Skocz do zawartości
Carkon

Codegen 300W

Rekomendowane odpowiedzi

spoko, gware mam jeszcze do listopada , na wszystko 8) [czyli całego kompa] :lol:

na myszke tesh :wink:

tak swoją drogą można używać 2 zasilaczy na raz??

jeżeli tak to mam świetny zasilacz z 486 8)

Oczywiście że tak! Tylko trzeba użyć opcji szukaj ;)

A co do wymainy Codeshita na coś innego,to wogóle nie powinno być tematu. Zdaża się jedna sztuka na 100 która jest OK. No chyba że komuś nie straszne mobo, proc, grafa itd. Polecam markowy zasilacz. Wszak jeśli proc jest mózgiem, to zasilacz sercem komputera!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do wymainy Codeshita na coś innego,to wogóle nie powinno być tematu. Zdaża się jedna sztuka na 100 która jest OK. No chyba że komuś nie straszne mobo, proc, grafa itd. Polecam markowy zasilacz. Wszak jeśli proc jest mózgiem, to zasilacz sercem komputera!!!!  

no to mi sie teraz trafił chyba ten 1 na 100 bo jeszcze działa :wink:

a w moim poprzednim codeshicie :wink: spalił sie tylko wentylatorek, komp działał jeszcze jakiś czas , a potem go dałem do serwisu i wymienili 8)

zresztą grafa chodziła mi podkręcona przez 2 miech cała gorąca, bo nie miałem na niej coolera z wiatraczekiem, był tylko taki maluteńki kawałek aluminium , pozostałość po poprzednim , firmowym chłodzeniu;spalił mi sie na niej również wiatraczek 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miszczu powiedz w ktorej cześci zdania napisałem cos co cie tak smieszy???

bo ja z trojga złego gdybym miał do wyboru TRACERA 400W ,ROPLE 400W i codegena 400W wybrał bym codegena. ...jaka ta firma nie jest robi napewno lepsze zasiladcze niz wyzej wymienione firmy :] moze poza FELLEm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym to określił: jeden pies :) . Jak na mój gust to wszystko robi codegen. Aaa, gdzieś słyszałem, że 400 jest całkiem znośna (ujdzie w tłoku..), chociaż nie ma co jej porównywać do jakiegoś Fortona, Chiefa lub Hiper-PC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym nie powiedział ze to jeden pies :wink:

megabajt robi zasiłki dla tracera tylko ze tracer 350W megabajta daje naklejke 400W :lol: :lol: :lol:

najgorsze codegeny to 300W z niebieska nakleją to jest to samo dziadostwo co Rubikony

te nowe codegeny sa juz lepsze 400W( pomarańczowa naklejka )

najbardziej udane to te z 120x120x wiatrakiem

natomiast pod jednym wzgledem musze sie z Tobą zgodzic :D pod zwgędem wagowym to faktycznie jeden pies... :wink: bo chyba zadna z tych zasiłek nie wazy ponad 1kg...... :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Coda od roku i nic mu nie dolega ALE jest jedno ALE zawsze jak kończe prace z kompem to wyłączam ups i jestem spokojny .U kumpeli na jakimś scierwie podczas burzy komp sie właczył ( jak w dobrym hoororze) a horror miała puzniej bo zasiłka sie zjarała hehe i dobrze jej tak!!! :twisted: WIec ludzie jak chcecie miec zasialcz na długo to wyłaczajcie zasialcz z sieci !!!!! I nie mam problemów z przejsciem z w stan wstrzymania z utrzymaniem pamięci ( winda w 3 sekundy ) nawet po 24h .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano tak złożyłem tego coda pomalowałem na czarno (bo cały komp jest z tyłu czarny włacznie ze sledziami ) i zmieniłem wiatrak w którym łopaki sa sierpowate (jest cichszy ) i zrobiłem sobie noise kiler (regulator predkosci obrotów wiatraka od temperatury radiatora od prostownika) i jest grubo ciszej . Zamieżam jeszcze pomalowac radiatory.Może to jest zwykły codek ale zawsze cos ! A ten temat to jest bardzo ważny bo wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy ze ich komp głupieje bo maja badziewiasy zasialcz/!!

Pozdrofka Kwazor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Coda od roku i nic mu nie dolega ALE jest jedno ALE zawsze jak kończe prace z kompem to wyłączam ups i jestem spokojny .U kumpeli na jakimś scierwie podczas burzy komp sie właczył ( jak w dobrym hoororze) a horror miała puzniej bo zasiłka sie zjarała  hehe i dobrze jej tak!!! :twisted: WIec ludzie jak chcecie miec zasialcz na długo to wyłaczajcie zasialcz z sieci !!!!! I nie mam problemów z przejsciem z w stan wstrzymania z utrzymaniem pamięci  ( winda w 3 sekundy ) nawet po 24h .

