Skocz do zawartości
QBUS00

Cichy komputer na samych wiatraczkach :)

Rekomendowane odpowiedzi

widze ze robi sie ciekawy temat... :)

to teraz moja czesc :) narazie mam chlodzenie wodne, o ktorym zreszta zrobie niedlugo oddzielny topic z fotkami, ale znudzilo mi sie juz, zreszta to dosc droga sprawa :/ a wiec moje plany sa takie :

CPU - zalman 7000b Cu - a moze poczekac na 7700 ? ;>

NB - narazie halasliwy epoxowy wiatraczek, planuje zakup niebieskiego zalmana

SB - epoxowy radiator, narazie grzeje sie srednio (uzywam SATA), pozniej przeloze ten z polnocnego mostka...

GPU - aktualnie radiator standartowy + noname 80x80 na 7V (nieslyszalny), jednak to srednio wydajne rozwiazanie :/ planuje kupic VGA Silencera albo Zalmana i do tego na pamiatki radiatorki revolteca

PSU - :( Huntkey 400W (złoty) hałasuje jak cholera ! nie wiem czy robic moda wiatraka, bo jest jeszcze na gwarancji... :(

HDD - maxtor jest szybki, ale po pierwsze strasznie sie grzeje i jest glosny... jesli chodzi o glosnosc, to zafunduje mu jakis programik na wyciszanie, a dla zmniejszenia temperatury zakupie chyba zalmana heat-pipe...

CASE - wymontowalem wszystkie wiatraki, nie wiem czy jakies bede montowal... poza tym mam troche hukowa obudowe, moze zmienie na jakas wieksza i bardziej przewiewna... no i wtedy oczywiscie komin przy wentylach na 5V !

pozdrawiam !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak się chwalić to chwalić :P

U mnie w roli dyrygenta występuje Zalman ZM-MFC 1.

Na procesorze jest zalman 7000A-CU 1700rpm.

Na karcie graficznej zalman ZM80D-HP, ZM OP1 1400rpm.

Dwa hdd chłodzi zalman ZM-F1 1400rpm.

Z tyłu obudowy gorącą atmosferę studzą 2 zalmany ZM-F1 1400rpm.

I jest dość cicho i przy tym zimno, procesor w spoczynku ma 38C w stresie 43/44C. Jak ustawiam na 3200+ to jest odpowiednio 41C i 46C. Polecam takie ustawienia. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak się chwalić to chwalić :P

U mnie w roli dyrygenta występuje Zalman ZM-MFC 1.

Na procesorze jest zalman 7000A-CU 1700rpm.

Na karcie graficznej zalman ZM80D-HP, ZM OP1 1400rpm.

Dwa hdd chłodzi zalman ZM-F1 1400rpm.

Z tyłu obudowy gorącą atmosferę studzą 2 zalmany ZM-F1 1400rpm.

I jest dość cicho i przy tym zimno, procesor w spoczynku ma 38C w stresie 43/44C. Jak ustawiam na 3200+ to jest odpowiednio 41C i 46C. Polecam takie ustawienia. :D

widze ze jesli chodzi o chlodzenie to w 100% zaufales zalmanowi ! :) ja tez szczerze mowiac, wiekszosc zamierzam kupic zalmana...

Mam pytanie : jak to jest z niebieskim zalmanem na NB i 7000A-Cu na CPU ? kolidują ze sobą ? ma ktoś takie ustawienie ?

Aha, jeszcze jedno : Co lepsze : Arctic Cooling VGA Silencer czy ATI Silencer 1 ? wiem ze tym 1 wszyscy sie zachwycaja, poza tym jest tani, ale z kolei 2 jest caly miedzieny :/ a wiec, co byscie polecili ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tutaj opis mojej zabawy z niemoim kompem ;]

http://forum.neotec.pl/viewtopic.php?t=146

moja maszynka w tym momencie nie jest silent, bo nei moge nigdzie dorwac cichej 92 :( a do budy polecam arctici z kontrola termiczna. bardzo trwale, ciche i wydajne. mam juz jednego 2lata i dalej jest tak cichy jak nowka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) a wiec moje plany sa takie :

CPU - zalman 7000b Cu - a moze poczekac na 7700 ? ;>

NB - narazie halasliwy epoxowy wiatraczek, planuje zakup niebieskiego zalmana

Polecam, chociaż ja wybrałem Pentagrama, ponieważ był 2xtańszy, niewiele mniej wydajny i nie musiałem wyginać ani piłować finów na niebieskim Zalmanie na NB

SB - epoxowy radiator, narazie grzeje sie srednio (uzywam SATA), pozniej przeloze ten z polnocnego mostka...

SB nie powinien cię tak bardzo obchodzić, bo jedynie na Abitach NF7-S, gdzie w SB jest zintegrowany Sound Storm, słychać jakieś trzaski przy przegrzewaniu się SB (brak radiatora). Generalnie na Epoxie masz kodek dźwiękowy osobno (chyba C-media), a SATA jest przecież w osobnym chipie Silicon Image, więc wg mnie możesz zostawić firmowy radiator. Poza tym on jest na tyle blisko AGP, że zamontowanie wyższego prawie na pewno bedzie kolidować z Silencerem na grafie albo Zalmanem. Ja muszę cudów dokonywac, żeby odpiąć AGP locka przy tym firmowym radiatorku na SB (mam starego Silencera Rev.3).

GPU - aktualnie radiator standartowy + noname 80x80 na 7V (nieslyszalny), jednak to srednio wydajne rozwiazanie :/ planuje kupic VGA Silencera albo Zalmana i do tego na pamiatki radiatorki revolteca

Nowe ATI Silencery nie są miedziane, tylko nadal aluminowe. Jedynie płytkę mają miedzianą. Podobno bardziej wydajne, ale 2xdroższe. ;) :P

PSU - :( Huntkey 400W (złoty) hałasuje jak cholera ! nie wiem czy robic moda wiatraka, bo jest jeszcze na gwarancji... :(

Ja zareklamowałem ten hałaśliwy czarny wentyl 120mm dostałem upowaznienie do zamontowania Crystal Fana Blue LED - wolniejszy i cichszy (przysłali mi do domu, stary musiałem potem odesłać)

HDD - maxtor jest szybki, ale po pierwsze strasznie sie grzeje i jest glosny... jesli chodzi o glosnosc, to zafunduje mu jakis programik na wyciszanie, a dla zmniejszenia temperatury zakupie chyba zalmana heat-pipe...

Wg mnie marnowanie kasy na Zalmana (boże, nie lepiej do czegoś innego dołożyć?). Maxtora mam na spodzie budy na takich jakby sankach z twardej i miękkiej gąbki (wyciąłem dwie płozy z twardej gąbki, na górę dałem miękką, połaczyłem z przodu i z tyłu tekturką) : jest przewiew od spodu (tam się HDD grzeje najbardziej), a gąbka wytłumiła drgania tak na moje ucho o 90% (wszystko stoi dodatkowo na zmyjkach :D) - nie słychać też tego cholernego chrupania. Na to wieje Arctic Pro TC i jest cicho, a HDD ma ok. 30C ;)

CASE - wymontowalem wszystkie wiatraki, nie wiem czy jakies bede montowal... poza tym mam troche hukowa obudowe, moze zmienie na jakas wieksza i bardziej przewiewna... no i wtedy oczywiscie komin przy wentylach na 5V !

Minimum 2 wolnoobrotowe wiatraki na budzie muszą być (jeden na wywiew pod zasiłką, nawet jak masz HK, drugi z przodu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ello !

W tym tygodniu robie wymiane obiegu powietrza w mojej skrzynce. Mam pare pytań odnośnie kilku wetylatorów. A wiec co sądzicie o :

-- ARCTIC COOLING FAN PRO 2L TC jako tylny 80mm z zasilacza Antec TruPower430 (orginalny jest troszke głśny)

-- Qoltec SilentLine QF9225 92x92x25 - 18 dBA jako wdmuciach!ący do zasilki (ogrinalny jest bardzo głosny) nie mam zabardzo kasy żeby sie bawić w papsta

W obudowie bedzie smigać 5 Arctic Cooling FAN PRO TC na 12V(przy 30 stopniach ledwo słyszalnych) całość kompa chłodzona wodą.

Dodam że obecnie oprócz zasilacza w obudownie nie ma żadnego źródła hałasu.

Co powiecie na taki "config" ?? :)

Jak ktoś ma jakieś sugestie to bardzo prosze bo sprawa ciszy jest dla mnie bardzo ważna ...

pozdro 4 all

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to moze moja wersja wyciszenia:

- CPU: Thermalright SLK900A z wentylem 80mm@~5V

- GRAFIKA (pasywnie): Zalman ZM-NB47J + pociety stary radiator na pamięci

- NB (pasywnie): orginalny radiator Asusa

- SB (pasywnie): Zalman ZM-NB32J

- PSU: wentylator Papst 80mm~12V

- Z przodu (pcha) wentylator Crystal 120mm@~10V

- Z tyłu (wyciąga) wentylator Antec 120mm@~10V

- Maty w obudowie (tylko boki)

To chyba wszystko..

Slychac tylko lekki szum 2 dyskow, umieszczonych w koszyczkach na podkladkach gumowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi