MadMat Opublikowano 25 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2004 resolv conf o czym ty muwisz ?? ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 25 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2004 resolv conf o czym ty muwisz ?? ;]gosc pewnie mial na mysli zebys jednak korzystal ze slownika ort.. :evil: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phranzee Opublikowano 25 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2004 natomiast uzytkowanie M to juz co innego :lol:jezeli M sprawia klopoty w uzytkowaniu to boje sie pomyslec co by bylo z trudniejsza distro :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 25 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2004 MadMat: www.linuxindex.pl --- tam sobie poszukaj uwazaj bo niektorym cierpliwosc sie konczy.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 25 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2004 resolv conf o czym ty muwisz ?? ;] tak resolv.conf czyli konfiguracja klienta DNS /etc/resolv.conf mozesz wpisac: nameserver 194.204.152.34nameserver 194.204.159.1 tak dla przykladu, edytuj plik np. kWrite, albo jakims pico na przyklad cd /cd /etcpico resolv.conf tak dla przykladu :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 25 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2004 Tak nie czepiając się to te nameservery są tepsowe i działają tylko dla łączy tpsa. Jak masz inne to wpisz swoje. The_Structor: w jakim celu 'cd /' jak potem i tak dajemy 'cd / Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 25 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2004 napisalem ze dnsy przykladowe :P ja glownie pracuje w X, nie wiem jak ty, po "otworzeniu", "wlaczeniu" konsoli, defaultowo startuje mi w /nazwa_usera, wiec cd / musze wpisac btw. o dnsy to bylo moje pierwsze pytanie w tym dziale (chyba pierwsze ? :D), pamietam jak mnie wtedy paranoik zjechal :P, tak mnie zjechal ze teraz czytam ksiazki i manuale ;p (ale takie krok po kroku 4 lamerz ;]) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 25 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2004 Przecież 'cd /etc' odwoła ci się do katalogu na '/'. Więc nie musisz już na ten katalog zmieniać ścieżki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MadMat Opublikowano 25 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2004 czylio do kupy wystarczy mi w konsoli wpisac "resolv.conf" tam ustawic moje 2 dns'y i internet zawsze bedzie dzialal tak ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MadMat Opublikowano 25 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2004 doprta thx mam dorozwiklania jeszcze 2 problemy: 1 problem: chcialem zainstalowac drivery do mojej K.grafiki lecz wykakuje blad co zle zrobilem ?? # installpkg beos-radeon-r300-v1.3.1.pkg Cannot install beos-radeon-r300-v1.3.1.pkg: package does not end in .tgz 2 problem: mam karela2.4.0 sciagnolem sobie 2.6.3 (bodajze - ten najnowszy) jak go zmienic ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 25 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2004 Przecież 'cd /etc' odwoła ci się do katalogu na '/'. Więc nie musisz już na ten katalog zmieniać ścieżki. phehe, no tak :P sorry, ale na wszelki wypadek "cd /" jest git :P madmat omfg, musisz edytowac plik resolv.conf, ktory znajduje sie w /etc wpisz w konsoli: pico /etc/resolv.conf, a potem wpisz nameserver.... i takie tam co ci napisalem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 25 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2004 doprta thx mam dorozwiklania jeszcze 2 problemy: 1 problem: chcialem zainstalowac drivery do mojej K.grafiki lecz wykakuje blad co zle zrobilem ?? # installpkg beos-radeon-r300-v1.3.1.pkg Cannot install beos-radeon-r300-v1.3.1.pkg: package does not end in .tgz to beos mi sie zle kojarzy, poza tym potrafisz czytac ? do slackware paczki koncza sie na .tgz mistrzu, poczytaj: http://www.slackware.prv.pl, albo chociaz zerknij tu: http://newbie.linux.pl - poczytaj o rodzajach instalacji 2 problem: mam karela2.4.0 sciagnolem sobie 2.6.3 (bodajze - ten najnowszy) jak go zmienic ?? http://www.gersona.prokocim.krakow.pl/~maciek/ - poradzisz sobie ? mysle ze nie, wiec: http://newbie.linux.pl/?id=article&kategoria=2&show=44 tu masz krok po kroku, to jest dla 2.4.x ale w sumie.... niczym sie ta kompilacja nie rozni, jak bedziesz mial problemy z jadrem 2.6.x to szukaj w usenecie i chociazby na tym forum, na pewno ktos mial podobny problem jakbys dalej nie mogl dac sobie rady z kompilacja jadra, to zapraszam tu: http://www.gersona.prokocim.krakow.pl/~mac...jadroramka.html stad dalem ci wsio linki, powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 25 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2004 To są paczki dla beosa. Dla slacka są zwykle tgz. A o jajku sobie poczytaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Clavius