Najwiekszy kretinizm jaki ostatnio uslyszalem !! Wyłączac zasilacz z sieci i co dzienie go spowrotem podąłczac i dawać mu ostrego kopa w dupe na dziendobry, suuuuper, w ten sposob najszybciej wykonczysz zasialcz jak sie tylko da

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ping-pong ;-] i znowu o codegenach i cieniźnie,,, prawda jest taka z dokladając 30-40zł do kompa mozna sobie sporo nerwów zaoszczędzić,,,

zdazaja sie codegeny jakies natchnione ( jak powyzej - fit'a) ale wększość z nich sprawia takie czy inne problemy,,,

nie polecil bym codegena/ropli/tracera nawet do totalnego lowendu,,,

przykladowo powiem wam o tracerze 350W (wow!;-) )ktorego wbrew temu co mowilem kupil moj kumpel,,

do niego podpięty p4 1,4ghz z starym dyskiem, cd, 1kostką pamięci i gf4mx jako tako działa,, ALE,

po o/c procka na 1,75ghz napięcia w idle wyraznie pospadaly, nie styknelo pradu by podkrecic grafe w 3d juz sie kopsalo,, 350W na takim sprzecie nie daje rady,, ja wysiadam,,,

A i do tego komp nie za kazdym razem odpala, nawet bez o/c...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ato ciekawy post :

Najwiekszy kretinizm jaki ostatnio uslyszalem !! Wyłączac zasilacz z sieci i co dzienie go spowrotem podąłczac i dawać mu ostrego kopa w [gluteus maximus] na dziendobry, suuuuper, w ten sposob najszybciej wykonczysz zasialcz jak sie tylko da

Odpowiedz:

A na elektronice sie znasz ??? bo ja niestety tak i wiem ze po stronie 220V sa warystory ograniczajce prad przy wlaczeniu.

zreszta w zasialczu atx sa 2 zasialcze : główny i podtrzymujacy

iwlasnie czesto ten podtrzymujacy pada(jest pod napieciem) i zasialcza juz nie uruchomisz .(czasami potrafi zaloczyć głowny sam)

A juz widzialem kopa samoistnie sie odpalajacego i w którym od razu wypier... zabezpieczenie nadnapieciowe i zamiast 12V miałem 30 V !!!!!!!!!!!!!

I h .. 2 dyski szlag trafił. 2,5 gb ale wtedy to było duzo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A na elektronice sie znasz ??? bo ja niestety tak i wiem ze po stronie 220V sa warystory ograniczajce prad przy wlaczeniu.

zreszta w zasialczu atx sa 2 zasialcze : główny i podtrzymujacy  

iwlasnie czesto ten podtrzymujacy pada(jest pod napieciem) i zasialcza juz nie uruchomisz .(czasami potrafi zaloczyć głowny sam)

co z tego ?? jak i tak przetwornica przez chwile jak startuje dostaje ostro wtedy po [gluteus maximus]. Zasilacz ATX nie zostal stworzony po to zeby go ciagle właczac i wyłączać , i dodatkowy "wewnetrzny" zasilacz jest poto zeby:

1.kompa odpalac kliknieciem przycisku a nie tak jak w AT załaczeniem 230V i odrazu kop w dupe a czesto własnie zasialcze padaja w momencie podłaczania do sieci a jak jest w np. w TV ?? tez zasilacze pracuja na standby zeby m.in przy ciaglym właczaniu sprzetu do sieci nie ryzykowac jego uszkodzeniem

2.Po to zeby nie "wykańczac przetwornicy ciaglym wlaczanie i wylaczaniem.

P.S czy sie znam na elektronice to moja sprawa , ty najwyraźniej sie nie znasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytałem temat i się przestraszyłem.

Do tej pory myślałem że mój Megabajt350W wystarcza, a chyba sie myliłem.

Mam obawy że reszta może przy okazji paść.

Czy to że procek nie chce iść powyżej 2400 może być winą zasilacza, dodatkowo ostatnio jak go puszcze na 2400 to w dosie jest 2400, a w windzie pokazuje mi niższą szyne FSB i procek jest niżej taktowany niż ustawiłem w biosie.

Proszę o odpowiedź!

napiecie +3.3 u mnie jest w zakresie 3.04 - 3.18V, pewnie to tragicznie?

napiecie proca skacze jak wściekłe(w MBM5) od 1.74 do 1.8

Zmieniać szybko zasilacz czy ciągnąc na tym?

Z góry dzieki za pomoc!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh...........kiedy wszedlem na forum pomyslalem ze moze zaloze posta czy da sie jeszcze z mojego troughbreada 1800+@2500+ cos wiecej na standardowym radiatorku AMD i wiatraczku coolermaster 80-tce wycisnac az tu nagle.........przerazilem sie i nie wiem czemu moj komp jeszcze zyje i to jak stabilnie pracuje (bez sciem!!) zero zwich mam na obudowie jeszcze 1 wiatraczek coolermastera ,i oczywiscie zasilanie to codegen 300 watt , ale powiem jeszcze ze pracowalem z tym zasilaczem na moim celku 300 -tce z hdd 3,2gb samsunga gf 256 starym cdx4 i jeszcze dziala heh mam szczescie chyba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:zonk: BTW Szczęście w nieszczęściu.

Ale tak na powżnie, to 2 lata temu powstał mój komp no i oczywiście miał codegena 300W. Po mniejszych lub większych (R7500->R8500) modyfikacjach przetrwał na 3 zasilaczach, a oto historia:

Palomino non oc i wszystko było git na tym codegenie. Po miesiącu wziąłem się za OC i wycisnąłem z niego to co w podpisie, codegen oczywiście grzał się jak dobra farelka i dostał nieźle w d.. , pierwszym objawem że coś było nie tak był właśnie losowo wyłanczający się twardziel i zwiecha w tym momencie, codegen przetrwał pół roku. Pewnego dnia pod koniec maja zapuszczam sobie gierkę i czuję dziwny smród, lecę do kuchni (może tam sięcoś przypala-myślę), wracam do pokoju a tu dość wyraźna smuga dymu z zasilacza koloruje mi sufit w odcieniach szarości .

Po tygodniu kupiłem FEELa 300 ESP tego bez pfc. Nie dość, że się mnie grzał to jeszcze napięcia miał w normie, był u mnie przez półtorej roku miłego użytkowania. Ostatnio powędrował do Małka (pozdrówka) razem z radkiem 7500. Teraz katuję FSP 300 BT z nadziejami na przyszłość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi