Szulik Opublikowano 16 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2004 Witam! Mam zasilacz Enlight HPC-200-202. ostatnio bawie się w wyciszanie komputera i trzeba było maxymalnie wyciszyć PSU. Wsadziłem do zasilacza PAPSTA i puściłem go na 5V. Wiatraka nie słychać ale co za tym idzie ledwie czuć przepływ powietrza (zasilacz ten ma b. mało dziurek wentylacyjnych w swej obudowie). Gdy wsadziłem zailacz do budy to szybko robi sie ciepły. Gdy zasilacz jest na zewnątrz jest tak: obudowa zasilacza poza górną ścianką zimna, góra "letnia". wydmuchiwane powietrze ciepłe (ok. 40-45C). Daltego myślę o zamontowaniu zasilacza na zewnątrze obudowy. W związku z tym mam pytanie czy przy takich temperaturach nic sie nie stanie zasilaczowi? W srodku zasilacza znalazłem na jakiś urządzeniach (nazwy nie podam bo sie na tym nie znam) napis: "Max 85C". Czy oznacza to, że do 85C mam się nie martwić? Będe robił przełacznik regulujący napięcie wiatraka 12V/5V więc w stresie puszczałbym na 12V a w nocy spał spokojnie przy 5V. Z góru dzięki za odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 16 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2004 Wsadziłeś jakiego papsta ? I jesteś pewien że masz zasilacz HPC-200-202 ? Pamiętaj że lato idzie :P a co do temp. 85 stopni to niestety zbyt wysoka temp, więc nie sugeruj się tym że coś ma gdzieś tak napisane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szulik Opublikowano 16 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2004 Papst to 80mm 8412NGL. ma niby 12db przy 1500 (12V) ale po wsadzeniu do zasilacza powietrze gwiżdże o wszystkie podzespoły zasilacza. 85C to wiem, ze jest zbyt dużo. Ale czy te 40-45C jest bezpieczne? Jakiej granicy nie powinienem przekroczyć (mniej wiećej, oczywiście). Wzceśniej cała obudowa zasilacz była zimna, teraz jest góra letnia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...