Skocz do zawartości
Bartez

Problemy z cyrkulacją powietrza

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem jak wyżej a mianowicie po zamontowaniu wentylatora w bocznej klapie (wpychający powietrze) bardzo wzrosła mi temp. chipsetu. Normalnie było 40C a teraz dochodzi do 50C. Temperatura proca spadła z 54 do ok 49. Dodam że mam też wentylator wyciągający z tyłu obudowy (i 1 i 2 to takie jak w zasilaczu). Wentylator na procu to Volcano 7

Co o tym myślicie? Jak temu zaradzić?

Konfig tak jak niżej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest jakas dziwna akcja, ja na chiosecie przy przeciagu w budzie mam 35 st, przy slabym chlodzeniu na load mam ok 40 stopni, ale 50?, moze masz ful kurzu na wiatraczku chipsetu?, a wogole jestes pewien ze to jest temp chipsetu? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bartez mialem podobnie sprobuj zrobic tunel od wentylatora na bocznej sciance tak zeby sie okoncyl tuz nad wentylem od procka, ja zrobilem z butelki od 1,5 l wody Zywiec o przektoju kwadratowym to pomoze napewno, bo w ten sposob co masz teras powietzre z gory obudowy - cieple jest mieszane z chlodniejszym i dlatego masz takie problemy jak zrobisz tynel nad procka to niedosc ze spadnie nanim jeszcze temperatura to w obudowie sie schlodzi :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm bardzo dziwne..., mozliwe ze ten wentyl rozbija powietrze w ten sposob ze cieple z radia procesora jakims cudem leci na chipset, to by bylo dziwne z fizycznego punktu widzenia ale teoretycznie mozliwe, zobacz dokladnie jaka jest sytuacja, wsadz reke do budy i zobacz jak sie powietrze rozklada

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic dziwnego, że zabiłeś cyrkulację powietrza.

Nie wiem jak jest w Twojej obudowie, ale normalna powinna przebiegać z przodu do tyłu. Jeżeli miałeś wiatrak z przodu zasysający i z tyłu wypychający, to było ok, po dodaniu bocznego wiatraka, nie wiem czy na wysokości proca, kart PCI/AGP czy chipsetu, ale widać sprawiło to, że zamiast przepływać przez obudowę, powietrze załamuje się w okolicach chipsetu i powstaje gorące miejsce.

Nie powinno się stosować boczengo chłodzenia wraz ze standardowym.

Jeżeli boczne to najlepiej z górnym lub z drugiej strony. Oba na raz tworzą takie kwiatki jak masz.

Proponuje zastosować lepsze chłodzenie na chipsecie, powinno pomóc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic dziwnego, że zabiłeś cyrkulację powietrza. 

Nie wiem jak jest w Twojej obudowie, ale normalna powinna przebiegać z przodu do tyłu. Jeżeli miałeś wiatrak z przodu zasysający i z tyłu wypychający, to było ok, po dodaniu bocznego wiatraka, nie wiem czy na wysokości proca, kart PCI/AGP czy chipsetu, ale widać sprawiło to, że zamiast przepływać przez obudowę, powietrze załamuje się w okolicach chipsetu i powstaje gorące miejsce. 

Nie powinno się stosować boczengo chłodzenia wraz ze standardowym. 

Jeżeli boczne to najlepiej z górnym lub z drugiej strony. Oba na raz tworzą takie kwiatki jak masz. 

Proponuje zastosować lepsze chłodzenie na chipsecie, powinno pomóc.

to fakt, ja mialem boczne i wyciag na gorze i bylo bardzo elegancko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

problem polega na tym ze pompujesz powietsze do obudowy ale ono tam wpada rozgrzane przez proca i kisi ci inne komponenty duzo lepszym rozwiazaniem jest zastosowanie samych wyciagajacych tlen wiatrakow!! efek rowny pracy przy otwartej obudowie !!! zamiast dawac pchajacy wentyl doluz dwa na top obudowy (od gory) nad proca wywal zasilacz i kopa zamienisz w chlodnice aha zadbaj o pare dziur w dolnej czesci obudowy jak najnizej :D zrob powiedzmy 4 centymetrowe otwory 2 w pionie hdd i 2 w pionie pci agp !!!! (jak najnizej obudowy!!) a i musisz zatkac zasilce otwory zewnetrzne tak zeby on tez sal tlen ze srodka efekt gwarantowany tlen sie nie miesza i pc bedziesz mial super cool !!

ja tak mam to moj projekt niczym sie nie sugerowalem i w tym momencie powietrze wydmuchiwane z radiatora na cpu mam 33*C 8) przy zamknietej obudowie hehe hdd 34*C na cpu niemam czujnika chipset pokazuje ze ma 28*C ale to jakis kit wiec leje na to

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie pomimo zastosowania z boku obudowy wentylatora 120mm nie ma problemow z temperatura chipsetu. Dodam, ze mam wiatrak z przodu obudowy wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>acy oraz na gornej plaszczyznie wyciagowy. Temperatura jest w sumie satysfakcjonujaca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

he he. mam:

1. z przodu wciągający

2. z boku wciągający

3. z tyłu wyciągający

4. u góry wyciągający

5. w zasiłce wyciągający

i teperaturki spox. teraz mam max 46*C w full load na procu mobo 35 nie przekracza a dysk 36 nie przekracza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem jak wyżej a mianowicie po zamontowaniu wentylatora w bocznej klapie (wpychający powietrze) bardzo wzrosła mi temp. chipsetu. Normalnie było 40C a teraz dochodzi do 50C. Temperatura proca spadła z 54 do ok 49. Dodam że mam też wentylator wyciągający z tyłu obudowy (i 1 i 2 to takie jak w zasilaczu). Wentylator na procu to Volcano 7

Konfig tak jak niżej

Ten boczny wentylator mogłeś zrobić metodą "na butelkę od żywca" :) /poszukaj na forum/. Proc byłby dobrze chłodzony i przepływ powietrza w obudowie byłby zachowany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli nie chcesz dokonywac żmudnych przeróbek proponowanych przez kolegów

zaopatrz się w to-

http://www.zalman.co.kr/english/product/fb123.htm

koszt około 30zeta a wyniki rewelacyjne-temp.chipsetu u mnie 29st. a przy okazji zajebicho chłodzi radiatory ddrów na grafie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zaopatrz się w to-

koszt około 30zeta a wyniki rewelacyjne-temp.chipsetu u mnie 29st. a przy okazji zajebicho chłodzi radiatory ddrów na grafie.

fakt, ja mam 2 sztuki, polecam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zaopatrz się w to-

ja mam 2 x fb123, polecam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zaopatrz się w to-

ja mam 2 x fb123, polecam

tez cos takiego mam tylko chlodzi mi grafike wygiolem ramie i samontowalem nanim jeszcze jeszczego 92x92

a teraz zamuwilem sobie ·

Typ 6248-008

· Wymiary: średnica:172 mm, wysokoość 52 mm

· Zasilanie: 28-56 V DC(prąd stały)

· Moc: 16W (dla 48 V)

· Wydajność ~410 m3/h (czyli ponad 200 CFM !)

· Czas bezawaryjnej pracy(MTBF): 80 000h

· Łożyska: kulkowe ('Ball bearing')

jednego zamontuje z boku budy a kolejnego jako komin :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do kupienia na allegro, a recenzja jest na www.2cooltek.com . 

Holman, jak zamontowałeś dwie ramy od zalmanów w obudowie? Jedna pod drugą? A nie lepiej po prostu na jednej ramie 4 czy 5 wiatraków przyczepić?

no tak wlasnie mam, 2 wentyle mam na 1 ramie aktualnie , a druga sobie lezy i odpoczywa :), thx za linka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konfig tak jak niżej

Jezeli spadla temp. procka to co sie martwisz ile w obudowie ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja jak mam kanal z Zywca poprowadzony od wentyla na bopzcnej sciance nad procka to mam kolo 2 stoppni nizsze temy na procku nisz przy otwartej obudowie  8O  :D

Miales dac zdjecia :twisted: ;) Ja caly czas czekam... 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...