Opublikowano 25 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2004 natomiast uzytkowanie M to juz co innego :lol:jezeli M sprawia klopoty w uzytkowaniu to boje sie pomyslec co by bylo z trudniejsza distro :DMandrake generalnie jest dla ludzi "prosto" z windy :wink: wiec ... niektorym "moze" sprawic klopoty :wink: szczegoolnie jak ktos MUWI :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 26 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2004 dla ludzi "prosto" z windows, choc nie wiem co to ma do rzeczy polecam Knoppixa, mi sie podoba ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2004 dla ludzi "prosto" z windows, choc nie wiem co to ma do rzeczy polecam Knoppixa, mi sie podoba ;]No wlasnie widac, ze uzywasz Knoppixa, nawet po katalogach sie nie potrafisz poruszac ;> [no offence] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 26 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2004 ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 26 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2004 nom niestety nie umiem :P bo w knoppixie inaczej niz gdziei ndziej :P poza tym to czego uzywam napisalem na 1. stronie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MadMat Opublikowano 27 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2004 root@Mateusz:/usr/src# bzip2 -dc linux-2.6.3.tar.bz2 | tar xf - root@Mateusz:/usr/src# mv linux linux-2.6.3 root@Mateusz:/usr/src# ln -s linux-2.6.3 linux root@Mateusz:/usr/src# make xconfig make: *** No rule to make target `xconfig'. Stop. root@Mateusz:/usr/src# make menuconfig make: *** No rule to make target `menuconfig'. Stop. root@Mateusz:/usr/src# Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MadMat Opublikowano 27 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2004 co sie dzieje ze nie moge config'a zrobic (zrobilem wszystko dokladnie jak w opisie) i wyswietla sie taki komunikat: root@Mateusz:/usr/src# bzip2 -dc linux-2.6.3.tar.bz2 | tar xf - root@Mateusz:/usr/src# mv linux linux-2.6.3 root@Mateusz:/usr/src# ln -s linux-2.6.3 linux root@Mateusz:/usr/src# make xconfig make: *** No rule to make target `xconfig'. Stop. root@Mateusz:/usr/src# make menuconfig make: *** No rule to make target `menuconfig'. Stop. root@Mateusz:/usr/src# Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 27 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2004 ARGH NIEKTÓRZY MNIE DOBIJAJĄ cd linux make xconfig ARGHHHHH !@#!@$#@%$@% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MadMat Opublikowano 27 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2004 :] THX ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MadMat Opublikowano 27 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2004 nom zrobilem zadzialalo lecz nic nie dalo :P normalnie wlanczam linuxa i nadla pisze 2.4.20 :( co jest zrobilem wszystko dokladnie jak w opisie :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phranzee Opublikowano 27 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2004 man lilo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 27 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2004 dokladnie, poczytaj co trzeba dopisac w lilo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MadMat Opublikowano 28 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2004 aaaa nom zaraz se lookne :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MadMat Opublikowano 28 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2004 ej a co dokladnie w tym lilo trzeba skonfigurowac ?? :/ bo tam co ja mam ten opis to troszke nie wyraźnie P.S. musze teraz od nowa robic tą calą kompilacje 2.6.3 czy wystarczy w tym lilo conieco zmienic ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 28 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2004 Powiem Ci cos. Ciesz sie o tyle, ze nie masz Wirelessa... i AC'97. Zawsze jak sie pytam jak za cholere zainstalowac moja WL-U350, to jest smiech na sali ;] w googlu ;] tez smiech na sali ;] aczkolwiek znalazlem conieco :] :] . Ja mam mandrake'a 9.1 ;] lecz ciagle z nim klopoty. Przykro ;] BTW moze nie czaisz tekstu muwionego, bo za bardzo szanujesz tą zieleń? :/ EDIT :> nikt tu nie zapodal tego jakze uniwersalnego linka :> www.google.pl/linux :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 28 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2004 ej a co dokladnie w tym lilo trzeba skonfigurowac ?? :/ bo tam co ja mam ten opis to troszke nie wyraźnie P.S. musze teraz od nowa robic tą calą kompilacje 2.6.3 czy wystarczy w tym lilo conieco zmienic ?? ehh... no comment btw. ten link jest podany w odpowiednim to tego temacie :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MadMat Opublikowano 28 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2004 no jak zes aki mondry to powiedz dla poczatkujacego ... P.S. mam AC'97 :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...