś miał chociaż elementarną wiedzę o ekonomii i rynkach to byś się tylko śmiał a nie takie głupoty pisał. A jak od razu sp[ytasz o adres szkółki to moja to AE w Krakowie (przy Rakowickiej dla nieobeznanych)

Niemożliwe... czy ty mi chcesz wmówić, że tego nie wiem? Przecież to jest oczywiste. Lecz... nie powiedziałem, że Nvidia opływa w luksusach. Nie możesz jednak powiązać kart graficznych z np:. kafejką internetową. Dla takich firm jak Nividia i Ati jest potrzebne osobne zaplecze i kapitał. Nie sądzisz? Z drugiej strony... powiedz mi jedną rzecz... skoro Microsoft zarabia kupę kasy, to dlaczego nie powstają inne takie spółki tylko jest monopol? He? Inaczej natomiast jest z Intelem i AMD - Intel ogłosił, że w tym kwartale będzie miał znacznie mniejsze wpływy niż ostatnio... i popatrz co się stało na giełdzie od razu! Wystarczyło, że parę wielkich spółek ogłosiło, że recesja dotknęła i ich i popatrz co się działo na amerykańskiej giełdzie. Popatrz jak spadają wskaźniki giełdowe. Amd tez teraz ma problemy. Wiec wracajac... zastanow sie dlaczego nie ma innych spolek jak Microsoft i przyrownaj to do Nvidi i Ati.

GL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kuna gdzie ja napisałem że tak się musi stac w krótkim okresie czasu???

A microsoft wykorzystał swojąokazję i twardo się trzyma. Choć doskonale widzi jakim zagrożeniem jest dla niego np. Linux. Moją oni w Microsofcie mnóstwo kasy i świetnych specjalistów od reklamy i wpychania ludziom marnych produktów. A jeszcze jak do tego dodamy że ponad 90 % wszystkich ludzi nei ma pojęcia o tym co kupuje (mówię o komputerach) to sprawia to że rynek odzyskuje równowagę bardzo powoli. A poza tym gdyby byli zupełnie uczciwi to przecież nie byłoby tak wielu spraw w sądach przeciw nim...

A jak dobrze pamiętam to fortuna Billa w ostatnich latach sporo się zmniejszyła(bo on głównie akcje ma) a to teżo czymś świadczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tematu wlasne API nie zapominajmy ze nVidia ''lyknela'' 3dfx wiec specow od softu maja niezlych dla czego tak sadze po prostu Glide byl jednym z najwydajniejszych API.

Nie zgodze sie z Tobą. To że nVidia przejeła 3dfx nie oznacza że ma jakiś tam super geniuszy w dziedzinie oprogramowania. To sie akurat zbiegło w czasie, bo wtedy były ostre zatargi miedzy 3dfx a NV, chodziło o sprawy patentowe. Nv oskarżyła 3dfx o wykozystanie w swoich kartach jakiejś tam technologii (nie pamietam dokładnie o co chodziło) a później 3dfxoskarrzył nV o wykozystanie opanentowanej przez nich technologi(tu chyba chodziło o multitexturowanie).Nie dokończyłem i poprawiam :) Więc, chodzi o to że dla nV tańszym rozwiązaniem było wykupienie po[gluteus maximus]dajacego 3dfx niż zapłacenie tej firmie za prawa do kozystania z ich technologii :)

Cliff Blesszinski w dobie Unreala powiedzial ze aby zooptymalizowac jakas scene w Glide zajmowalo to kilka linijek kodu w Open GL jakas strone a w D3D kilka stron 

Zmierzam do tego ze w polaczeniu z przebiciem nVidii takie nowe API moze za jakis rok sie stac standardem a najsmieszniejsze moglo by byc to ze mogl by byc to ''przerobiony'' na potrzeby nowych kosci stary Glide

Aha nie wiem czy niekrtorzy z was pamietaja jak sie w q1 wybieralo 3dfx opengl wiec moze w Doomie III bedziemy wybierac nvgl :D

Tu tez troche zamieszałeś. Glide był włanie bardzo wydajnym API ale dlatego że był pisany DLA JEDNEJ KARTY. DirectX nigdy nie dorówna wydajnościa zadnemu innemu API pisanemu dla jednej karty. Pomyl co by było gdyby ktoś napisał System Operacyjny przeznaczony tylko dla jednego komputera,pod tylko jeden chipset plyty, graficzny,itp. Wiesz, przypuszczam że wydajnosć takiego oprogramowania bardzo by wzrosła tyle tylko że nie maił za dużych mozliwości rozbudowy. To właśnie dlatego DX jest tak mało wydajnym API.To tylko interfejs programisty, odwołuje sie do funkcji systemowych , sterowników sprzetu a dopiero na końcu sterowniki oddziaływują na sprzęt. Taka "emulacja" pochłania znaczna cześć zasobów systemowych jednak za cenę współpracy z większą iloscią kart.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...